Αν έχεις δοκιμάσει σάλτσα pesto στην Ιταλία, μπορείς να καταλάβεις ότι οι αντίστοιχες που κυκλοφορούν εδώ στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση. Προφανώς υπάρχουν μυστικά στη συνταγή που μόνο οι Ιταλίδες, ειδικά οι μεγαλύτερες, γνωρίζουν.
Ακολουθούν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την αγαπημένη σου σάλτσα.
Η γενέτειρά της είναι η Γένοβα και ταιριάζει τέλεια με νιόκι πατάτας. Τα υλικά της, σε αντίθεση με αυτό που προστάζουν οι περισσότερες συνταγές, καλό είναι να κόβονται με το χέρι και όχι όλα μαζί σε ένα μιξεράκι κοπής, γιατί διαφορετικά δεν αναδεικνύονται όλες οι γεύσεις. Θέλει υπομονή και καλό μαχαίρι (για να μη σου μαυρίσει ο βασιλικός) να κόψεις με το χέρι όλα τα υλικά. Μπορεί να πάρει έως και 20 λεπτά (ίσως και παραπάνω) αλλά το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει. Φτιάχνεται με φρέσκα, μικρά φύλλα βασιλικού, τα οποία αν είναι από τον κήπο σου, ακόμη καλύτερα. Σημασία έχει και το καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Καλό είναι να καταναλώνεται μόλις την φτιάξεις, διαφορετικά διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 μέρες.
Πώς φτιάξεις το πέστο
Υλικά
1 μεγάλο ματσάκι βασιλικό, μόνο τα φύλα, καλά πλυμένο και στεγνωμένο
3 μικρές σκελίδες σκόρδο
μια μικρή χούφτα κουκουνάρι
¾ κούπας παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
μερικές κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβεις τα υλικά ξεκινώντας με μια-μια τις σκελίδες σκόρδου μαζί με λίγα φύλλα βασιλικού. Συνέχισε με τον βασιλικό, λίγα-λίγα φύλλα κάθε φορά. Στο μείγμα αυτό πρόσθεσε το μισό κουκουνάρι και κόψε. Στη συνέχεια βάλε το υπόλοιπο και συνέχισε να ψιλοκόβεις. Πρόσθεσε σταδιακά την παρμεζάνα, να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, ώστε να πάρει το μείγμα μια μορφή σχεδόν σαν ζύμη. Τέλος κάλυψε την πάστα αυτή με το ελαιόλαδο. Αν την καταναλώσεις αμέσως ανακάτεψε και σέρβιρε με ζυμαρικά της αρεσκείας σου ή νιόκι. Αν όχι, την αποθηκεύεις στο ψυγείο χωρίς να την ανακατέψεις. Επειδή η συνταγή δεν περιέχει καθόλου αλάτι (όση αλμυρή γεύση έχει προέρχεται μόνο από την παρμεζάνα) φρόντισε το νερό που θα βράσεις τα ζυμαρικά να είναι καλά αλατισμένο. Enjoy!
Δες ακόμα: Ζυμαρικά με λεμόνι, κολοκυθάκια και ψητές αγκινάρες