Κατά τη διάρκεια των 6 σεζόν και 94 επεισοδίων του Sex and the City, όλοι παρακολουθήσαμε στενά τη ζωή της Carrie Bradshaw, την αγαπήσαμε, αισθανθήκαμε και προβληματιστήκαμε μαζί της. Μερικές φορές, ταυτιστήκαμε με όσα της συνέβαιναν, άλλες ίσως όχι. Το σίγουρο είναι ότι ο τηλεοπτικός χαρακτήρας που ενσάρκωσε η Sarah Jessica Parker κατάφερε να γίνει iconic και να επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου, τόσο για τις στιλιστικές επιλογές, όσο και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Παρακολουθώντας τις επιλογές της πρωταγωνίστριας, υπάρχουν φορές που σίγουρα θα αντιδρούσαμε διαφορετικά, αυτό ωστόσο δε μας εμπόδισε να δεθούμε με τον χαρακτήρα της σειράς. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν άφησε στην καρδιά μας ένα θετικό αποτύπωμα, υπάρχουν στιγμές που θα θέλαμε απλώς να κλείσουμε την τηλεόραση.

Ποιες είναι αυτές; Το Time ξεχώρισε τις χειρότερες στιγμές της Carrie Bradshaw, που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε:

Όταν παρατάει τη Miranda για να φάει με τον Big (Σ2, επ. 8: The Man, the Myth, the Viagra)

Η φιλία είναι ιερή. Θα επιμένω σ’ αυτό για πάντα. Καμιά σχέση -πόσω μάλλον σε αυτό το στάδιό της, όπου η πρωταγωνίστρια έμοιαζε απλώς να τρέχει σαν σκυλάκι πίσω από τον Big (Chris Noth)- δεν αξίζει να παρατάς τους φίλους σου. Κι όμως, η Carrie το έκανε, και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Αυτό προξενεί εντύπωση, δεδομένου ότι το κυρίαρχο ζήτημα της σειράς είναι η αξία της γυναικείας φιλίας. Οι φίλες έχουν στη ζωή της Carrie το ρόλο της οικογένειας. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να παρατάει τόσο εύκολα την «οικογένειά» της για να δειπνήσει με τον Big, απλά μας θυμώνει.

Όταν απατά τον Aidan με τον Big (Σ3, επ. 9: Easy Come, Easy Go)

Ειλικρινά, το γιατί κάποιος αποφάσισε να κάνει την Carrie να είναι κολλημένη με τον Big, τη στιγμή που είχε στη ζωή της τον «κύριο Τέλειο» Aidan θα παραμείνει ένα αιώνιο μυστήριο για εμένα. Παρ’ όλα αυτά, ενώ η σχέση της με τον Aidan είναι πραγματικά όλα όσα υποτίθεται ότι θέλει, μια τυχαία συνάντηση με τον Big θα τους οδηγήσει ξανά στο κρεβάτι. Οι groupies του Aidan πετάμε ντομάτες στην οθόνη από τον καναπέ μας.

Όταν προσκαλεί τον Big στο εξοχικό του Aidan (Σ4, επ. 10: Belles of the Balls)

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Carrie έχει θράσος. Τα θέλει όλα δικά της. Έτσι, λοιπόν, απατά τον Aidan με τον Big, χωρίζουν, δίνει μάχη για να ξαναβρεί μαζί του κι αφού είναι και πάλι όλα καλά, καταστρέφει ένα ρομαντικό weekend στο εξοχικό του Aidan, προσκαλώντας τον Big να έρθει από εκεί, για να της διηγηθεί τα προβλήματά του με μια άλλη γυναίκα. Παράνοια. (Αλήθεια, πού μπορούμε να αγοράσουμε λίγη από την υπομονή του Aidan;)

Όταν ξεσπάει στον Aidan επειδή χάλασε ο υπολογιστής της (Σ4, επ. 8: My Motherboard, Myself)

Ας πούμε μερικές αλήθειες: Ως δημοσιογράφος, θα πρέπει να είσαι τρελός αν δεν κρατάς backup της δουλειάς σου, γιατί μηχάνημα είναι αυτό, μπορεί και να χαλάσει. Αν, λοιπόν, δεν έχεις φροντίσει να έχεις αντίγραφα, πρόβλημά σου. Δεν σου φταίει κανείς. Παρ’ όλα αυτά, η Carrie όχι μόνο δεν παραδέχεται το λάθος της όταν ο υπολογιστής χαλάει και χάνει όλη της τη δουλειά, αλλά τα βάζει και με τον Aidan. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει για να την βοηθήσει πρακτικά, αλλά και να την υποστηρίξει ψυχολογικά, η Carrie ξεσπάει όλα τα νεύρα της πάνω του (αξιοθαύμαστη η υπομονή του). Το κακό δεν τελειώνει, αφού όταν η Carrie παίρνει το δώρο του Aidan, ένα ολοκαίνουριο λάπτοπ, αντί να τον ευχαριστήσει, του λέει ότι δεν την βολεύει γιατί έχει συνηθίσει τον παλιό. Παρ’ όλο που ο υπολογιστής είναι αυτός που καταρρέει κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου, είναι ξεκάθαρο ότι η Carrie είναι στην πραγματικότητα αυτή που χρειαζόταν μια σοβαρή επανεκκίνηση.

Όταν πηγαίνει σε ψυχοθεραπεία για όλους τους λάθος λόγους (Σ2, επ. 13: Games People Play)

Το λάθος ξεκινά νωρίτερα, όταν χλευάζει την ψυχοθεραπεία, μηδενίζοντας την αξία της και συγκρίνοντάς την με τις φιλίες. Οι φίλες της προσπαθούν να της εξηγήσουν με λογικά επιχειρήματα ότι φίλες και ψυχοθεραπευτής δεν είναι το ίδιο και την πείθουν να δοκιμάσει. Η ίδια διατηρεί σταθερή την ειρωνική της διάθεση ακόμη κι όταν βρίσκεται μπροστά στην ψυχολόγο, ενώ σύντομα αποπροσανατολίζεται από τον ουσιαστικό στόχο και συνεχίζει να πηγαίνει στις συνεδρίες, επειδή εκεί συναντά τον Seth, έναν άλλο θεραπευόμενο. Πλέον, μοναδικός της σκοπός είναι ένα ραντεβού μαζί του. Η πρόταση έρχεται ακολουθεί σεξ κι όλα αυτά για να διαπιστώσει ότι έκανε άλλη μια λανθασμένη κι επιπόλαιη επιλογή. Καλά να πάθει, λέει το διαβολάκι μέσα μου.

Όταν επιδεικνύει παντελή έλλειψη σεβασμού στην προσπάθεια ενός αλκοολικού να απεξαρτηθεί (Σ2, επ. 16: Was It Good For You?)

Η Carrie δρα σε πολλές περιπτώσεις με τη λογική «το θέλω, πρέπει να το έχω». Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον Patrick Casey (Richard Joseph Paul). Αφού δυσαρεστείται από το γεγονός ότι δεν την ερωτεύεται από την πρώτη στιγμή, στη συνέχεια κάνει το ένα σοβαρό σφάλμα μετά το άλλο: Αστειεύεται για τον εθισμό στο αλκοόλ, λέγοντας «λατρεύω τους αλκοολικούς… ελπίζω να γίνω κι εγώ μια μέρα!», πατά τα όρια που της έχει θέσει -τα οποία σχετίζονται άμεσα με την απεξάρτησή του- προσπαθεί να εκβιάσει την οικειότητα μεταξύ τους, δίνει προτεραιότητα στα δικά της θέλω έναντι των δικών του αναγκών και, όπως είναι φυσικό, η ιστορία μεταξύ τους καταλήγει σε καταστροφή. Οι ψυχαναγκασμοί του Patrick επιστρέφουν, καθώς ο χαρακτήρας εθίζεται στην Carrie και, όταν εκείνη τον απορρίπτει, υποτροπιάζει. Όσο κι αν η Carrie προσπάθησε να το αντιμετωπίσει χιουμοριστικά, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα αστείο στο να καταστρέφεις την προσπάθεια απεξάρτησης ενός ατόμου που παλεύει με εθισμούς.

Όταν κρίνει τη Samantha επειδή τα έφτιαξε με τον ντελιβερά (Σ5, επ. 4: Cover Girl)

Και ερωτώ εγώ τώρα, βάσει χαρακτήρων, δε θα ήταν πιο λογικό η Samantha και όχι η Carrie να είναι αρθρογράφος σε μια στήλη για το σεξ; Για κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο, η Carrie είναι εξαιρετικά συντηρητική, σε αντίθεση με την απόλυτα προοδευτική Sam. Μια από τις πολλές φορές που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν η Samantha τα φτιάχνει με τον ντελιβερά. Όταν η Carrie το μαθαίνει, προσβάλλει επανειλημμένα, αντί να την υποστηρίξει -όπως ας πούμε έκανε εκείνη στη σχέση της με τον Big. Η Samantha, όμως, δεν πτοείται και της απαντά με εμβληματικό τρόπο, λέγοντας: «Δεν θα κριθώ από εσένα ή την κοινωνία. Θα φοράω ό,τι θέλω και θα πηγαίνω με όποιον θέλω, όσο αναπνέω και μπορώ να γονατίζω».

Όταν παραδέχεται ότι δεν ψηφίζει (S3, επ. 1: Where There’s Smoke και S3, επ. 2: Politically Erect)

Δεν υπάρχει τίποτα το αστείο με την έλλειψη πολιτικής συνείδησης. Σήμερα, αυτό είναι πιο προφανές από ποτέ, όμως η ανθρώπινη ιστορία δεν είχε ποτέ μόνο φωτεινές μέρες. Επομένως, ανεξαρτήτως εποχής, το να λες «δεν ψηφίζω» και μάλιστα με αυτό το χαρακτηριστικό θράσος ντροπιάζει εσένα. Αλλά πού να το καταλάβει αυτό η Carrie. Άλλωστε, έχει σοβαρότερα προβλήματα από αυτά του πλανήτη. Ο Big την παράτησε για 879η φορά και της αρέσει ένας πολιτικός ονόματι Bill (John Slattery), με περίεργα γούστα και απόλυτο αρνητισμό για τη δουλειά της.

Όταν φρικάρει επειδή βγαίνει με ένα bisexual άτομο (Σ3, επ. 4: Boy, Girl, Boy, Girl)

Από όλες τις τοξικές ιστορίες του SATC, ο πανικός της Carrie για την αμφιφυλοφιλία ξεχωρίζει. Η Carrie βγαίνει με τον Sean (Eddie Cahill), έναν γοητευτικό bisexual. Όταν πληροφορείται για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, η Carrie δεν μπορεί να το ξεπεράσει. Γκρινιάζει στους φίλους της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αμφιφυλοφιλία δεν υπάρχει και είναι απλώς «μια ενδιάμεση στάση στο δρόμο για την ομοφυλοφιλία» (σοβαρά τώρα;). Όταν τελικά, σ’ ένα πάρτι όπου συνοδεύει τον Sean, καλείται να παίξει μπουκάλα και να φιλήσει μια κοπέλα, η Carrie αποχωρεί από το event, αλλά και από την ίδια τη σχέση.

Όταν κάνει τη Charlotte να νιώσει τύψεις που δεν της πρόσφερε δανεικά για να ξεπληρώσει το σπίτι της (Σ4, επ. 16: Ring a Ding Ding)

Στο ίδιο πλαίσιο της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς που επέδειξε με το να μην κρατάει αρχείο της δουλειάς της, η Carrie βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο όταν χωρίζει με τον Aidan, που στο μεταξύ έχει αγοράσει το σπίτι της και καλείται να του πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό, για να πάρει τους τίτλους ιδιοκτησίας στο όνομά της. Ως κλασσική Carrie, δεν έχει φυσικά δεκάρα, αφού για άλλη μια φορά έχει χαλάσει όλα της τα λεφτά σε παπούτσια. Σαν από μηχανής θεός, ο Big της κόβει μια επιταγή, ενώ τόσο η Miranda, όσο και η Samantha προσφέρονται να της δανείσουν τα χρήματα που χρειάζεται. Όλη αυτή η βοήθεια, όμως, δεν είναι αρκετή για την Carrie, η οποία πηγαίνει στο σπίτι της Charlotte να της ζητήσει τα ρέστα που δεν προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση μετά το διαζύγιό της με τον Trey. Για ακόμη μια φορά, η αυτοκριτική της Carrie για την επιπολαιότητά της στη διαχείριση των οικονομικών και το γεγονός ότι παραμένει εξαρτημένη από τους άλλους απουσιάζει πλήρως.

Όταν σέρνει τη Samantha σ’ ένα ταξίδι, μόνο και μόνο για να την πετάξει έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου ώστε να κοιμηθεί με τον Big (Σ5, επ. 7: The Big Journey)

Όταν η Carrie πηγαίνει στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο της περιοδείας για το βιβλίο της, προσκαλεί τη Samantha για ηθική υποστήριξη. Φοβούμενη το αεροπλάνο, κάνει το ταξίδι ατελείωτο παίρνοντας το τρένο και σέρνοντας την Samantha σε όλο αυτό. Φτάνοντας στην Καλιφόρνια, η Samantha προσπαθεί να χαλαρώσει μετά το εφιαλτικό ταξίδι με τρένο, κάνοντας ένα αφρόλουτρο στην πολυτελή σουίτα τους, αλλά η Carrie θέλει τη σουίτα για τον εαυτό της, για να φλερτάρει τον Big, αφού εκείνος εμφανίζεται απροσδόκητα στην παρουσίαση του βιβλίου της. Έτσι, αδιαφορώντας για τη φίλη της, την αναγκάζει να βγει από την μπανιέρα και να πάει σ’ ένα μικρότερο δωμάτιο σε άλλο όροφο. Χρειάζεται να πούμε ξανά πόσο καλή φίλη είναι η Carrie σε κάτι τέτοιες στιγμές;

Όταν είναι τόσο εγωκεντρική που προκαλεί την οργή του Stanford (Σ5, επ. 6: Critical Condition)

Η αυτογνωσία δεν ήταν ποτέ το δυνατό χαρτί της Carrie, αλλά η αδιαφορία της για τις ζωές των φίλων της δίνει ρεσιτάλ στην 5η σεζόν, όταν περνά το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου έχοντας κολλήσει στο ερώτημα αν ο Aidan μιλά γι’ αυτή άσχημα σε τρίτους. Ενώ ο Stanford βρίσκεται στην αρχή μιας όμορφης σχέσης, βρίσκει ακόμα χρόνο να ακούει υπομονετικά την Carrie και τα χαζοπροβλήματά της. Όταν βρίσκει επιτέλους την ευκαιρία να πει μια κουβέντα και ρωτάει την Carrie τι σκέφτεται για το νέο του φίλο, εκείνη δεν μπορεί καν να μπει στον κόπο να πει κάτι άλλο εκτός από μια μονολεκτική απάντηση, προτού ξεσπάσει πάλι για τον Aidan και τη φήμη της. Αυτό προκαλεί το ξέσπασμα του Stanford, που της επισημαίνει πόσο της έχει σταθεί, κάτι που εκείνη δεν κάνει γι’ αυτόν.