Αρχικά, ας δούμε κάποια facts για το τι μπορεί να συμβεί όταν πιάνεις το πρόσωπό σου: Με το να πιάνεις το πρόσωπό σου αυξάνεις τις πιθανότητες να κολλήσεις κάποια ίωση, γρίπη, κάποιο κρύωμα ή τον κορωναϊό. Τα μάτια και η στόμα σου είναι περιοχές όπου εύκολα μπορεί να εισχωρήσει ο ιός. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας άνθρωπος πιάνει πάνω από 16 φορές το πρόσωπό του. Πιάνουμε τόσες φορές το πρόσωπό μας που οι πιθανότητες να μολύνονται τα χέρια μας ανάμεσα στα πλυσίματα είναι υψηλές. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι φορώντας γάντια μπορεί να κάποιος να μην πιάνει τόσο συχνά το πρόσωπό του.
Είναι κάτι που όλοι κάνουμε. Πιάνουμε το πρόσωπό μας πολλές φορές μέσα στη μέρα. Είτε επειδή μας φαγουρίζει η μύτη μας είτε γιατί θα σκουπίσουμε το στόμα μας με την πίσω πλευρά του χεριού μας ή επειδή θα τρίψουμε τα κουρασμένα μάτια μας.
Ωστόσο, με αυτή μας τη συνήθεια μπορούμε πολύ εύκολα να κολλήσουμε κάποια ίωση ή γρίπη, πόσω μάλλον τον καινούργιο ιό, τον κορωναϊό. Το στόμα και τα μάτια είναι περιοχές από όπου κάποιος ιός μπορεί εύκολα να εισέλθει στον οργανισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακουμπήσεις κάπου κοντά το δάχτυλο σου που έχει ήδη έρθει σε επαφή με κάτι μολυσμένο.
Υπάρχουν δύο τρόποι μετάδοσης κάποιου ιού
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο κορωναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις. Αυτό περιλαμβάνει σταγονίδια από κάποιο φτέρνισμα που εισέρχονται στα πνευμόνια του ανθρώπου που τα εισπνέει, αλλά και αγγίζοντας κάποια μολυσμένη επιφάνεια και ακουμπώντας στη συνέχεια τα μάτια και το στόμα.
Μπορεί να ακούγεται εύκολο το να μένουμε μακριά από κάποιον άρρωστο. Το να αποφεύγουμε όμως έναν ιό που μένει στις επιφάνειες, είναι απίθανο.
Πιάνουμε το πρόσωπό μας όλη την ώρα
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι πιάνουν όλη την ώρα το πρόσωπό τους. Το 2008, έγινε μία έρευνα όπου παρατηρούσαν 10 άτομα στον εργασιακό τους χώρο για 3 ώρες. Η έρευνα έδειξε ότι έπιασαν το πρόσωπό τους τουλάχιστον 16 φορές μέσα σε μία ώρα. Σε άλλη έρευνα το 2016, παρατηρήθηκαν 26 μαθητές ιατρικής σε ένα πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Βρέθηκε ότι μέσα σε μία ώρα ακούμπησαν το πρόσωπό τους τουλάχιστον 23 φορές. Τις περισσότερες φορές έπιασαν τα μάτια, την μύτη και το στόμα. Ακόμα και οι επαγγελματίες γιατροί, που το γνωρίζουν, παρατηρήθηκε ότι έπιασαν το πρόσωπό τους τουλάχιστον 19 φορές μέσα σε 2 ώρες.
Το μυστικό είναι το πλύσιμο των χεριών
Ένα σωστό μέτρο πρόληψης είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτό όμως μπορεί να βοηθήσει μόνο αν δεν πιάνουμε το πρόσωπό μας, μιας και κανείς δεν ξέρει πότε ακούμπησε έναν μικρό “θανάσιμο ταξιδιώτη”.
Ο κίνδυνος μπορεί να κρύβεται σε ένα πόμολο ή σε μία επιφάνεια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φορέσουμε ένα κόσμημα στα δάχτυλα ή στον καρπό μας σαν υπενθύμιση.
Είναι μία συνήθεια που μπορείς να σταματήσεις
Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν μας κάνει καλό να ακουμπάμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας.
Μπορείς να αφήνεις post-it σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή στη δουλειά ώστε να κρατάς τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου.
Κράτα τα χέρια σου απασχολημένα. Αν βλέπεις τηλεόραση για παράδειγμα, μπορείς να διπλώσεις τη μπουγάδα, να απαντήσεις σε e-mail ή να κρατάς κάτι στα χέρια σου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο αρωματικό σαπούνι ή αντισηπτικό ώστε να θυμάσαι ότι πρέπει να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου.
Το πιο βασικό
Τα μάτια, η μύτη και το στόμα μας είναι η πιo εύκολη είσοδος του ιού στο σώμα μας. Όσο συχνά κι αν πλένουμε τα χέρια μας, δεν είναι ποτέ αρκετό ώστε να να μην περάσει κάποιος ιός στο σύστημά μας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας.
Τα μυστικά είναι απλά. Χρησιμοποιούμε ένα αρωματικό σαπούνι ή αντισηπτικό, ώστε να το θυμόμαστε κάθε φορά που κοντεύουν τα χέρια στο πρόσωπο.
Πηγή: healthline.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου