Με το να φροντίζεις τον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και σε πολλά άλλα κομμάτια της ζωής σου. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ξεχνάμε οι περισσότεροι.
Συνήθως είναι δύσκολο να βηματίσουν παράλληλα η καλή ψυχική υγεία και η καλή επαγγελματική καριέρα. Η Dr. Lauren, ψυχολόγος και ιδρύτρια του NOT THERAPY, έχει βάλει ως στόχο ζωής αλλά και επαγγελματικό στόχο να βοηθάει γυναίκες με ψυχολογικά τραύματα και να τις βοηθάει να αναπτύξουν υγιής συνήθειες. Όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στα προσωπικά. Πρόσφατα επισκέφτηκε τα γραφεία του Girlboss, όπου οι συντάκτες απάντησαν κάποιες ερωτήσεις από “σύνδρομο του απατεώνα” μέχρι και τη μείωση του άγχους σε καθημερινό επίπεδο.
Ας δούμε τα πιο σημαντικά σημεία της έρευνας.
Πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ πίεσης και άγχους
“Πολλές φορές το άγχος και η πίεση έχουν τα ίδια συμπτώματα αλλά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Οι περισσότεροι από εμάς τα βιώνουμε την ίδια στιγμή. Η πίεση είναι η αντίδραση από κάτι εξωτερικό που μας συμβαίνει. Για παράδειγμα, “Έχω να παραδώσω αυτά μέχρι αύριο αλλά δεν έχω αρκετό χρόνο όπως περίμενα.” Ενώ, το άγχος έρχεται από κάτι εσωτερικό και δεν εκδηλώνεται αν δεν έρθει κάτι εξωτερικό να του χτυπήσει την πόρτα. Η αντιμετώπιση και των δύο είναι περίπου η ίδια. Αρχικά, το σημαντικό είναι να καταλάβεις τι είναι αυτό που τα προκαλεί. Αν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στο μυαλό μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι σκέψεις δεν είναι δεδομένα πράγματα. Όταν μάθουμε τι μας προκαλεί το άγχος, μπορούμε να το αλλάξουμε. Αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψεις σου, μπορείς να αλλάξεις και τη συμπεριφορά σου.” εξηγεί η ειδικός.
Τσέκαρε αν εφαρμόζεις το “σύνδρομο του απατεώνα”
“Κανείς δεν περιμένει από εσένα να τα ξέρεις όλα. Ενδιαφέρονται για αυτά που ήδη ξέρεις, όχι με τα όσα δεν ξέρεις. Αυτό που σκέφτομαι είναι το εξής: Μου ζητάνε να πω ανοιχτά τις σκέψεις μου, την οπτική μου, να μιλήσω ανοιχτά. Αν κάποιος ψάχνει για κάποιον που τα ξέρει όλα, ακόμα θα ψάχνει. Αυτό που αρέσει στους άλλους είναι το πώς λειτουργεί το μυαλό σου. Αυτό έχεις να προσφέρεις. Αυτό και να κάνεις! Αν κάποιος ξέρεις περισσότερα, με ‘γεια του με χαρά του. Δεν γίνεται να έχεις τις ίδιες γνώσεις με κάποιον που δουλεύει 15 χρόνια, όταν εσύ δουλεύεις μόνο 5. Αυτό δεν σε κάνει να έχεις λιγότερη αξία, αυτό σε κάνει διαφορετική. Ο στόχος είναι πάντα η διαφορετική ματιά στα πράγματα, αυτό είναι που ζητάνε!”
“Η τελειότητα δεν έχει τίποτα το θετικό. Ξεκίνα να κάνεις πράγματα ακόμα κι αν έχουν ατέλειες.”
Καταπολέμησε την αμφιβολία
Κάνε μία μείξη: “Συχνά όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι εξαπατώνται, φοράνε μία “πανοπλία” για να προστατευτούν στο μέλλον. Αντί να κάνεις περισσότερη δουλειά από ότι πρέπει και να σκέφτεσαι “τι θα γινόταν αν…”, πάρε το ρίσκο, εμπιστεύσου το ένστικτό σου και αποδέξου το αποτέλεσμα.
Αποδέξου το θετικό feedback: Πολλοί από εμάς αποδίδουν την επιτυχία σε εξωτερικούς παράγοντες ενώ συνδέουν την αποτυχία σε κάτι εσωτερικό. Με το ίδιο σκεπτικό, αποφεύγουμε το θετικό feedback ώστε να μην απογοητευτούμε στη συνέχεια. Αυτό είναι κάτι που δεν κάνουν οι άντρες. Προσπάθησε να κάνεις το ακριβώς αντίθετο ξεκινώντας από τώρα, όσο άβολα κι αν σε κάνει να αισθάνεσαι. Όταν κάποιος σου λέει “Μπράβο!” μπορείς να απαντήσεις “Ευχαριστώ. Ήμουν σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό. Χαίρομαι που τα κατάφερα.“
Ενέπνευσε κάποιον άλλον: Μπορεί να σε βοηθήσει και εσένα όταν βοηθάς κάποιον τρίτο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τι ξέρεις, από το να το δείξεις. Με αυτήν την κίνηση η αυτοπεποίθηση φτάνει σε ύψη.
Επαναπροσδιόρισε τον ορισμό του “τέλειου”: Υπάρχει άραγε το τέλειο; Ο νέος ορισμός που πρέπει να υπάρχει δίπλα από τη λέξη πρέπει να είναι το: Ό,τι κάνεις!”
Βάλε στην άκρη την τελειότητα
“Υπάρχει η πεποίθηση ότι υπάρχει μια συνεχής αναβλητικότητα που γυρίζει γύρω από την τελειομανία και τον φόβο της αποτυχίας. Αν είσαι όπως οι περισσότεροι από εμάς, αναβάλλεις πράγματα γιατί δεν θέλεις να αγχωθείς όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα υψηλά standards. Η τελειομανία είναι κάτι το σοβαρό όταν όλοι το βλέπουν ως μια απόφαση που πρέπει να πάρουν. “Είναι πολύ αυστηρή με τον εαυτό της,” θα ακούσεις να λένε. Η αλήθεια είναι πως η τελειομανία προέρχεται από τις υψηλές προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας μαζί με μια υπερβολική δόση αυτοκριτικής.
Από τη δική μου οπτική, προσωπικά και επαγγελματικά, νομίζουμε ότι αυτό είναι που μας δίνει την ώθηση του να κάνουμε το “κάτι παραπάνω”. Ενώ στην πραγματικότητα, είναι σαν να λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε ικανές να τα καταφέρουμε. Το 70% των γυναικών έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητικές σκέψεις και αυτά πυροδοτούν την κάθε αβεβαιότητα. Η τελειομανία δεν έχει τίποτα το θετικό. Ξεκίνα να κάνεις πράγματα απλώς για να τα κάνεις. Άσχετα με την ποιότητά τους. Τότε θα δεις αν ακόμα έχεις δικαιολογίες. Πιστεύω πώς δεν θα έχεις.”
Βασίσου στις δυνάμεις σου, άσχετα με την γνώμη των άλλων
“Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει δύσκολα μεγαλώνοντας. Είναι όμως μόνο φόβος και ο φόβος του να αποβάλλουν τις φοβίες μας. Θα πρέπει: Να προχωράμε παρακάτω, ό,τι κι αν γίνει. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε αισθανόμαστε άνετα με τους εαυτούς μας και τις σχέσεις μας με τους γύρω μας. Στην ουσία, θα πρέπει να κάνεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό χωρίς να γεμίζεις με αμφιβολίες. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι με το να έχεις τέσσερα βασικά πράγματα: ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, ευθύνη και εντιμότητα.”