Κλείνοντας σιγά σιγά την αυλαία σε μια δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά, θα παρατηρήσεις ότι γίνεσαι όλο και περισσότερο προσεκτική αναφορικά με τα προϊόντα που αγοράζεις και τον τρόπο που τα καταναλώνεις. Οι αργοί ρυθμοί της φετινής χρονιάς επηρέασαν σίγουρα τη ζωή σου και άλλαξαν κάποιες από τις προτεραιότητές σου.
«Το lockdown οδήγησε τους καταναλωτές να αναζητήσουν τρόπους να αναβαθμίσουν την καθημερινότητά τους, και οι πιο αργές και εστιασμένες πρακτικές ομορφιάς και περιποίησης δέρματος έχουν επιτρέψει την ανακάλυψη προϊόντων και πρακτικών που είναι πραγματικά αποτελεσματικά» αναφέρει η Nia Pejsak, Advisory Strategist στην εταιρεία Stylus.
Τι είναι το slow beauty
«Το slow beauty είναι ένα κίνημα και μια φιλοσοφία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια βιώσιμη πρακτική αυτο-φροντίδας με βάση τη φύση, την υγεία και την ευεξία που περιλαμβάνει τη χρήση πολυαισθητηριακών προϊόντων, εργαλείων και πόρων για να υποστηρίξει έναν χαρούμενο τρόπο ζωής και ύπαρξης στον κόσμο» είπε η Shel Pink, ιδρυτής της βιώσιμης μάρκας ομορφιάς SPARITUAL και συγγραφέας του Slow Beauty: Rituals and Recipes to Nourish the Body and Feed the Soul.
Το slow beauty εμφανίστηκε ως απάντηση στους γρήγορους ρυθμούς της παραγωγής και της κατανάλωσης των προϊόντων ομορφιάς ως μια πιο αργή και πιο συνειδητή προσέγγιση η οποία στρέφει την προσοχή από την ποσότητα στην ποιότητα. Οι βιαστικές και βραχυπρόθεσμες λύσεις της clean beauty αντικαθίστανται με άλλες μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις. Ως παράγωγο μιας φυσικής εξέλιξης, το slow beauty συνεχίζει να υποστηρίζει από τη μια τη συνειδητή νοοτροπία του clean beauty ενώ από την άλλη συμμερίζεται τις αρχές μιας αργής ενσυνείδητης ζωής.Εν αντιθέσει με τις τάσεις του fast-fashion και του clean beauty, το slow beauty στοχεύει στη διάρκεια, τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή και τη βιωσιμότητα των προϊόντων.
Τα slow beauty brands προσπαθούν να μας ενθαρρύνουν να είμαστε πιο προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε καλλυντικά και εμπνέουν τον καταναλωτή να αφιερώσει χρόνο μακριά από τον ψηφιακό κόσμο και να χαλαρώσει. Να επιβραδύνει κυριολεκτικά.
Η Tiila Abbitt, ιδρυτής της Āether Beauty συμπληρώνει: «Η κίνηση αυτή είναι μια προσεκτική και ευθυγραμμισμένη προσέγγιση στην παραγωγή και στην κατανάλωση των καλλυντικών. Με πολλούς τρόπους είναι το αντίθετο της βιομηχανίας της, η οποία είναι εμμονική με την υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση. […] Το slow beauty δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο που έχει στους ανθρώπους, τους πλανήτες και τα ζώα».
Οι αρχές του slow beauty
Όπως και στο slow fashion έτσι και το slow beauty στοχεύει στην παραγωγή λιγότερων αποβλήτων, στην αξιοποίηση ποιοτικότερων συστατικών και στην υποστήριξη μιας ηθικής παραγωγής αποβλέποντας στη μακροζωία του προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα:
Αργοί ρυθμοί
«Το slow beauty στοχεύει στη διατήρηση μιας μακροχρόνιας ρουτίνας, ώστε να αρχίσεις να βλέπεις μια θετική αλλαγή στο πώς δείχνεις και αισθάνεσαι. […] Οι γρήγορες λύσεις και τα άμεσα αποτελέσματα δεν δημιουργούν αξίες για την υγεία και την ευεξία. Η επιβράδυνση των καθημερινών τελετουργιών αυτο-φροντίδας μπορεί να ενισχύσει τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική ομορφιά» αναφέρει η Neha Rawla, επικεφαλής επικοινωνίας της μάρκας Forest Essentials.
Ενσυνείδηση
Η Rawla συμπληρώνει πως «Ως κοινωνία έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει χαρά και μια από τις βασικές αρχές του slow beauty είναι να ασχοληθούμε με πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα σε συναισθήματα χαράς. […] Η φιλοσοφία της επιβράδυνσης και της ενσυνείδησης έχει να κάνει με τη στιγμή και το να αφιερώνεις χρόνο στην απόλαυση — είτε εφαρμόζεις μια κρέμα προσώπου είτε πίνεις ένα φλιτζάνι τσάι».
Παραγωγή παρτίδων
Οι αρχές της slow beauty που προβλέπουν μια γενική επιβράδυνση βρίσκουν υλοποίηση και στον τομέα της παραγωγής των προϊόντων. «Η ιδέα είναι» συμπληρώνει «να αλλάξεις τη νοοτροπία σου αναφορικά με την περιποίηση του προσώπου από μια ασήμαντη δουλειά σε κάτι που αναμένεις να κάνεις μέσα στην ταραχώση ζωή σου».
Ηθική παραγωγή
Η Abbitt υποστηρίζει πως «Όταν τα brands επιβραδύνουν και δώσουν προσοχή στην αλυσίδα του εφοδιασμού τους, μπορούμε να εξαλείψουμε αυτήν την περιττή ταλαιπωρία και να αναβαθμίσουμε τη ζωή εκείνων που εμπλέκονται στη δημιουργία των αγαπημένων μας προϊόντων».
Ρίζες στην Αγιουρβέδα
Η Αγιουβέρδα είναι μια παραδοσιακή ινδική πρακτική που στοχεύει στην υγεία και τη μακροζωία. «Η Αγιουβέρδα μας διδάσκει οτι το μυαλό και το σώμα είναι στενά συνδεδεμένα. Το περιβάλλον μας μαζί με τα επίπεδα άγχους, τη συνολική υγεία και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όλα έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών μας» αναφέρει η Abbitt. Η ολιστική αυτή προσέγγιση, που περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή και έναν τρόπο ζωής με αναζωογονητικά βότανα και τοπικές φυσικές θεραπείες, προσπαθεί να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα από τη ρίζα τους.
Το να κάνεις την αλλαγή στο slow beauty δεν επιβάλλει κάποια μαζική αναθεώρηση — όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι οι απλές καθημερινές αλλαγές μπορούν να σε βοηθήσουν στη μετάβαση. Προσπάθησε να επιλέγεις μάρκες που όχι μόνο υπόσχονται αποτελέσματα, αλλά χρησιμοποιούν παράλληλα από την προμήθεια των συστατικών ως τη συσκευασία οικολογικές πρακτικές. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η Coconut Matter, η Love Beauty and Planet και η ANNEMARIE BÖRLING.