Οι σύγχρονες σχέσεις διέπονται από πολλαπλές προκλήσεις. Οι ατελείωτες υποχρεώσεις, το άγχος, η κοινωνική αλλαγή έχει φέρει μια αλλαγή στις ισορροπίες και τα ζευγάρια του σήμερα καλούνται να προσαρμοστούν. Στο επίκεντρο των προκλήσεων φαίνεται πολλές φορές να βρίσκονται ζητήματα οικονομικής φύσεως. Κοινώς, τα χρήματα αποτελούν συχνή διαμάχη μεταξύ των συντρόφων. Σε αυτό έχει συμβάλλει το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα χαμηλά εισοδήματα..

Μια έκθεση του δείκτη πραγματικής οικονομικής προόδου της BMO αποκάλυψε ότι περίπου το 1/3 των ζευγαριών (32%) στον Καναδά έρχεται συχνά σε διαμάχη για τα χρήματα. Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πηγή αυτής της διαμάχης είναι πως πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους ξοδεύει υπερβολικά.

«Πολλά ζευγάρια συνεχίζουν να υποτιμούν τις συναισθηματικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τα χρήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή επικοινωνία, απογοήτευση και συγκρούσεις», εξηγεί η Gayle Ramsay από την BMO στο Global News. Η ίδια τονίζει τη σημασία της έγκαιρης και συχνής επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού σχετικά με τις οικονομικές προσδοκίες.

Είναι οι «γλώσσες της αγάπης» η απάντηση;

Η ψυχολόγος Sue Johnson υποστηρίζει ότι η δημοφιλής έννοια των γλωσσών αγάπης είναι επιφανειακή. Η θεωρία προέκυψε από το βιβλίο του Gary Chapman, «Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Το μυστικό της αγάπης που διαρκεί», στο οποίο προτείνει ότι ο καθένας εκφράζει και λαμβάνει την αγάπη με έναν από τους πέντε τρόπους:

  • ποιοτικός χρόνος,
  • λόγια επιβεβαίωσης,
  • πράξεις εξυπηρέτησης,
  • δώρα και
  • σωματικό άγγιγμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι όταν τα ζευγάρια «μιλούν» την ίδια γλώσσα αγάπης, είναι πιο πιθανό να έχουν μια καλύτερης ποιότητας σχέση. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αμφισβητεί αυτή τη θεωρία.

Η μελέτη του UofT ανέλυσε δεδομένα από 10 διαφορετικές έρευνες και υποδεικνύει ότι οι υποθέσεις του Chapman στερούνται επιστημονικής υποστήριξης. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές προτείνουν ότι η αγάπη μοιάζει περισσότερο με μια «ισορροπημένη δίαιτα», που απαιτεί ένα πλήρες φάσμα συναισθηματικών θρεπτικών συστατικών. Η μελέτη δείχνει ότι στην πραγματικότητα, οι σχέσεις επωφελούνται από ένα μείγμα και των πέντε εκφράσεων της αγάπης. Οι καλύτερες σχέσεις είναι εκείνες στις οποίες οι σύντροφοι περνούν χρόνο μαζί, εκφράζουν την εκτίμησή τους, δείχνουν στοργή, υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και κάνουν τον άλλον να αισθάνεται ξεχωριστός.

Πώς οι διαφωνίες για τα χρήματα οδηγούν σε συναισθηματική αποσύνδεση

Η δρ. Johnson, συγγραφέας του βιβλίου «Hold Me Tight» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν πέντε γλώσσες αγάπης. Υπάρχει μόνο μία, και είναι σε χιλιάδες μελέτες. Ονομάζεται A.R.E., δηλαδή ‘Είσαι εκεί για μένα;’» λέει.

Η Johnson εξηγεί ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τα χρήματα είναι όπως κάθε άλλη σύγκρουση στη σχέση, που έχει τις ρίζες της στο βιολογικό φόβο της συναισθηματικής απομόνωσης. «Όταν παρακολουθείς ένα ζευγάρι με προβλήματα, αυτό που νομίζεις ότι βλέπεις είναι σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι συναισθηματική αποσύνδεση και απομόνωση», αναφέρει.

Η ανοικοδόμηση ενός υγιούς δεσμού δεν έχει μια γρήγορη λύση, αλλά η Johnson τονίζει ότι ένα βασικό μέρος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τα ζευγάρια να νιώσουν ξανά συναισθηματικά ασφαλείς μεταξύ τους. Δεδομένου ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης ποιότητας ζωής, οι διαφωνίες συχνά προκαλούν φόβο και, κατά συνέπεια, συγκρούσεις και αποσύνδεση.

«Τίποτα δεν λειτουργεί αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς και συνδεδεμένοι», τονίζει η Johnson. «Θα έχετε πρόβλημα να αποφασίσετε ποιος θα βγάλει τα σκουπίδια, πόσο μάλλον ποιος θα πληρώσει το στεγαστικό δάνειο ή πόσα θα πρέπει να πληρώσετε».

Η μελέτη της BMO διαπίστωσε επίσης ότι το 36% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι είναι ανέντιμοι με τους συντρόφους τους σχετικά με τις δαπάνες και τα οικονομικά. Η Johnson αναγνωρίζει ότι το να κρύβεις πράγματα λόγω ντροπής είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά. Συμβουλεύει, ωστόσο, τα ζευγάρια να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις για τα συναισθήματά τους.

«Μπορείς να ομολογήσεις στο σύντροφό σου ότι κρύβεις πράγματα επειδή φοβάσαι την αντίδρασή του. Έτσι, θα καταφέρεις να συνδεθείς μαζί του συναισθηματικά», προτείνει. Η ίδια εκτιμά ότι αυτού του είδους η ειλικρίνεια θα εκτιμηθεί ακόμη κι από τους πιο αυστηρούς συντρόφους.

Η Johnson τονίζει ότι τα ζευγάρια δεν πρέπει να αφήνουν τη ντροπή να γίνεται εμπόδιο σε ανοιχτές συζητήσεις. «Η προσκόλληση και η ανάγκη μας για σύνδεση με τους άλλους πηγαίνουν από την κούνια μέχρι τον τάφο. Δεν το ξεπερνάμε ποτέ».

Το κλειδί, λοιπόν, στην απενοχοποίηση των οικονομικών ζητημάτων και την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η συναισθηματική σύνδεση.