Ποια δεν είναι τρελαμένη με τα ψώνια; Μην κρύβεσαι. Αν έβρισκες λίγα λεφτά μέσα στον μήνα, θα τα ξόδευες σε παπούτσια και δεν θα αισθανόσουν και τύψεις. Το πρόβλημα είναι όλα εκείνα που δεν έχεις σχεδιάσει και σε κάνουν να βγαίνεις εκτός budget. Τα καλά νέα είναι πως αν είσαι επιρρεπής στις online αγορές, δεν ανήκεις στην κατηγορία των παθολογικών καταναλωτών.
Το περιοδικό Glamour, μετά από ένα podcast που έκανε σε συνεργασία με το iHeartRadio, μοιράστηκε ιστορίες από διάφορες γυναίκες και ζήτησε τη βοήθεια ειδικών επάνω σε θέματα οικονομικών. Η καλεσμένη του πρώτου επεισοδίου δεν θεωρήθηκε ποτέ παθολογική καταναλωτής. Αγόραζε πράγματα που δεν χρειαζόταν, ακόμα κι αν δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά. Ψώνιζε χωρίς να το σκέφτεται.
Για να βοηθήσουν και την παραπάνω κυρία αλλά και για να βοηθήσουν όλες εκείνες τις γυναίκες εκεί έξω ώστε να ψωνίζουν εξυπνότερα, οι ειδικοί έδωσαν τις εξής συμβουλές:
1) Πάτα επιτέλους unsubscribe
Απόφυγε να λαμβάνεις mail που σε ωθούν στο να ξοδεύεις. Όλες οι σελίδες στο διαδίκτυο σου στέλνουν στοχοποιημένες διαφημίσεις σύμφωνα με το ιστορικό των αναζητήσεών σου. Ο συγκεκριμένος τύπος διαφημίσεων έχουν στόχο να κάνουν τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερα, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η ένδειξη “Προσθήκη στο καλάθι”. Την επόμενη φορά που θα δεις ένα τέτοιο mail, πάτησε αμέσως unsubscribe.
2) Απομακρύνσου από τα social media
Σταμάτα να ψάχνεις στο Instagram. Το ξέρω πως το Instagram είναι μία πηγή έμπνευσης, αλλά μπορεί να σε βάλει σε πειρασμούς. Ειδικά όσο κοιτάς τις υπέροχες, όμορφες και γεμάτες φίλτρα ζωές των άλλων. Μπορεί να σε αφήσει με μία αίσθηση ότι κάτι σου λείπει, και ο μόνος τρόπος να αναπληρώσεις το κενό είναι με το να πάρεις κάτι που δεν χρειάζεσαι.
3) Εφάρμοσε τον κανόνα των 24 ωρών
Πρόσθεσε αντικείμενα στην κάρτα σου και περίμενε για 24 ώρες. Αν τα θέλεις ακόμα μετά από τόσες ώρες, τότε να τα πάρεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν αποστασιοποιήσεις τον εαυτό σου για λίγο και μειωθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, η απόφαση που θα πάρεις είναι πιο λογική.
Στην τελική μπορεί να αποφασίσεις ότι δεν τα χρειάζεσαι ή ότι τα χρειάζεσαι απεγνωσμένα.
4) Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους άλλους
Αν είσαι απίστευτα καταναλωτική, άσε τους ανθρώπους γύρω σου να σε βοηθήσουν και να σε υποστηρίξουν. Χρειάζεσαι βοήθεια για να το ξεπεράσεις, όπως και σε κάθε άλλον τομέα της ζωής σου.