Ακούς μουσική, όταν βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, στην παραλία ή στο γραφείο. Η αγαπημένη σου playlist φτιάχνει τη διάθεσή σου ή με αυτήν βιώνεις τις μελαγχολίες και τους έρωτές σου. Σου κάνει παρέα και σε διασκεδάζει. Άλλες φορές σε χαλαρώνει και άλλες σου δίνει ενέργεια.
Έχεις, όμως, σκεφτεί ποτέ πως η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλό σου; Ιδιαίτερα την παραγωγικότητά σου;
Αρκετά χρόνια πριν, συγκεκριμένα από το 1940, το BBC δημιούργησε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το «Music While You Work». Αυτό έβγαινε στον αέρα δύο φορές την ημέρα και ήταν σχεδιασμένο, για να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα εργοστάσια. Η εκπομπή αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που για λίγο υπήρχε και μια τρίτη που μεταδιδόταν αργά το απόγευμα για όσους εργάζονταν νυχτερινή βάρδια. Συνολικά, το πρόγραμμα έτρεξε για 27 χρόνια και τελικά αποσύρθηκε το 1967. Συμπέρασμα; Η ιδέα της αξιοποίησης της μουσικής δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η ντοπαμίνη που όλοι θέλουμε
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση ως προς αυτό. Μάλλον εξαρτάται και από αυτό που κάνεις. Για παράδειγμα, όταν εκτελείς επαναλαμβανόμενα tasks, η μουσική θα κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Η ακρόαση των αγαπημένων σου τραγουδιών προκαλεί στον εγκέφαλό την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.
Και η αλήθεια είναι ότι η διάθεση επηρεάζει πολύ την αυτοσυγκέντρωσή σου. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορές, όπως αναβλητικότητα, που εμποδίζουν την ικανότητά σου να εργαστείς αποδοτικά. Το να έχεις καλή διάθεση σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να είσαι σε θέση να παρακολουθείς και να κάνεις τα πάντα.
Οι ειδικοί λένε ότι η ακρόαση οικείων τραγουδιών μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη σε κάτι. Κυρίως, επειδή ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που βελτιώνουν την προσοχή σου. Επομένως, όταν ακούς τραγούδια που ξέρεις – σε σημείο να παίζουν από τα ηχεία ξανά και ξανά – αφοσιώνεσαι πραγματικά σε αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή.
Από την άλλη, η άγνωστη μουσική μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Διότι όταν ο εγκέφαλός σου ακούει κάτι νέο, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να το ακούσει προσεκτικά.
Τα απαραίτητα ηχεία
Η Polaroid που όλοι αγαπάμε -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- μπαίνει στην κατηγορία της μουσικής και φέρνει την ενέργεια και το πνεύμα της με μία νέα πολύχρωμη σειρά φορητών ηχείων.
Τα φορητά ηχεία Bluetooth της Polaroid έχουν έντονα χρώματα, είναι παιχνιδιάρικα και με ρετρό φουτουριστικό σχεδιασμό. Το κλασικό κόκκινο κουμπί είναι η κληρονομιά από την στιγμιαία φωτογραφία που παραπέμπει στο διάσημο κόκκινο κουμπί κλείστρου της κάμερας.
Το P1 είναι το ηχείο της οικογένειας Polaroid Player που μπορείς κυριολεκτικά να πάρεις παντού μαζί σου. Το μπρελόκ – γάντζος θα σε βοηθήσει να το έχεις μαζί σου ακόμα και στο σακίδιο στο πλοίο ή στην τσαντα της παραλίας. Μπορείς να το βρεις εδώ.
Το P2 είναι δύο φορές πιο ισχυρό από το Polaroid P1 και μπορείς να το πάρεις μαζί σου, επίσης οπουδήποτε. Λειτουργεί με όλες τις δυνατότητες της εφαρμογής Polaroid Music, επιτρέποντάς σου να αναπαράγεις τις αγαπημένες σου λίστες μόνο με μια περιστροφή του αναλογικού επιλογέα. Mπορείς να το βρεις εδώ.
Τέλος, το αγαπημένο μας P3, το iconic ηχείο της Polaroid με την ενέργεια και τα ρετρό-φουτουριστικά του vibes. Η μεταλλική του λαβή είναι απαραίτητη για να μπεις στο 80s κλίμα αλλά με τη σύνδεση με την εφαρμογή Polaroid Music και τη LED οθόνη επανέρχεσαι στο 2023. Μπορείς να το βρεις εδώ.
Χρησιμοποίησε τη μουσική, για να δημιουργήσεις ένα υπέροχο περιβάλλον, όπου κι αν βρίσκεσαι
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια αισιόδοξη λίστα αναπαραγωγής μπορεί να κάνει ακόμη και την πιο συνηθισμένη υποχρέωση αρκετά ευχάριστη.
Εάν δουλεύεις σε γραφείο, η μουσική αυξάνει την ενέργεια και γίνεται κινητήρια δύναμη για όλη την ημέρα. Εάν πάλι εργάζεσαι σε δημόσιο χώρο – όπως το λιανικό εμπόριο ή η εστίαση – η μουσική στο περιβάλλον μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνονται και συμπεριφέρονται, τόσο η ομάδα σου όσο και οι πελάτες.
Ο Pablo Ettinger, συνιδρυτής του Caffè Nero, ανέφερε στο βρετανικό περιοδικό «Your Coffee break» ότι βλέπει την αξία αυτού κάθε μέρα: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η μουσική μας δεν είναι μουσική υπόκρουση, αλλά κάτι περισσότερο… το βράδυ παίζουμε πολύ πιο αισιόδοξη μουσική, όταν το προσωπικό καθαρίζει, γιατί τους κάνει να νιώθουν καλά. Το ίδιο και το πρωί πριν φτάσουν οι πελάτες».
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που δε θα έχεις όρεξη να πας γυμναστήριο/δουλέψεις/σιδερώσεις, αφιέρωσε ένα λεπτό, για να δώσεις προσοχή στους ήχους γύρω σου – εάν δεν υπάρχει μουσική, ίσως αρκεί να πατήσεις το play.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου το www.damkalidis.gr.