Τα φυτά δε χρειάζονται πολύ καιρό για να μαραθούν. Γι’ αυτό σήμερα σου έχουμε απλούς και εύκολους τρόπους για να τα επαναφέρεις ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Αρχικά, θα πρέπει να βρεις τι ακριβώς έχει το φυτό. Μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα στάδια. Θα πρέπει να αφαιρέσεις το ¼ του χώματος από τη γλάστρα και να βάλεις καινούργιο. Μάλιστα στο εμπόριο μπορείς να βρεις και ειδικές ποικιλίες ανάλογα με τα φυτά που έχεις και τις ανάγκες τους. Αυτό το βήμα είναι απλό αλλά όχι αρκετό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενός φυτού, τα οποία μπορεί να οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα ή ακόμα και σε κάποια ασθένεια.
Έντομα
Ένα πρόβλημα που μπορείς να συναντήσεις είναι η προσβολή του φυτού από κάποια έντομα ή παράσιτα. Σ’ αυτή την περίπτωση αρχικά θα υπάρχουν σίγουρα κάποια σημάδια. Τα έντομα αυτά εφόσον μιλάμε για φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να προέλθουν από αντικατάσταση χώματος, από έντομα που έρχονται πχ από ανοιχτά παράθυρα, από φρέσκα λουλούδια ή ακόμα και φρούτα ή λαχανικά. Αν αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσεις θεραπεία. Τα fungus gnats είναι από τα πιο συνηθισμένα έντομα που προσβάλουν φυτά εσωτερικού χώρου. Για να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα, καλό θα ήταν να ελαττώσεις το πότισμα ώστε τα πρώτα εκατοστά στου στρώματος του χώματος να στεγνώσουν επαρκώς. Aυτό θα βοηθήσει στη μη αναπαραγωγή του εντόμου, άρα και στην επιβίωση του φυτού. Ένας άλλος τρόπος είναι να απλώσεις στρώμα άμμου που θα αποτρέψει τα fungus gnats να αφήσουν τα αυγά τους και να αναπαραχθούν.
Επίσης θα πρέπει να απομακρύνεις το φυτό που έχει πληγεί από τα υπόλοιπα για να μην μεταφερθούν τα έντομα. Προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις όσο πιο φυσικά γίνεται χωρίς τη χρήση χημικών.
Κίτρινα φύλλα
Αν το φυτό σου έχει κίτρινα φύλλα, για αρχή απομάκρυνε τα με ένα ψαλίδι ή με ένα ειδικό κλαδευτήρι, καθαρίζοντάς τα με καθαρό οινόπνευμα ενδιάμεσα. Αν είναι κίτρινες μόνο οι κορυφές των φύλλων, μπορείς να κόψεις μόνο αυτό το κομμάτι και όχι ολόκληρο το φύλλο. Έπειτα, μείωσε το πότισμα. Αν ρίχνεις υπερβολικό νερό, είναι πολύ πιθανό να σαπίσουν οι ρίζες του και να εμφανιστούν μύκητες ή βακτήρια τα οποία μπορούν να το καταστρέψουν.
Καφέ φύλλα
Αν τα φύλλα του φυτού σου γίνονται καφές ή αρχίζουν και μαραίνονται, σημαίνει ότι είναι στεγνά και δεν έχουν ποτιστεί αρκετά. Είναι μια εύκολη περίπτωση. Αρχικά κόψε τα μαραμένα ή καφέ φύλλα και πότισε το φυτό. Αν είναι φυτό σε πλαστικό δοχείο, μπορείς να το βγάλεις σε εξωτερικό χώρο στον ήλιο, σε στεγνό χώμα και να το τοποθετήσεις σε μια λεκάνη με νερό. Ανάλογα με τις ανάγκες του θα παρατηρήσεις αν θα το ρουφήξει όλο και πρέπει να προσθέσεις κι άλλο. Αν δεν τα πας πολύ καλά με το πότισμα, μπορείς να προσθέσεις ειδικά σκευάσματα στο χώμα που θα το κρατούν υγρό και φυσικά πρόσεξε την ποιότητά του.
Υπερβολικός φωτισμός
Σίγουρα θα έχεις ακούσει την έκφραση «κάηκε το φυτό από τον ήλιο»! Είναι αλήθεια λοιπόν ότι το υπερβολικό φως μπορεί να καταστρέψει τα φυτά. Θα το καταλάβεις αν το φύλλωμα του φυτού σου έχει χάσει το χρώμα του. Δοκίμασε να το μεταφέρεις σε άλλη θέση, όπου δε θα εκτίθεται τόσο πολύ στο φως. Παρακολούθησε την εξέλιξη του και αν χρειαστεί το μετακινείς ξανά σε μέρος με πιο πολύ φως.
Φύλλα με κηλίδες
Μια ασθένεια των φυτών είναι να εμφανίζουν καφέ κηλίδες στο φύλλωμα τους και μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια ή έντομα όπως η πρώτη περίπτωση παραπάνω. Αφού τα απομακρύνεις μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα με ένα σπιτικό μείγμα από 1 με 2 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδας και μια κουταλιά του γλυκού mineral oil αναμειγμένα καλά σε ένα μπουκαλάκι.
Σαπισμένη ρίζα
Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις που αναφέραμε μπορούν να αντιμετωπιστούν, αυτή είναι η πιο δύσκολη και αρκετές φορές δεν έχει καλή κατάληξη. Μια ρίζα μπορεί να σαπίσει από το υπερβολικό πότισμα, καθώς δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες που δέχεται. Το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να δεις, είναι τα κιτρινισμένα φύλλα και είναι ένα σημείο που μπορείς να σώσεις το φυτό σου.
Αν βγάλεις το φυτό από τη γλάστρα και δεις τις ρίζες του να είναι σκούρες, πολτοποιημένες και να μυρίζουν άσχημα, απομάκρυνε τες και ξέπλυνε τες με σαπούνι, ώστε να φύγουν τα βακτήρια. Μετά άσε να στεγνώσουν και τοποθέτησε τες ξανά στη γλάστρα, ελπίζοντας να δουλέψει το κόλπο αυτό.