Ορμόνες, καιρός, διατροφή, ηλικία, ψυχική υγεία…πολλά είναι αυτά που μπορούν να επηρεάζουν την περίοδό σου, κάνοντάς τη μια διαφορετική εμπειρία στο πέρασμα του χρόνου. Όλα μπορεί να αλλάξουν, από τη συχνότητα και τη διάρκειά της, μέχρι και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως το αν πονάς ή αν έχεις ήπια ή έντονη ροή.

Ως κάποια στην οποία η περίοδος κάνει κάθε μήνα έντονα αισθητή την παρουσία της, θορυβήθηκα όταν κάποια στιγμή είχα πολύ ήπια ροή. Η διαφορά ήταν μεγάλη και αμέσως σκέφτηκα ότι κάτι συμβαίνει. Έκλεισα αμέσως ραντεβού με τη γυναικολόγο μου, η οποία με ενημέρωσε ότι οι πιθανές αιτίες γι’ αυτή την αλλαγή είναι διάφορες και οι περισσότερες «αθώες».

Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζεις κάτι παρόμοιο, πριν σπεύσεις να ανησυχήσεις, μάθε ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι μιας ήπιας περιόδου και πότε είναι η ώρα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό:

1. Άγχος

Έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε αυτό. Αντίθετα, το άγχος μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε πολλούς δείκτες υγείας, μεταξύ των οποίων και η περίοδός σου. Η γυναικολόγος Tatiana Lapa, σημειώνει στο Cosmopolitan ότι το υπερβολικό στρες μπορεί να μπλοκάρει την απελευθέρωση ορμονών που είναι απαραίτητες για έναν φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο, με αποτέλεσμα μια ελαφρύτερη περίοδο. Συνήθως, οι καθημερινές πιέσεις, όπως για παράδειγμα οι προθεσμίες στη δουλειά, δεν αναμένεται να διαταράξουν τον κύκλο σου, όμως σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως μια απώλεια μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές.

2. Απώλεια βάρους

Η σημαντική απώλεια βάρους ή το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί επίσης να επηρεάσει την περίοδό σου. Η δρ. Lapa εξηγεί ότι το χαμηλό βάρος μπορεί να διαταράξει την παραγωγή ορμονών, οδηγώντας σε ακανόνιστες ή ελαφρύτερες περιόδους. Εάν το σωματικό σου βάρος αυξομειώνεται, το αποτέλεσμα μπορεί να αντανακλάται και στον εμμηνορροϊκό σου κύκλο. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις τις ορμόνες σου υπό έλεγχο.

3. Ηλικία

Καθώς πλησιάζεις στα μέσα της δεκαετίας των 30 έως τις αρχές της δεκαετίας των 40, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ελαφρές περιόδους. Η δρ. Lapa εξηγεί ότι, καθώς μεγαλώνεις, οι ωοθήκες σου παράγουν λιγότερα ωάρια και οιστρογόνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύτερες ή ακανόνιστες περιόδους. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης και η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης -που ορίζεται ως η τελευταία σου περίοδος- εμφανίζεται γύρω στα 51 ή 52 έτη.

4. Αντισύλληψη

Εάν έχεις αρχίσει πρόσφατα να παίρνεις το αντισυλληπτικό χάπι, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μια ελαφρύτερη ροή. Τα αντισυλληπτικά χάπια λειτουργούν εμποδίζοντας την απελευθέρωση ενός ωαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η μήτρα σου δεν δημιουργεί παχύ στρώμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύτερη ή και χαμένη περίοδο. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν επίσης λιγότερες κράμπες και πιο προβλέψιμους κύκλους όσο παίρνουν το χάπι – μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για πολλές γυναίκες.

5. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες ή ελαφρύτερες περιόδους. Σύμφωνα με το NHS, περίπου 1 στις 10 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολυκυστικές ωοθήκες, αν και περισσότερες από τις μισές μπορεί να μην εμφανίζουν αισθητά συμπτώματα. Η δρ. Lapa επισημαίνει ότι η ορμονική ανισορροπία που σχετίζεται με το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στον κύκλο σου, συμπεριλαμβανομένων περιόδων που είναι μικρότερες, ελαφρύτερες ή πιο επώδυνες.

6. Χειρουργική επέμβαση

Εάν έχεις υποβληθεί σε ιατρική επέμβαση που αφορά τον τράχηλο ή τη μήτρα σου, αυτό μπορεί να επηρεάζει την περίοδό σου, προκαλώντας προσωρινά ελαφρύτερες περιόδους. Συνήθως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αλλά αν ανησυχείς, μπορείς να απευθυνθείς στο γιατρό σου.

7. Υπερβολική άσκηση

Η άσκηση είναι εξαιρετική για την υγεία, αλλά η υπερβολή σωματική καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο. Η δρ. Datta προειδοποιεί ότι η έντονη άσκηση -συνήθως περισσότερες από 6 προπονήσεις την εβδομάδα- μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στο σώμα σου, επηρεάζοντας την περίοδό σου. Όπως όλα, έτσι και η άσκηση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Ακόμη ανησυχείς;

Παρακολούθησε τον κύκλο σου για 2-3 μήνες. Η δρ. Datta προτείνει να κρατάς ημερολόγιο με τα συμπτώματά σου, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας και της διάρκειας της περιόδου σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σου να εντοπίσει τυχόν μοτίβα και να καθορίσει εάν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ελαφριά περίοδος δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς, αλλά αν σε προβληματίζει, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεσαι έναν ειδικό.