Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το περπάτημα είναι μια τέλεια μορφή άσκησης. Μπορείς να την κάνεις παντού, μπορείς να την κάνεις ακόμη και αν δεν είσαι γυμνασμένη. Είναι ακίνδυνη και φημίζεται για τα καλά που προσφέρει στο σώμα και το μυαλό σου. Ένα εκ των οποίων είναι η απώλεια βάρους. Τι γίνεται όμως όταν ενώ έχεις βάλει στο πρόγραμμά σου το περπάτημα, η ζυγαριά επιμένει και δε λέει να κατέβει; Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις προκειμένου να εξασφαλίσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα κάνοντας την αγαπημένη σου άσκηση;
Ο Chris Kelly, personal trainer, μίλησε στο Pop Sugar και ξεκαθάρισε ποια είναι τα λάθη κάνεις και πώς να τα διορθώσεις την επόμενη φορά που θα πας για περπάτημα.
Δεν περπατάς αρκετά έντονα
Η American Heart Association προτείνει (τουλάχιστον) 30 λεπτά μεσαίας έντασης αερόβια άσκηση, 5 φορές την εβδομάδα και ο Kelly εξηγεί: «Για να θεωρηθεί η άσκησή σου μεσαίας έντασης, θα πρέπει να νιώθεις μια δυσκολία στην αναπνοή και να σου είναι δύσκολο να κάνεις μια συζήτηση.» Δηλαδή, πρέπει να προσπαθείς σε ένα ποσοστό 40%-60% των δυνατοτήτων σου. Ανάλογα πάντα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η φυσική σου κατάσταση.
Δεν κάνεις μεγάλες αποστάσεις
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα 30 λεπτά είναι η μίνιμουμ διάρκεια για μια προπόνηση, στην οποία έχει υπολογιστεί μια μέση απόσταση που πρέπει να διανυθεί. Τώρα, αν δεν έχεις μισή ώρα να διαθέσεις για άσκηση, προσπάθησε να τη σπάσεις σε μικρότερης διάρκειας προπονήσεις μέσα στην ημέρα. Αλλά φρόντισε να συμπληρώσεις τη μισή ώρα συνολικά και σταδιακά αύξανε τον συνολικό χρόνο.
Περπατάς στον ίδιο ρυθμό συνέχεια
Το να περπατάς/ασκείσαι στον ίδιο ρυθμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που σαμποτάρει την προσπάθειά σου. Ο Kelly αναφέρει ότι έχει αποδειχθεί πως η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ) έχει οφέλη για την υγεία αλλά συμβάλλει και στην απώλεια κιλών. Στο περπάτημα, σημαίνει πιο γρήγορος ρυθμός για μικρή απόσταση, πιο ήπιος ρυθμός στη συνέχεια ώστε να επανακάμψεις μετά από λίγο με έντονο ρυθμό για όση απόσταση αντέχεις. «Μια καλή τακτική είναι να εναλλάσσεις τον ρυθμό του περπατήματος κάθε μέρα. Δηλαδή τη μια μέρα να περπατάς αργά για μεγαλύτερη διάρκεια και την άλλη να περπατάς πιο έντονα για μικρότερη. » προτείνει ο Kelly.
Κάνεις την ίδια διαδρομή κάθε μέρα
Όπως συμβαίνει με τον ίδιο ρυθμό κάθε μέρα, το ίδιο ισχύει και για το ίδιο μοτίβο διαδρομής κάθε μέρα. Το σώμα σου συνηθίζει και δεν μπαίνει στη διαδικασία να κάνει κάτι επιπλέον προκειμένου να ανταπεξέλθει σε ένα διαφορετικό challenge. Την επόμενη φορά δοκίμασε να αλλάξεις την πορεία της διαδρομής σου, όπως το να αφήσεις για μια μέρα το πάρκο και να πας στο κοντινότερο λοφάκι στο οποίο θα κληθείς να ανέβεις ανηφόρα σε ανώμαλο δρόμο. Κάνε το δύο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες κάνε τη συνηθισμένη σου διαδρομή. «Αυτό θα σε αποτρέψει και από το να βαρεθείς», σημειώνει ο Kelly.
Υπολογίζεις λάθος τις θερμίδες που καις
Από τη στιγμή που το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης, δεν καις τον αριθμό των θερμίδων που θα έκαιγες όπως με το τρέξιμο. Οι θερμίδες που χάνει ο κάθε οργανισμός, εξαρτώνται από τον ίδιο τον οργανισμό, τη διατροφή και το είδος της άσκησης. Πολλές φορές νιώθεις ότι επειδή πήγες για περπάτημα μπορείς να φας λίγο παραπάνω μιας και έκαψες θερμίδες. Μην πέσεις στην παγίδα. Ο αριθμός των θερμίδων που έχεις κάψει, δεν είναι τόσο μεγάλος που να σου επιτρέπει να φας ένα γλυκάκι ή μια φέτα ψωμί ακόμη. «Ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα» εξηγεί ο personal trainer.
Δεν εμπλουτίζεις το περπάτημά σου
Για παράδειγμα, οι ασκήσεις που γίνονται με το βάρος του σώματος, θα σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος και να αποκτήσεις γράμμωση πιο γρήγορα από ό,τι μόνο με το περπάτημα. Τι πιο ιδανικό από το να τα συνδυάσεις και να αποκομίσεις τα οφέλη και από τα δυο; Μπορείς να εντάξεις μερικές κάμψεις, καθίσματα, κοιλιακούς, burpees και lunges στην προπόνηση σου. Έτσι θα γυμνάσεις πολλές μυϊκές ομάδες, αλλά θα σε κάνει να μη βαριέσαι την προπόνηση.
Δες ακόμα: 7 κινήσεις μπαλέτου που θα μεταμορφώσουν το σώμα σου