Ας παραδεχτούμε ότι το hygge ακούγεται κάπως χειμωνιάτικο στ’αυτιά μας. Το καλοκαίρι τι γίνεται χωρίς hygge, αφού δεν έχουμε καμία όρεξη να απολαμβάνουμε καυτές κούπες καφέ. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να βγαίνουμε στον ήλιο, να είμαστε κοινωνικοί, να κάνουμε ένα καλό de-clutter και να μαυρίσουμε. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ακόμα ένα σουηδικό concept για εμάς.
Να σου συστήσουμε το σουηδικό concept fika.
Απόλαυσε λίγο fika καθημερινά
Το fika, κυριολεκτικά, σημαίνει διάλειμμα για καφέ. Μη μείνεις όμως μόνο σε αυτό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παλιά παράδοση και ένα σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο. Περιγράφει ένα break από το στρες και τα άγχη της καθημερινής ζωής με τον καλύτερο τρόπο. Δηλαδή κάνοντας focus στους ανθρώπους γύρω σου και όχι στα πράγματα που έχουν συμβεί, μπορεί να σε έχουν εκνευρίσει ή στεναχωρήσει.
Είναι ένας τρόπος να κάνεις και πάλι focus όταν η παραγωγικότητα δείχνει να σε εγκαταλείπει. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να συγκεντρωθεί και να γίνει πιο παραγωγικός. Αυτό δείχνουν οι έρευνες. Ακόμα και αν αυτή τη στιγμή αναρωτιέσαι πού θα βρεις δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά στην busy καθημερινότητά σου, θα τα καταφέρεις και θα τα χρησιμοποιήσεις και με σοφία.
Μπορεί το fika να σε κάνει πιο παραγωγική;
Ναι, μπορεί. Πολλές εταιρίες στο εξωτερικό έχουν εντάξει το “fika break” στο πρόγραμμά τους, δύο ή τρεις φορές τη μέρα. Με αυτό τον τρόπο κάνουν τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς και επαρκείς μετά από ένα σύντομο break. Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει λόγος που ο Σουηδοί είναι ο λαός με το λιγότερο στρες παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, υπάρχουν στατιστικές που δείχνουν πως οι Σουηδοί εργαζόμενοι έχουν τις λιγότερες ώρες εργασίας παγκοσμίως, κάνουν συχνά coffee breaks και μόλις το 1% από αυτούς δουλεύουν υπερωρίες.
Οι κανόνες του fika break
Αρχικά, άφησε την τεχνολογία πίσω σου αν μπορείς. Κάνε focus στην επικοινωνία σου με τους ανθρώπους, μίλησε μαζί τους για κάτι άλλο πέραν της δουλειάς και ζήσε τη στιγμή στο 100%. Απόλαυσε το ποτό σου (είτε είναι καφές είτε cola). Τέλος. Θα παρατηρήσεις πως όταν γυρίσεις στα tasks σου θα είσαι πολύ πιο αποφασισμένη να ξεμπερδέψεις μαζί τους.
Δοκίμασε το. Εμείς πάντως θα το κάνουμε.