Αν είσαι γονέας, ο όρος “σφίγγω τον πισινό” μπορεί να σου φέρνει στο μυαλό ένα μικρό παιδί που πηγαίνει στο γιογιό. Αλλά για τους θεραπευτές του πυελικού εδάφους, το σφίξιμο του πισινού είναι η ονομασία για μια συγκεκριμένη θέση του πυελικού εδάφους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό προβλήματα – και αυτό είναι το είδος του σφίξιματος των γλουτών που εξερευνούμε σήμερα.

Τι ακριβώς είναι το σφίξιμο των γλουτών;

Υπάρχουν δύο διαφορετικές στάσεις του πισινού, που οι θεραπευτές του πυελικού εδάφους μπορεί να αναφέρουν ως σφίξιμο των γλουτών, λέει η φυσικοθεραπεύτρια Corey Hazama, DPT, ειδική με το Pelvic Gym, μια πλατφόρμα εκπαίδευσης για την υγεία της πυέλου.

Σύμφωνα με την Heather Jeffcoat, DPT, μια θεραπεύτρια του πυελικού εδάφους με έδρα το Λος Άντζελες που ειδικεύεται στην ακράτεια και τη δυσπαρευνία, με το αληθινό σφίξιμο, τα οπίσθια των ανθρώπων πιέζονται μεταξύ τους επειδή οι γλουτιαίοι (ή αλλιώς οι μύες του γλουτού) βρίσκονται σε υπερβολικά συσπασμένη κατάσταση. Μερικοί άνθρωποι σφίγγουν τα οπίσθιά τους ακούσια ως μέρος μιας αντίδρασης στο στρες ή σε ένα τραύμα, όπως άλλοι άνθρωποι σφίγγουν τα σαγόνια τους ή τραβούν τους ώμους τους, εξηγεί η ίδια.

“Κατά τη διάρκεια του σφιξίματος των γλουτών, τα άτομα σφίγγουν παθητικά το πυελικό τους δάπεδο κάτω από το σώμα τους”, λέει. Γνωστή και ως “οπίσθια κλίση της λεκάνης”, αυτός ο τύπος σφιξίματος των γλουτών είναι μια θέση που παίρνει το άτομο όταν στέκεται, περπατά, τρέχει και κινείται.

Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι σωματικές εκδηλώσεις είναι γνωστές ως σφίξιμο των γλουτών, είναι ότι συχνά απαντώνται μαζί, αν και η σειρά άφιξής τους ποικίλλει. Μερικές φορές το σφίξιμο του πισινού έρχεται πρώτο, σύμφωνα με την Dr. Jeffcoat. Εδώ, “η μυϊκή δραστηριότητα από το σφίξιμο των οπισθίων σας μεταξύ τους οδηγεί συχνά σε οπίσθια θέση της λεκάνης”, λέει.

Εναλλακτικά, κάποιος που έχει οπίσθια κλίση της λεκάνης μπορεί να αρχίσει να πιάνει γλουτιαία, επειδή οι γλουτιαίοι καλούνται να κάνουν τη δουλειά που θα έκανε η μέση γραμμή σε κάποιον που δεν έχει αυτή τη θέση της λεκάνης. “Η ύπαρξη κλίσης της πυέλου μπορεί να συμβάλει στην αδυναμία των βαθιών μυών του πυρήνα, με αποτέλεσμα άλλες μυϊκές ομάδες, όπως οι γλουτιαίοι, να εμπλέκονται υπερβολικά για να κάνουν τη δουλειά”, εξηγεί η Dr Jeffcoat.

Γιατί όμως συμβαίνει το σφίξιμο των γλουτών;

Συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν να σφίγγουν τους γλουτούς ως αποτέλεσμα μιας εργασίας που τους βάζει σε παρατεταμένη, στατική όρθια ή καθιστή θέση όλη την ημέρα, λέει η Dr. Jeffcoat. Η ορθοστασία μπορεί να φαίνεται εύκολη, αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί τη συμμετοχή πολλών μυών του κορμού και του κάτω μέρους του σώματος. “Όταν ο όρθιος κουράζεται, τείνει να αφήνει τη λεκάνη να μετατοπίζεται προς τα εμπρός, ενώ ο θώρακας μετατοπίζεται προς τα πίσω και μερικές φορές γέρνει”, λέει η Dr Hazama. Με άλλα λόγια, προσαρμόζουν μια θέση οπίσθιας κλίσης, η οποία απαιτεί λιγότερη εμπλοκή του κορμού. Με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα μπορούν να προσαρμόσουν αυτή τη θέση πιο μόνιμα, γεγονός που αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο που στέκονται, αλλά και τον τρόπο που περπατούν, τρέχουν και κινούνται με άλλους τρόπους.

Παρομοίως, το να κάθεσαι με σωστή στάση, απαιτεί κάποια δύναμη της μέσης γραμμής. Ως εκ τούτου, όταν ο πυρήνας ενός ατόμου κουράζεται, μπορεί να αρχίσει να κάθεται με την πλάτη του γυρισμένη προς τα πίσω, λέει η Dr Jeffcoat.

Το σφίξιμο των γλουτών μπορεί επίσης να συμβεί σε αθλητές που έχουν διδαχθεί να “εμπλέκουν τον πυρήνα τους” ενώ γυμνάζονται, λέει η Dr. Jeffcoat. Η σύσφιξη των μυών του κορμού (που περιλαμβάνει και τους μύες του πυελικού εδάφους) είναι απαραίτητη για την προστασία της σπονδυλικής στήλης και των εσωτερικών οργάνων κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων. Αλλά όπως ακριβώς δεν θα μπορούσες να περπατάς με τον δικέφαλό σου συσπασμένο σαν τον Ποπάι όλη μέρα, δεν πρέπει να περπατάς με τον κορμό σου σε αυτή τη θέση.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρχίσουν να σφίγγουν τον πισινό ως προστατευτική αντίδραση σε σωματικό ή συναισθηματικό τραύμα, λέει η Dr Jeffcoat. Πράγματι, το σφίξιμο του πισινού παρατηρείται συχνά σε επιζώντες κακοποίησης, καθώς και σε άτομα που γέννησαν πρόσφατα. Εδώ, τα άτομα θα πιέσουν τους μύες του πυελικού εδάφους και των γλουτών παρόμοια με τον τρόπο που κάποιος προετοιμάζεται για μια γροθιά στο στομάχι, εξηγεί.

Γιατί το σφίξιμο των γλουτών δεν είναι τόσο καλό;

Μπορεί το σφίξιμο των γλουτών να είναι κάτι που οι άνθρωποι κάνουν υποσυνείδητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει παρενέργειες. Δυστυχώς, το σφίξιμο των γλουτών μπορεί να έχει ντόμινο στο σώμα, οδηγώντας σε μια σειρά από μυϊκά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα συμπτώματα στο πυελικό έδαφος ή σε ολόκληρο το σώμα.

Όταν οι γλουτοί σας βρίσκονται σε συνεχή σύσπαση, είναι πιθανό και οι υπόλοιποι μύες του πυελικού σας εδάφους να βρίσκονται επίσης σε σύσπαση, λέει η Dr Jeffcoat. Αυτό, εξηγεί, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη, πρόσθιο πόνο στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα, καθώς και σε συμπτώματα που σχετίζονται με ένα υπερδραστήριο πυελικό έδαφος (γνωστό και ως υπερτονικό πυελικό έδαφος). Μερικά συμπτώματα μπορούν να είναι η αυξημένη επιτακτική ούρηση, η συχνότητα ούρησης, η δυσκοιλιότητα, η επώδυνη διείσδυση και ο πόνος στη μέση ή στη λεκάνη.

Εν τω μεταξύ, “όταν η λεκάνη σας είναι τεντωμένη κάτω από το σώμα σας, συντομεύει τους γλουτιαίους μυς σας καθώς και το πίσω μέρος των βαθιών μυών του πυελικού εδάφους”, λέει η Dr. Hazama. Αυτό μπορεί να αλλάξει τα πρότυπα κίνησής σας κατά τη διάρκεια όλων των ειδών των ενεργειών, όπως το κάθισμα, το περπάτημα, το τρέξιμο και η άρθρωση (όπως το να σηκώνετε πράγματα από το έδαφος), λέει.