Η συνταγή αυτή έχει την ηλικία μου τουλάχιστον, καθώς αυτά τα μηλοπιτάκια ήταν ένα από τα γλυκά που υπήρχαν στο σπίτι και συνόδευαν τους απογευματινούς καφέδες και οποιαδήποτε γιορτή. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους, το χαρακτηριστικό τους, όμως, είναι η ανάλαφρη, όχι υπερβολικά γλυκιά γεύση τους.
Τα υλικά για 15 μηλοπιτάκια είναι:
Για τη ζύμη
½ πακέτο φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
½ πακέτο βούτυρο (125 γρ) σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κουτ. σούπας γιαούρτι
μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση
2 μήλα, κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια
1/3 κούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα
λίγα καρύδια ψιλοκομμένα
λίγες σταφίδες
Ξεκινήστε με τη γέμιση κόβοντας τα μήλα σε μικρά κομματάκια ή μικρές φετούλες. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τον χοντρό τρίφτη, η γέμιση θα γίνει πιο ομοιογενής. Τα κομματάκια, όμως, είναι πιο εμφανή και στην όψη και στη γεύση. Βάλτε τα μήλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και σε μέτρια φωτιά ζεστάνετέ τα λίγο μέχρι να ενωθούν, να αρχίσει η ζάχαρη να χάνεται και να μαλακώσουν ελάχιστα τα μήλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση στην άκρη.
Συνεχίστε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ δουλέψτε όλα τα υλικά της ζύμης με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Αν δεν έχετε προνοήσει να βγάλετε το βούτυρο από το ψυγείο έγκαιρα, χρησιμοποιήστε αυτό το tip. Υπάρχουν δύο τρόποι για να συνεχίσετε με τη ζύμη. Μπορείτε είτε να τη χωρίσετε σε 15 ίσα κομμάτια, να τα κάνετε μπαλάκια και να τα ανοίξετε σε στρόγγυλο σχήμα διαμέτρου 8 εκατοστών περίπου, είτε να ανοίξετε όλη τη ζύμη σε ένα φύλλο πάχους μισού εκατοστού και με ένα κουπάτ (ή ένα μεγάλο ποτήρι ή ένα καπάκι) της ίδιας διαμέτρου να κόψετε κυκλάκια. Σε κάθε κυκλάκι τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμισης στο κέντρο και κάνοντας ένα πουγκάκι κλείστε τη ζύμη μέσα. Τοποθετήστε τα πουγκάκια ανάποδα (με το σημείο ένωσης της ζυμης προς τα κάτω) πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα.