Για τους Κινέζους το char siu είναι ότι το bbq για εμάς τους δυτικούς. Πρόκειται για μαριναρισμένο χοιρινό με γλυκές, αλμυρές και πικάντικες γεύσεις. Μπορείς να το φτιάξεις για να το σερβίρεις με ρύζι ατμού ή τηγανιτό αλλά μπορείς και να το προσθέσεις σε sandwiches.
Tι θα χρειαστείς:
500 γρ χοιρινό φιλέτο (όχι σε κομμάτια)
αλάτι και πιπέρι
3 κουταλιές σόγια sauce
3 + 1 ½ κουταλιές μέλι
3 κουταλιές hoisin sauce
1 ½ κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια oyster sauce
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών
1 ½ κουταλάκι σησαμέλαιο
Πώς να το φτιάξεις:
Ρίξε όλα τα υλικά της μαρινάδας εκτός από το μέλι σε ένα τηγάνι. Άφησέ το σε χαμηλή θερμοκρασία να βράσει για είκοσι λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο βάλε το στην άκρη να κρυώσει.
Πασπάλισε το κρέας με αλάτι κι πιπέρι.
Βάλε το χοιρινό σε μία σακούλα ψυγείου και πρόσθεσε τη μαρινάδα, κρατώντας ¼ της κούπας εκτός. Αφαίρεσε όσο μπορείς από τον αέρα της σακούλας και βάλε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μέχρι μία ολόκληρη μέρα.
Όταν είσαι έτοιμη να ετοιμάσεις το κρέας προετοίμασε μία σχάρα με ένα ταψάκι από κάτω. Ρίξε τη μαρινάδα σε ένα μπολ και πρόσθεσε της το μέλι.
Ψήσε το χοιρινό για 30-40 λεπτά (αν έχεις θερμόμετρο για το κρέας φρόντισε η θερμοκρασία να φτάσεις στους 70 βαθμούς. Κάθε δέκα λεπτά άπλωνε πάνω του με ένα πινέλο ή ένα κουτάλι μαρινάδα.
Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο βγάλε το από τον φούρνο και άφησέ το για πέντε λεπτά να κρυώσει. Κόψε σε φέτες, πασπάλισε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σέρβιρε με ρύζι και char siu sauce στο πλάι.