Η νευροεπιστήμονας Δρ. Wendy Suzuki του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξηγεί γιατί δεν πρέπει να παραμελούμε τη φυσική μας κατάσταση. Και ο λόγος δεν είναι το ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών.

Γιατί ο εγκέφαλος χαίρεται πολύ όταν γυμναζόμαστε

Όπως κατάλαβες ίσως, ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βρίσκεις πάντα λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σου για να γυμναστείς, δεν είναι άλλος από την υγεία του εγκεφάλου σου.

“Η άθληση προάγει τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, αλλάζοντας έτσι την ανατομία, φυσιολογία και συνολικότερη λειτουργία του” εξηγεί η Suzuki. “Κάθε φορά που γυμνάζεσαι, προσφέρεις στον εγκέφαλό σου ένα νευροχημικό λουτρό. Αν μάλιστα αυτό το ‘λουτρό’ συμβαίνει σε τακτική συχνότητα, αρκεί για να μειώσει τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer ή άνοια”.

Παράλληλα, η φυσική δραστηριότητα αρκεί για να περιορίσει το άγχος και το στρες, δρώντας σαν φυσικό αγχολυτικό και βελτιωτικό της διάθεσης. “Είναι πραγματικά ο νέος τρόπος να προσφέρεις την ευεξία στον εγκέφαλό σου” εξηγεί η Suzuki. Ένα απλό workout αυξάνει την παραγωγή μορίων όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η νορεπινερφίνη και τα ενδογενή οπιοειδή του οργανισμού. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο αρκεί για να δράσει αγχολυτικά και ψυχοτονωτικά, αλλά μπορεί να ενισχύσει εξίσου τη μνήμη και τη συγκέντρωση για έως και τρεις ώρες μετά το workout σου.

Διάβασε εδώ γιατί η άσκηση είναι υπέροχη συνήθεια σύμφωνα με ένα ψυχίατρο. 

Πού θα βρεις το κίνητρο

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wendy Suzuki (@wendy.suzuki)

 

1. Εστίασε στο τώρα

Έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τη γυμναστική ως το μέσο για απώλεια βάρους, γράμμωση και γενικώς καλύτερη (ή ίσως πιο αποδεκτή κοινωνικά) εικόνα. Και κάποιες φορές αυτό από μόνο του μπορεί να μειώσει το κίνητρο για άσκηση. Ειδικά αν δεν θεωρείς ότι έχεις ανάγκη να χάσεις βάρος ή αν απλά σου είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις κάτι τέτοιο ακόμη και μετά από αρκετές ώρες στο γυμναστήριο.

Η Suzuki προτείνει να αφήσεις για λίγο στην άκρη τα μακροπρόθεσμα οφέλη της γυμναστικής, και να επικεντρωθείς στην άμεση ικανοποίηση που μπορεί αυτή να σου προσφέρει. Και φυσικά αυτό αναφέρεται στο αίσθημα ευεξίας που σου εξασφαλίζει η παραγωγή νευροδιαβιβαστών και ορμονών που έπεται. “Πολλά πρωινά δεν νιώθω την επιθυμία να γυμναστώ” παραδέχεται η Suzuki. “Σκέφτομαι όμως πόσο καλά θα νιώθω μετά και ανακτώ το κίνητρό μου” προσθέτει.

2. Μην χάνεις ευκαιρία

Για αρχή θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Δεν μπορούν όλοι να γυμνάζονται τρεις ώρες τη μέρα, ή κάθε μέρα της εβδομάδα ή με τους ίδιους τρόπους. Όλοι όμως μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους με τέτοιο τρόπο ώστε εντάξουν περισσότερη κίνηση μέσα στη μέρα τους. Επίλεξε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα, τα πόδια αντί για τη συγκοινωνία ή το αυτοκίνητο, σήκω ανά τακτά διαστήματα από την καρέκλα του γραφείου κτλ. Όπως τονίζει η Suzuki, αξίζει να προσπαθήσεις να συνδυάσεις την κινητικότητα με απλές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα των δοντιών σου.

3. Μάθε ότι είναι ευκολότερο από όσο φαίνεται

Όπως είπαμε δεν μπορούν όλοι να περνούν όλη τη μέρα στο γυμναστήριο. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν χρειάζεται καν. “Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πόσοι κοιλιακοί, πόσα καθίσματα και πόσα push-ups εξασφαλίζουν την επιθυμητή έκλυση ντοπαμίνης στο ΚΝΣ” παραδέχεται η δόκτωρ. Ωστόσο, η παλιά καλή σύσταση για 30 λεπτά άσκησης 3 με 4 φορές την εβδομάδα είναι πάντα επίκαιρη. Και το καλύτερο; Είναι απόλυτα εφικτή. “Δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση στο πόση γυμναστική χρειαζόμαστε για βέλτιστη εγκεφαλική υγεία. Η σύσταση είναι να γυμναζόμαστε όσο μπορούμε και να το κάνουμε τακτικά, σε καθημερινή βάση. Ακόμη και ένα τριαντάλεπτο περπάτημα μπορεί να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία” επισημαίνει η Suzuki.

3. Και ότι γίνεται ακόμη πιο εύκολο καθώς το συνηθίζεις

Όλα είναι θέμα συνήθειας. Αν το βάλεις στο πρόγραμμα και τηρήσεις τους κανόνες, μέρα με τη μέρα θα μπορείς να επιδίδεσαι με μεγαλύτερο ζήλο, όρεξη και ευκολία. “Όσο περισσότερη φυσική δραστηριότητα έχει κανείς τόσο πιο εύκολο είναι να βρει το κίνητρο να επιδοθεί σε αυτή”. Και είναι απόλυτα λογικό. Αρκεί να σκεφτείς πόσα πράγματα ήταν δύσκολα πριν γίνουν εύκολα ή και αυτονόητα.

Διάβασε εδώ πως θα βρεις κίνητρο για γυμναστική όταν αυτή είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς.
  • Η Wendy Suzuki είναι καθηγήτρια Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Νευρωνικών Επιστημών της Νέας Υόρκης και δημοφιλής επικοινωνιακός επιστήμος. Είναι η συγγραφέας του Healthy Brain, Happy Life: Ένα προσωπικό πρόγραμμα για να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλό σας και να κάνετε τα πάντα καλύτερα.