Η βρώμη είναι το απόλυτο comfort food, ιδανικό για τις κρύες μέρες, αγαπημένο για τις υψηλές ποσότητες ινών και την πλούσια υφή του. Επίσης, μπορεί να είναι λίγο βαρετό.
Παρακάτω είναι έξι τρόποι για να κάνεις το αγαπημένο αυτό πρωινό πιο ενδιαφέρον.
Αρχικά, φτιάξε τη βρώμη σου
Η βασική αναλογία βρώμης είναι δύο μέρη υγρού και ένα μέρος νιφάδων βρώμης. Για να φτιάξεις βρώμη, απλά συνδύασε τη βρώμη και το υγρό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα, κάποιο υποκατάστατο γάλακτος ή νερό) σε μια μικρή κατσαρόλα, με λίγο αλάτι και το βράζεις. Χαμήλωσε τη φωτιά για να σιγοβράσει και στη συνέχεια ανακατεύε αιραιά, έως ότου η βρώμη να γίνει πυκνή. Για περίπου τρία έως πέντε λεπτά.
Θυμήσου ότι ενώ η βρώμη είναι εγγενώς χωρίς γλουτένη, συχνά επεξεργάζεται σε μια εγκατάσταση όπου μπορεί να εκτεθεί σε σιτάρι. Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, αναζήτησε μία που να έχει προϊόντα χωρίς γλουτένη.
1. Δοκίμασε τον ασιατικό τρόπο
Η βρώμη δεν χρειάζεται πάντα να είναι γλυκιά. Ανακάτεψε λίγο tamari στο νερό πριν προσθέσεις τη βρώμη και στη συνέχεια πρόσθεσε μια κουταλιά μίσο όταν έχει τελειώσει το βράσιμο (αν το κάνεις νωρίτερα θα καταστραφούν τα προβιοτικά στο μίσο). Πρόσθεσε ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια και ελάχιστη καυτή σάλτσα για να γίνει πιο spicy.
2. Επωφελήσου από τις εποχές
Φτιάξε βρώμη με κολοκύθα. Απλά πρόσθεσε ½ φλιτζάνι κονσερβοποιημένο πολτό κολοκύθας σε κάθε μερίδα βρώμης και χρησιμοποίησε ένα κρεμώδες γάλα (όπως καρύδας ή βρώμης) κατά το μαγείρεμα. Πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό κολοκυθόπιτας και μια γενναιόδωρη δόση εκχυλίσματος βανίλιας. Στη συνέχεια μπορείς να βάλεις σιρόπι σφενδάμου και μερικά τραγανά πεκάν για ένα αξέχαστο ξεκίνημα της ημέρας σου. Η βρώμη με μήλο είναι το ίδιο εύκολη στην προετοιμασία. Απλά πρόσθεσε ψιλοκομμένο ή τριμμένο μήλο στο αρχικό μείγμα βρώμης πριν από το μαγείρεμα. Ρίξε λίγη κανέλα και βανίλια και έχεις ένα ολόφρεσκο και υγιεινό πιάτο.
3. Κάνε την crunchy
Πασπαλίζοντας τη βρώμη σου με σπόρους chia ή λιναρόσπορο, κάνεις τη βρώμη πιο υγιεινή, αλλά δίνεις και την τραγανή υφή που της λείπει. Μπορείς να προσθέσεις στη βρώμη γκρανόλα, κομματάκια μήλου, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κάποιο υγιεινό δημητριακό αλλά και cranberries.
4. Βρώμη σαν γλυκό;
Ποιος δεν θα ήθελε επιδόρπιο για πρωινό; Μπορείς εύκολα να το κάνεις με σοκολάτα βρώμης, η οποία προέρχεται από ακατέργαστο κακάο με λίγη κανέλα, μια πρέζα καγιέν και εκχύλισμα βανίλιας. Το ίδιο κακάο, αν αναμειχθεί με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες, δημιουργεί ένα γρήγορο μείγμα βρώμης με σοκολάτα και φράουλα.
Εναλλακτικά, πρόσθεσε μερικές μπανάνες κομμένες σε φέτες και σοταρισμένες σε βούτυρο ή λάδι καρύδας με λίγη ζάχαρη καρύδας για βρώμη σαν banana foster. Ποιο είναι το αγαπημένο σου επιδόρπιο; Σίγουρα θα υπάρχει μια εκδοχή του με βρώμη.
5. Εξέτασε τις εναλλακτικές μορφές βρώμης
Μπορείς να φτιάξεις ένα πρωινό τύπου βρώμης με διαφορετικούς κόκκους και σπόρους, οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικές γεύσεις και οφέλη για την υγεία. Μπορείς να μαγειρέψεις κινόα με την ίδια αναλογία 2 προς 1 για ένα εύγευστο, πλούσιο σε πρωτεΐνες χυλό. Το κεχρί είναι μια άλλη θαυμάσια επιλογή. Είναι ένας μικρότερος κόκκος που τείνει να είναι πιο κρεμώδης όταν μαγειρεύεται (σαν τον πουρέ). Χρησιμοποίησε μια αναλογία 2,5 προς 1 για βέλτιστα αποτελέσματα.