self-care: To ακούς και το βλέπεις συνεχώς στο Instagram. Αφρόλουτρα, κούπες με τσάι, φωτογραφίες με γιόγκα ματ, μάσκες ομορφιάς και açai bowls. Ίσως όμως το self-care να είναι κάτι περισσότερο από ό,τι επικοινωνούν τα feeds των φίλων και influencers. To self care ξεκίνησε ως τρόπος φροντίδας του εαυτού μας και στη συνέχεια εξελίχθηκε στη φροντίδα της συναισθηματικής μας ευημερίας.

Γιατί το να φροντίζεις τον εαυτό σου μοιάζει εγωκεντρικό

Ξέρεις εκείνα τα βράδια που μπορεί να ακυρώσεις ένα δείπνο, να αναβάλεις μία συνάντηση με έναν πρώην σου ή να πεις όχι σε οποιαδήποτε πρόσκληση γιατί προτιμάς να μείνεις στο σπίτι να κάνεις μάσκα ομορφιάς ή να φτιάξεις το βραδινό σου χωρίς άγχος, με ένα ποτήρι κρασί και μουσική. Αυτές οι ακυρώσεις όμως είναι που σου αφήνουν στο τέλος ένα mix συναισθημάτων ενοχής και τύψεων.

Σκέφτεσαι ότι δεν έχει σημασία αν είσαι συναισθηματική ή σωματικά εξαντλημένη ή η διάθεσή σου είναι στο ναδίρ. Μπορεί να σε πάρει ο ύπνος στον καναπέ μετά από ένα εξαντλητικό απόγευμα και μόλις ξυπνήσεις να σκεφτείς πώς θα έπρεπε να έχεις πιέσει τον εαυτό σου να πας στη συνάντηση. Το να λες όχι σε προσκλήσεις σε κάνει να αισθάνεσαι ανίκανη να χειριστείς την καθημερινή ζωή και τις απαιτήσεις της. Αν όμως μείνεις μέσα δίνοντας προτεραιότητα στον εαυτό σου σε κάνει πραγματικά εγωίστρια;

Επαναπροσδιόρισε τι σημαίνει στ’ αλήθεια το να είσαι εγωκεντρική

Όταν σκέφτεσαι επίθετα όπως ”εγωίστρια” ή ”εγωκεντρική” συνήθως τα συνδυάζεις με αρνητικά υπονοούμενα. Αν και στην πραγματικότητα ο εγωιστής φημίζεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του ευχαρίστηση και όφελος, καθώς και για την έλλειψη εκτίμησης προς τους άλλους, εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας εγωιστή επειδή βάζουμε τον εαυτό μας πρώτο.

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι κι εδώ υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Μερικές φορές το σωστό είναι να είσαι «εγωιστής». Σκέψου το παράδειγμα έκτακτης ανάγκης σε αεροπλάνο. Η οδηγία λέει πως πρέπει πρώτα να προσαρμόσεις τη δική σου μάσκα οξυγόνου προτού βοηθήσεις τους άλλους. Ή θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι ένα σημείο ατυχήματος είναι ασφαλές για σένα προτού σπεύσεις να βοηθήσεις. Αν τηρήσεις αυστηρά αυτές τις οδηγίες, κανείς δεν θα σε πει εγωίστρια.

Μερικές φορές το να μοιάζεις εγωίστρια δεν είναι κακό. Υπάρχουν στιγμές που το να φροντίσεις τον εαυτό σου είναι απαραίτητο ακόμα κι αν φαίνεται εντελώς λάθος η συμπεριφορά σου. Είναι θέμα σωστής σειράς προτεραιοτήτων.

1. Όταν χρειάζεσαι βοήθεια

Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια κάποιες στιγμές, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να το ζητάμε. Είτε το αναγνωρίζεις είτε όχι, μερικές φορές ζητώντας βοήθεια μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αδύναμη ή εξαρτημένη αλλά αντίστοιχα τις ίδιες φορές ρισκάρεις να προσθέσεις στη ζωή σου περιττό άγχος.

Το να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι είναι σημαντικό για την ηρεμία σου. Εάν το άγχος ενός project φτάνει στα όριά του τότε ζήτησε βοήθεια από έναν συνάδελφο. Εάν νιώθεις μοναξιά ζήτησε παρέα από έναν φίλο. Εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι καθοδήγηση αναζήτησε τη συμβουλή ενός ειδικού.

2. Όταν χρειάζεσαι ξεκούραση

Όταν αισθάνεσαι κουρασμένη – δεν έχει σημασία αν είναι συναισθηματικά, πνευματικά ή σωματικά – ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς. Συχνά μπορεί να αισθάνεσαι ότι πρέπει να συνεχίσεις και έτσι ο ύπνος δεν είναι προτεραιότητά σου. Υπάρχουν πολλές συνέπειες στο να μην κοιμάσαι αρκετά, όπως να μην έχεις ενέργεια, να έχεις εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και προβλήματα μνήμης. Το να μην κοιμάσαι καλά μπορεί να έχει  αρνητικό αντίκτυπο και στις σχέσεις σου. Μερικές φορές, αρκεί λίγος extra ύπνος για να λύσεις όλα τα παραπάνω.

Την επόμενη φορά που θα επιλέξεις να πας σπίτι και να κοιμηθείς αντί να αρπάξεις την ευκαιρία για ποτά με φίλους (εντάξει, αυτό ισχύει αφού δεν έχουμε κάποια καραντίνα και έχεις χορτάσει τους φίλους σου) αυτό είναι να ξέρεις ότι είναι πολύ ΟΚ. Αν αυτό λέγεται εγωισμός, ΟΚ ας είσαι εγωίστρια.

Εάν αισθάνεσαι κουρασμένη ή ότι έχεις ανάγκη από ύπνο ή νιώθεις ότι αρρωσταίνεις ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς και να μην αισθάνεσαι καθόλου ένοχη γι’ αυτό. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για κάθε τύπο αποκατάστασης. Συμπεριφέρσου σαν να έχεις ρεπό από όλα. Διάβασε ένα βιβλίο στο κρεβάτι, παρακολούθησε online stand up comedy. Και μην αισθάνεσαι υποχρεωμένη να βάλεις πλυντήριο αφού είσαι στο σπίτι.

3. Όταν χρειάζεσαι χρόνο μόνη σου

Δεν είναι ντροπή να θες να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Θες να μείνεις μόνη σου και να μην κάνεις τίποτα. Ξέρεις, εκείνα τα σιωπηλά μισάωρα που κοιτάζεις το ταβάνι. Δεν είναι δείγμα ότι έχεις μελαγχολία, κι αν έχεις είναι δικαίωμα σου να την διαχειριστείς όπως νιώθεις καλύτερα. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο με τον εαυτό μας μερικές φορές, και μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από άλλους. Κάνε ό,τι θες με αυτό.

4. Όταν είναι η ώρα να λήξεις μία σχέση, μία δουλειά ή να λύσεις μια και καλή ένα πρόβλημα

Ποτέ δεν είναι εύκολο να χωρίσεις, να μετακινηθείς σε μια νέα πόλη ή να εγκαταλείψεις μια δουλειά. Συχνά μένουμε σε φιλίες ή σχέσεις γιατί φοβόμαστε να πληγώσουμε κάποιον. Αλλά όταν πρόκειται για σχέσεις που είναι τοξικές, μερικές φορές πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου πρώτο. Εάν κάτι επηρεάζει την ηρεμία σου ίσως είναι καιρός να πεις αντίο. Κι ας σε κρίνει κάποιος ως εγωίστρια.

5. Όταν αμφιβάλλεις για την ισορροπία ανάμεσα στο τι δίνεις και τι παίρνεις

Αν συγκατοικείς και κάνεις εσύ τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι, πρέπει να το αλλάξεις. Αν παίρνεις εσύ τηλέφωνο πάντα μία φίλη κι εκείνη δεν σε καλεί ποτέ, πρέπει ίσως να το αλλάξεις. Αν δανείζεις χρήματα μόνο εσύ στη μικρή σου αδερφή, πρέπει μάλλον να το αλλάξεις.

Αξίζει να ζυγίσεις πόσο δίνεις και πόσο παίρνεις στις σχέσεις σου. Κι αν σου ακούγεται εγωιστική αυτή η μοιρασιά ξανασκέψου το μόλις αναλογιστείς πόσο πιο δίκαιο είναι να πλένετε εναλλάξ τα πιάτα, πόσο πιο απλό είναι να ζητήσεις από τη φίλη σου να μην περιμένει πάντα από εσένα τηλέφωνο και πόσο πιο δίκαιο είναι να πάρεις πίσω έστω τα μισά χρήματα που έχεις δανείσει στη μικρή σου αδερφή. Που τελικά κι αυτή πρέπει να μάθει πως τα δανεικά πρέπει να επιστρέφονται ακόμα κι αν είναι εντός της οικογένειας.

6. Για να αποφύγεις το burnout που αφορά είτε δουλειά είτε σχέση

Όλοι μας είμαστε επιρρεπείς στην υπερκόπωση. Ορισμένα επαγγέλματα και ωράρια πολύ περισσότερο. Όταν νιώσεις ότι πλησιάζεις τα όρια πάρε άδεια, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου, άφησε για λίγο αδιάβαστο το email σου και πάτησε pause. Τις περισσότερες φορές, ό, τι κι αν είναι, μπορεί να αντιμετωπιστεί εξίσου καλά αύριο αντί την ώρα που απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί. Εκτός αν είσαι γιατρός.

Ανεξάρτητα από το τι κάνεις επαγγελματικά, βεβαιώσου ότι έχεις χρόνο να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από τη δουλειά. Το να φροντίσεις αυτή την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την εξάντληση και τελικά να έχεις περισσότερη ευτυχία στην προσωπική σου ζωή.

Μην παραμελείς τον εαυτό σου και την υγεία σου για να αποφύγεις τον χαρακτηρισμό της εγωίστριας. Μπορεί τελικά να είναι καλό να είσαι λίγο εγωίστρια προκειμένου να φροντίσεις τη συναισθηματική, ψυχική και σωματική σου υγεία.

Πολλοί άνθρωποι που επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου στο να δίνουν και καταλήγουν κουρασμένοι και αγχωμένοι. Το χρόνιο άγχος έχει συνδεθεί με διάφορους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι ψυχικές ασθένειες.

Μπορείς λοιπόν να μειώσεις το άγχος σου με το να γίνεις λίγο εγωίστρια και φροντίσεις όσο καλύτερα μπορείς τον εαυτό σου.

featured photo:Τwenty20.com/victoriiabulyha