Μετά από ένα ευχάριστο και γεμάτο δραστηριότητες Σαββατοκύριακο, ρίχνεις μια ματιά στο σπίτι σου και αναρωτιέσαι «πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανα γενική καθαριότητα;» Δεν είσαι μόνη όμως. Υπάρχουν κάποιες δουλειές ή εκκρεμότητες σε αυτή τη ζωή οι οποίες μοιάζουν γρήγορες και εύκολες στην ολοκλήρωση, αλλά είναι συχνά αυτές που αναβάλλουμε περισσότερο. Είτε είναι το πλύσιμο των κουρτινών, η ακύρωση μιας συνδρομής που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ ή η αντιμετώπιση αυτού του συρταριού που χρειάζεται να ξεκαθαριστεί. Αυτές οι ”μικροδουλειές” προστίθενται στην to-do λίστα του μυαλού σου, με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά ποτέ δεν τις κάνεις. Γιατί πολύ απλά ”θα τις κάνεις αύριο”.
Μια νέα έρευνα από το Current Account Switch Service (CASS) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται κατά μέσο όρο 159 ημέρες για να αλλάξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, 150 ημέρες για να ξεκαθαρίσουν αυτό το γνωστό συρτάρι και 117 ημέρες για να καθαρίσουν τα τζάμια.
Και αυτό λέγεται αναβλητικότητα.
Σύμφωνα με το CASS, το 38% από εμάς καθυστερούμε κυρίως από την πλήξη και την κούραση μας, κάτι που πιθανώς ακούγεται οικείο και σε εσένα.
Ωστόσο, η έρευνά αυτή διαπίστωσε επίσης ότι η διαγραφή των υποχρεώσεων από τις λίστες μας μπορεί να έχει εκπληκτικά θετική επίδραση στην ευημερία μας. Τέσσερα στα δέκα άτομα δήλωσαν ότι, ενώ έχουν αισθανθεί πως έχουν λιγότερο τον έλεγχο της ζωής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατάφεραν να ανακτήσουν ένα επίπεδο ελέγχου ολοκληρώνοντας αυτές τις βαρετές αλλά ουσιαστικές δουλειές.
Μπορεί να σου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις αυτές τις δουλειές που συνεχώς αναβάλεις για αύριο αλλά, ίσως οι παρακάτω συμβουλές σου δώσουν μια ώθηση.
Συνδύασε τις δουλειές με πράγματα που σου αρέσουν
Φυσικά αποφεύγουμε τα πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους όμως για να κάνεις κάτι που σου φαίνεται βαρετό είναι να το συνδυάσεις με κάτι που σε διασκεδάζει. Σιδέρωμα μαζί με Netflix, σκούπισμα ακούγοντας podcasts; Ό,τι και εάν είναι αυτό που σε ευχαριστεί συνδύασέ το με κάτι που βαριέσαι αφόρητα και θα σου φανεί παιχνιδάκι.
Κάνε μια καταγραφή των επιτυχιών σου
Το να γράφεις τί είναι αυτό που θεωρείς ότι πέτυχες σήμερα ή τον τελευταίο μήνα, αυξάνει τη συνολική αίσθηση ελέγχου σου και, ως εκ τούτου, μπορεί να σε κάνει να εκτελέσεις μελλοντικές εργασίες με καλύτερη διάθεση. Εάν η λίστα των υποχρεώσεων σου όλο αυξάνεται και αισθάνεσαι να σε πνίγει, τότε μια αντίθετη λίστα ”επιτυχιών” σίγουρα θα σε βοηθήσει.
Καταμερισμός εργασιών
Το να κάνεις κάποιες πιο απαιτητικές δουλειές πιο διαχειρίσιμες χωρίζοντάς τες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προσέγγισης των λιστών. Η αίσθηση ικανοποίησης από την ολοκλήρωση ενός μικρότερου βήματος σου δίνει κίνητρα να συνεχίσεις στο επόμενο, καθιστώντας ευκολότερη την ολοκλήρωση ολόκληρης της εργασίας. Το να χωρίζεις τις δουλειές σου σε διαφορετικές ημέρες μέσα στην εβδομάδα θα σου δώσει το «ψυχολογικό καύσιμο» για να τελειώσεις μια τεράστια λίστα υποχρεώσεων.
Μην ξεχάσεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου
Γιόρτασε κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη σου. Αυτό θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα σου κάνοντάς σε να νιώθεις περισσότερο τον έλεγχο.
Φτιάξε μια ρουτίνα
Το να επιλέξεις τη ρουτίνα που σου ταιριάζει και να την τηρείς θα σε κάνει να νιώθεις περήφανη, αυξάνοντας το κίνητρό σου να ολοκληρώσεις και τις υπόλοιπες εργασίες στη λίστα υποχρεώσεων. Το τελετουργικό σου μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να περπατάς κάθε μέρα 20 λεπτά, να μην αφήνεις άπλυτα πιάτα πριν κοιμηθείς, να ελέγχεις στο τέλος του μήνα το ημερολόγιο σου και να το ετοιμάζεις για τον επόμενο μήνα.
Όλα είναι θέμα διάθεσης
Το να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι με κακή διάθεση είναι άδικος κόπος αφού πιθανότατα το αποτέλεσμα δεν θα σε ικανοποιήσει. Όταν κάνεις κάτι με θετική διάθεση αποδίδεις σίγουρα καλύτερα.