Επιστήμονες στο Λονδίνο, ανακάλυψαν μια νέα πιλοτική ακόμα θεραπεία, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τους όγκους σε ασθενείς που βρίσκονται ακόμα και σε τελικό στάδιο της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια δοκιμή «ορόσημο», ένας συνδυασμός ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να εξουδετερώσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα και προκάλεσε «μια θετική τάση επιβίωσης», σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR), και το Royal Marsden NHS Foundation Trust.
Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian για την «εκπληκτική» στιγμή που τον πήραν τηλέφωνο οι νοσοκόμες, εβδομάδες αφότου συμμετείχε στη μελέτη, για να του πουν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί τελείως». Ο 77χρονος άνδρας έχει τώρα ξεπεράσει τον καρκίνο, και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν σε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου σε προχωρημένο στάδιο
Μάλιστα, σε ορισμένους ασθενείς ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να εκπλήσσονται από την έλλειψη ανιχνεύσιμων σημαδιών ασθένειας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός των δύο ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου. Ακόμα, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι αποτελέσματα από άλλες δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων είχαν προηγουμένως υποδείξει παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο.
Λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της χημειοθεραπείας
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι εκτός από την αύξηση των πιθανοτήτων μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ασθενών, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της «ακραίας» χημειοθεραπείας, η οποία είναι η τυπική θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.
Στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου σε τελικό στάδιο. Αν και τα αποτελέσματα είναι πρώιμα και όχι στατιστικά σημαντικά, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «κλινικά σημαντικά», σύμφωνα με την ICR. Μάλιστα, ορισμένοι ασθενείς ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και δεν υποφέρουν σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις παρενέργειες.
«Αυτά είναι πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος της ICR, στην εφημερίδα Guardian. «Οι ανοσοθεραπείες είναι ευγενέστερες, πιο έξυπνες θεραπείες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς».