Μήπως έχεις και εσύ την συνήθεια να παίρνεις μαζί σου τον καφέ στο μπάνιο, όσο ετοιμάζεσαι; Φαίνεται πως αρκετές γυναίκες, με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου τοποθετούν την κούπα τους σε κάποιο σημείο στο μπάνιο τους.
Έχεις αναρωτηθεί, λοιπόν, εάν αυτή η απλή συνήθεια οδηγεί στην αύξηση της έκθεσης σου στα μικρόβια;
Αν και το μπάνιο μπορεί να μην είναι το πιο βρώμικο δωμάτιο στο σπίτι – σύμφωνα με το Well & Good.com και το Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (NSF) αυτός ο τίτλος ανήκει στην κουζίνα – μερικά από τα πιο σημαντικά μικρόβια μπορούν να εντοπισθούν πάνω ή κοντά στο νεροχύτη του μπάνιου, εκεί που αφήνεις την κούπα σου, δηλαδή. Πόσα μικρόβια παραμένουν, όμως, κοντά σε αυτό το φλιτζάνι καφέ – και θα μπορούσαν πραγματικά να σου δημιουργήσουν προβλήματα υγείας; Οι ειδικοί δεν έχουν κάποια ξεκάθαρη απάντηση, όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να λάβεις υπόψη.
Τα πιο ανησυχητικά μέρη στο μπάνιο
Αν σου έλεγαν να επιλέξεις το πιο βρώμικο και επίφοβο μέρος στο μπάνιο, πιθανότατα θα έλεγες την τουαλέτα, σωστά; Ενώ τα σωματίδια από την τουαλέτα μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για περίπου 12 λεπτά μετά το ξέπλυμα της λεκάνης, η πιο βρώμικη επιφάνεια είναι πολύ, πολύ κοντά σε κάτι διαφορετικό και μάλιστα σε κάτι που βάζεις στο στόμα σου πολλές φορές την ημέρα. Είναι η θήκη της οδοντόβουρτσάς σου.!
Η μικροβιολόγος Lisa Yakas, M.S., ειδικός στην ασφάλεια των καταναλωτών στο NSF International, σημειώνει ότι αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα μέρη στο μπάνιο (σύμφωνα με τη Μελέτη Οικιακών Μικροβίων NSF του 2011):
• Θήκη οδοντόβουρτσας • Λαβές βρύσης • Πόμολο πόρτας μπάνιου • Διακόπτης φωτός μπάνιου • Κάθισμα τουαλέτας • Καζανάκι
Όπως παρατηρείς, πολλές από αυτές τις επιφάνειες είναι περιοχές αφής, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη τη μεταφορά μικροβίων από επιφάνεια σε δέρμα (και αντίστροφα). Φυσικά, μία παράμετρος που το μπάνιο λειτουργεί ως έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων και τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού όχι, είναι η υγρασία. Εξαιτίας αυτής, ο κορυφαίος ερευνητής δημόσιας υγείας Charles P. Gerba, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας και περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σημειώνει ότι ο νεροχύτης είναι στην πραγματικότητα ένα έδαφος αναπαραγωγής για μικρόβια, όπως και οι πετσέτες (ειδικά πετσέτες χεριών, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας).
Πώς εξαπλώνονται τα μικρόβια στο μπάνιο;
Η υγρασία και τα αερολύματα δεν είναι η μόνη αιτία ανησυχίας. Η Marilyn C. Roberts, Ph.D., καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σημειώνει ότι στο μπάνιο θα βρεις βακτήρια του δέρματος, βακτήρια κοπράνων, μούχλα και άλλου είδους μικρόβια. Καθώς τα χέρια σου είναι αυτά που έρχονται σε επαφή με αυτά τα σημεία, το ακατάλληλο πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διαδώσεις τα μικρόβια από το μπάνιο σε άλλους χώρους του σπιτιού.
“Το κυριότερο ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας, με αυτόν τον τρόπο διαδίδουν τα βακτήρια μπάνιου στο υπόλοιπο σπίτι”, εξηγεί η Δρ Roberts. “Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα τηλέφωνα μπορούν να μολυνθούν από τα χέρια μετά τη χρήση του μπάνιου, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα πως είναι σε θέση να μεταδώσουν μικρόβια και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Ωστόσο, είναι καλή πρακτική να μη χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρήσης του μπάνιου.” Όσον αφορά το νεροχύτη, συγκεκριμένα, η Δρ. Yakas σημειώνει πως θα βρεις μικροργανισμούς, όπως κολοβακτηρίδια, E. coli, μύκητες και MRSA (ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus). Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι σε θέση να προκαλέσουν ασθένειες σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα -“όπως οι νέοι, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες” και μπορούν να εξαπλωθούν μέσω σταγονιδίων στον αέρα ή να παραμείνουν σε επιφάνειες.
Εσύ πίνεις τον καφέ σου στο μπάνιο;
Εάν πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να πάρεις και την πρωινή δόση καφεΐνης σου, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βεβαιωθείς ότι η κούπα σου δεν είναι απλά ένα άλλο έδαφος αναπαραγωγής για τους μικροοργανισμούς στο μπάνιο σου:
Χρησιμοποίησε κούπα με κάλυμμα
Η Δρ. Yakas συμβουλεύει “Σε περίπτωση αμφιβολίας, άφησε την έξω (από το μπάνιο).” Το κάλυμμα της κούπας δεν θα εξαλείψει εντελώς τα μικρόβια που μεταφέρονται στο φλιτζάνι, φυσικά, αλλά αν έχεις ένα κλειστό δοχείο που έχει το επιπλέον φράγμα ενός καπακιού, καθαρίζοντας τα χέρια σου πριν το ανοίξεις και το κλείσεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μικροβίων που έρχονται σε επαφή με τα χείλη, το στόμα και τον καφέ σου.
Επιπλέον, εάν πίνεις νερό, ένα μπουκάλι με καπάκι, αντί για ποτήρι μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η τέλεια λύση. “Δεν έχει σημασία πού βρίσκεσαι, εάν είναι ένα πραγματικό σημείο μικροβίων, θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης”, σημειώνει η Yakas.
Κράτα τον καφέ σου μακριά από το μπάνιο όταν οι άνθρωποι στο σπίτι σου είναι άρρωστοι
Αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον μέχρι να μην είναι πλέον μεταδοτική η ασθένεια ή – αν αντιμετωπίζεται διάρροια – μέχρι να επιλυθεί. “Εάν κάποιος είναι άρρωστος στο σπίτι και μοιράζεται το ίδιο μπάνιο, τότε αυξάνεται η πιθανότητα αυξημένης έκθεσης σε μικρόβια”, εξηγεί η Δρ Roberts.
Μερικοί άλλοι τρόποι για να κρατήσετε τα μικρόβια του μπάνιου μακρυά
Τώρα που έχεις τρομοκρατηθεί για το πόσο πιο βρώμικο είναι το μπάνιο σου από ό,τι μπορεί να φανταζόσουν, υπάρχουν μερικά ακόμα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις την εξάπλωση των μικροβίων από το μπάνιο – εκτός από το πλύσιμο των χεριών σας- που είναι must.
Σταμάτα να παίρνεις το τηλέφωνό σου μαζί στο μπάνιο
Αυτό που κάνεις όταν κάνεις μπάνιο και ισορροπείς το τηλέφωνο στο κάθισμα της τουαλέτας σου για να δεις μια ταινία ή να ακούσεις μουσική; Καθόλου καλή ιδέα. Εάν, όμως, το κάνεις, καθάρισε τη συσκευή σου μόλις βγεις από τον χώρο. (Μπορείς να τοποθετήσεις απολυμαντικά μαντηλάκια στο μπάνιο ειδικά για αυτό το σκοπό.)
Καθάριζε και άλλαζε τακτικά τις πετσέτες σου
Μπορεί να νομίζεις ότι οι πετσέτες χεριών είναι καθαρές επειδή στεγνώνεις τα πρόσφατα πλυμένα χέρια σου πάνω τους, αλλά αυτή η υγρασία είναι ένα έδαφος ανάπτυξης μικροβίων (και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από την λεκάνη της τουαλέτας μπορούν να φτάσουν και στις πετσέτες σου). Ο Δρ Gerba συμβουλεύει την αλλαγή και το πλύσιμο των πετσετών κάθε 3-4 ημέρες.
Κλείσε το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξεις το καζανάκι
“Μελέτες έχουν δείξει ότι η πλύση ανοιχτής τουαλέτας μπορεί να ψεκάσει ένα «νέφος μικροβίων» σαν αεροζόλ στον αέρα”, επιβεβαιώνει η Yakas. “Είναι σωστότερο το κάλυμμα του καθίσματος τουαλέτας να είναι κλειστό όταν τραβάτε το καζανάκι, ειδικά αν υπάρχει μια ανοιχτή κούπα καφέ ή ένα φλιτζάνι τσαγιού – ή οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό – κοντά!”
Μείωση υπερβολικής υγρασίας
“Τα ντους μπορούν να αναπτύξουν μούχλα και βακτήρια πιο εύκολα από όσο φαντάζεσαι, ειδικά αν υπάρχει πολλή υγρασία στο δωμάτιο μετά το μπάνιο” σημειώνει η Δρ. Roberts. Εάν μπορείς χρησιμοποίησε τον ανεμιστήρα του μπάνιου σου τακτικά ή άνοιξε ένα παράθυρο (αν ο καιρός το επιτρέπει και δεν θα προσθέσει μόνο περισσότερη υγρασία στο δωμάτιο) για να βοηθήσεις τον χώρο να στεγνώσει. Τελικά, θα σκεφτείς ξανά αν θα πάρεις την κούπα σου μαζί στο μπάνιο ή θα ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα την επόμενη φορά;