Πρόκειται για μία συνταγή κέικ σοκολάτας που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον. Πρώτον γιατί δεν έχει αλεύρι και δεύτερον για την προετοιμασία του που είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των κλασικών κέικ. Κάποια υλικά θα τα ζεστάνεις σε ένα τηγάνι, κάποια άλλα θα τα χτυπήσεις ξεχωριστά και στο τέλος θα τα ενώσεις όλα μαζί.
Τι θα χρειαστείς:
1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ
1/4 κούπα βραστό νερό
200γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
180γρ ψιλοκομμένη, σκούρα σοκολάτα
2 κουταλιές κακάο
4 αυγά, χωρισμένα
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπα almond meal (αλεύρι από αμύγδαλα, θα το βρεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
σκόνη κακάο για topping
σαντιγί για να σερβίρεις
φράουλες για να σερβίρεις
Πως θα το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Λάδωσε ένα στρόγγυλο ταψί για κέικ ή αν προτιμάς στρώσε αντικολλητικό χαρτί κάτω και στα πλαϊνά.
Βάλε τον καφέ και το ζεστό νερό σε ένα βάζο κι ανακάτεψε μέχρι να διαλυθούν. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλε το βούτυρο, τη σοκολάτα, το κακάο μαζί με το μείγμα του καφέ. Φρόντισε να έχεις χαμηλή θερμοκρασία. Ανακάτευε συνεχώς για 2-3 λεπτά ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά. Όταν είναι έτοιμο βγάλε από τη θερμοκρασία και βάλε το σε ένα μπολ να κρυώσει.
Με ένα mixer, χτύπησε του κρόκους με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ χτύπησε τα ασπράδια μέχρι να δέσουν.
Πρόσθεσε το μείγμα της σοκολάτας και το almond meal στο μείγμα των κρόκων. Ανακάτεψε. Με ένα μεγάλο κουτάλι (χωρίς mixer) βάλε τα ασπράδια κι ανακάτεψε με απαλές κινήσεις.
Βάλε το μείγμα στο ταψί και ψήσε για 40-45 λεπτά. Κάνε το τεστ με την οδοντογλυφίδα που πρέπει να βγαίνει στεγνή και μόλις είναι έτοιμο άφησέ το να κρυώσει. Πασπάλισε με κακάο και σέρβιρε με σαντιγί και φράουλες, αν προτιμάς.