Αναπνέεις από τη γέννησή σου. Πρόκειται για μια ενστικτώδη ικανότητα που συμβαίνει γύρω στις 20.000 φορές την ημέρα. Ωστόσο, μπορεί να μειωθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, ένα στρεσογόνο επάγγελμα και κάποιο συναισθηματικό τραύμα, αλλά και κακής στάσης του σώματος ή ακατάλληλων ρούχων.
Ο τρόπος που εισπνέεις και εκπνέεις είναι στενά συνδεδεμένος με κάθε σύστημα και λειτουργία στο σώμα. Άρα, λανθασμένες τεχνικές αναπνοής μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του άγχους, μείωση των επιπέδων ενέργειας και προβλήματα στην καρδιαγγειακή υγεία.
Επίσης, υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ της αναπνοής και των συναισθημάτων. Οι άνθρωποι αντίθετα από άλλα θηλαστικά κρατούν την ανάσα τους, όταν είναι θυμωμένοι. Ή όταν πρέπει να κρατήσουν τα δάκρυά τους.
Όπως αναφέρει στο Ηarper’s Βazaar ο Stuart Sandeman, ο ιδρυτής του Breathpod, το σύστημα απόκρισης του εγκεφάλου στο stress μπορεί να «πειραχτεί» απλά αλλάζοντας το μοτίβο αναπνοής. «Σε μια αγχωτική κατάσταση, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται. Προκαλούνται, δηλαδή, βραχύτερες και ταχύτερες προσλήψεις οξυγόνου».
Αν όμως εκπνέεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι εισπνέεις, ενεργοποιείται το νεύρο του πνεύμονα και επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός. Σε αυτή την πιο ήρεμη κατάσταση, είσαι σε θέση να ανταποκριθείς καλύτερα σε πιεστικές καταστάσεις.
Επομένως, τα αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν, αν μάθεις να αναπνέεις σωστά. Και υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να σε εκπαιδεύσουν σε αυτό. Για παράδειγμα, ο Sandeman ασχολείται με τη Rebirthing/breathwork ή αλλιώς «συνειδητή συνδεδεμένη αναπνοή». Πρόκειται για μια βαθύτερη μορφή θεραπείας απόλυτα βιωματική. Σε βοηθάει περισσότερο αν αντιμετωπίζεις αναπνευστικές παθήσεις. Ή έχεις κάποιο τραύμα σε ασυνείδητο επίπεδο.
Μια συνεδρία έχει περίπου την εξής μορφή: Αρχικά, ξαπλώνεις στο πάτωμα εισπνέοντας και εκπνέοντας με το στόμα ανοιχτό. Εδώ, αν νιώσεις δίψα ή παρατηρήσεις το στήθος σου να τρέμει κατά την εκπνοή είναι ένδειξη στενού διαφράγματος. Αυτό, σύμφωνα με τον Sandeman, δείχνει άνθρωπο τελειομανή που συνεχώς θέλει να έχει τον έλεγχο. Έπειτα, ακολουθεί μια άσκηση τόνωσης και κίνησης. Ουσιαστικά, κουνάς έντονα τα χέρια και τα πόδια σου, ενώ φωνάζεις για όσο αντέχεις με μία μόνο ανάσα.
Αυτές οι τεχνικές δημιουργούν υψηλή δόνηση στο σώμα. Διότι υπάρχουν διαφορετικοί κραδασμοί για διαφορετικά συναισθήματα. Το άγχος, ο θυμός και ο φόβος είναι «πυκνότερα» συναισθήματα από την γαλήνη και τη χαρά. Κατά συνέπεια, όταν δημιουργούμε εσωτερική δόνηση χρησιμοποιώντας την αναπνοή μας, αναπνέουμε σε περιοχές που έχουν κλείσει με την πάροδο του χρόνου.
Η θεραπεία μπορεί να σε κάνει να κλάψεις ή να γελάσεις ανεξέλεγκτα. Ή να βγάλει στην επιφάνεια θαμμένα τραύματα. Ωστόσο, συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσεων πανικού, αϋπνίας, άγχους και πόνου. Τι λες, λοιπόν; Θα δοκιμάσεις;
https://www.youtube.com/watch?v=aXAw2BAP6VM