Το να ακολουθείς συγκεκριμένες συνήθειες μέσα στην καθημερινότητά σου όχι μόνο είναι αναπόφευκτο, αλλά κάπου βαθιά στο υποσυνείδητο το αποζητάς. Έτσι είναι, είμαστε όντα που αγαπάμε τη συνήθεια και αποφεύγουμε λίγο πολύ τις μεγάλες αλλαγές. Έχεις μια συγκεκριμένη πρακτική στη δουλειά σου, στο πώς θα περάσεις τον ελεύθερό σου χρόνο όπως και στο self-care σου. Και αυτό δεν είναι κακό, όσο βέβαια δε μιζεριάζεις και βαριέσαι.
Ο στόχος είναι να λαμβάνεις ευχαρίστηση από την καθημερινότητα. Όταν όμως η ευχαρίστηση και η χαρά παύουν να έρχονται, ήρθε η ώρα να αλλάξεις τις συνήθειές σου ή έστω να τις προσαρμόσεις. Ειδικά όταν η ρουτίνα σου σχετίζεται με τις self-care συνήθειες, τότε δεν έχει νόημα να τις κρατάς, μιας και έτσι ακυρώνεις αυτόματα την «αυτο-φροντίδα» σου.
Πώς να εντοπίσεις αν η self-care ρουτίνα σου έχει πέσει σε loop
Υπάρχουν διάφορα σημάδια που σου δείχνουν, αν η self-care ρουτίνα σου έχει όντως πληγεί. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα πιο εμφανή:
- Δεν ενθουσιάζεσαι πλέον με την καθημερινότητά σου
- Νιώθεις μια έλλειψη δημιουργικότητας και σου λείπουν νέες ιδέες
- Βαριέσαι, ακόμα και όταν είσαι απασχολημένη
- Βάζεις τις ανάγκες των άλλων μπροστά από τις δικές σου, συχνά εις βάρος σου
Σου λένε κάτι τα παραπάνω; Έχει συμβεί ή θα συμβεί σε όλους μας. Το θέμα είναι πώς βγαίνεις από μια τέτοια κατάσταση.
Ξεκίνα με μια μικρή εκτίμηση του προγραμματισμού σου
Το self-care είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωματική και πνευματική σου ευεξία. Ξεκίνα λοιπόν εκτιμώντας πόσο καλά φροντίζεις τελευταία τον εαυτό σου. Τρως καλά; Κοιμάσαι αρκετά; Περνάς αρκετό χρόνο με τους αγαπημένους σου; Η υγιεινή διατροφή, ο επαρκή ύπνος και η καθημερινή άσκηση είναι μεταξύ άλλων απαραίτητα για την υγεία σου. Μόλις αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα για το που χρήζεις βελτίωση, θα είσαι σε θέση να κάνεις ένα πλάνο σχετικά με τις βελτιώσεις και αλλαγές που χρειάζονται.
Άλλαξε την καθημερινότητά σου
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ρουτίνας είναι η έλλειψη της αλλαγής. Επειδή όμως απώτερος στόχος είναι η ευεξία, είναι αναγκαίο να παραμερίσεις το φόβο της αλλαγής και να ξεκινήσεις με baby steps. Κάνε μικρές πρακτικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειές σου. Πήγαινε για παράδειγμα βόλτα σε ένα άλλο πάρκο ή κάνει τις δουλειές σου μια άλλη μέρα από τη συνηθισμένη. Το θέμα είναι να ξεφύγεις από τη μονοτονία. Μόνο επειδή κάνεις κάτι τακτικά, δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι βαρετό.
Φτιάξε ένα πλάνο
Υπάρχει κάτι μαγικό, αναμένοντας κάτι ή κάποιον στο μέλλον. Το να αναμένεις μία εκδήλωση ή μια συνάντηση με τις φίλες σου, σου δημιουργεί ενθουσιασμό και σου βελτιώνει αυτόματα τη διάθεση. Φτιάξε λοιπόν μόνη σου ένα πλάνο με πράγματα που θέλεις να κάνεις είτε μόνη σου είτε με παρέα και διάλεξε τις ημερομηνίες που σε βολεύουν. Δώσε στον εαυτό σου κάτι να περιμένει.
Οπτικοποίησε τον εαυτό σου όπως τον θέλεις εσύ να είναι
Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε πρωί να φανταστείς τον εαυτό σου πώς θα ήθελες να νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Φαντάσου τον εαυτό σου να πετυχαίνει τους στόχους σου και να προσπερνά κάθε εμπόδιο. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάς τη μέρα σου λέγοντας μία διαφορετική ιστορία για το ποια είσαι και τι μπορείς να καταφέρεις. Αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο και να σου χαρίσει νέα διάθεση στη μέρα σου.