Είσαι στη δουλειά και ξαφνικά ακούς πολλαπλές δονήσεις στο κινητό σου. Η κολλητή σου χρειάζεται βοήθεια με το χωρισμό/ εμπόδια στη δουλειά/ mental breakdown της. Ότι κι αν είναι, θες να είσαι δίπλα της αλλά δεν μπορείς να φύγεις ή να την καλέσεις.
Το texting είναι η κατάλληλη λύση, αρκεί να βρεις τον σωστό τρόπο να παρηγορήσεις τη φίλη σου. Υπάρχουν μερικά tips που μπορείς να ακολουθήσεις αν θες να βοηθήσεις κάποιον μέσω texting:
Να έχεις ενσυναίσθηση
Φράσεις όπως “όλα θα πάνε καλά” ίσως να μη δουλέψουν εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν ένας φίλος περνά μία οποιαδήποτε κρίση, ενδεχομένως να μη θέλει να ακούσει πως όλα είναι ΟΚ ή ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Δείξε του/της ότι κατανοείς πόσο δύσκολο είναι αυτό που περιγράφει και νιώθει. Άφησέ του χώρο να εκφραστεί και να μιλήσει για το πως βιώνει τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Άφησε στην άκρη τις άμεσες λύσεις
Μπορεί να αγαπάς να βρίσκεις αμέσως τη λύση σε καθετί αλλά σκέψου πως μπορεί κι ο φίλος σου να ξέρει ποια είναι η σωστή λύση για τον εαυτό του. Μερικές φορές, μπορεί απλά να θέλει να κλάψει/ φωνάξει/ μιλήσει κάπου. Μέχρι λοιπόν να δεις πως έχει ξεπεράσει αυτό το στάδιο του ξεσπάσματος περιόρισε τις άμεσες συμβουλές/λύσεις.
Αναπνοές ακόμα και μέσω texting
Όταν κάποιος βιώνει άγχος ή ακόμα και κρίση πανικού, η αναπνοή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Καθοδήγησε λοιπόν το φίλο σου να πάρει βαθιά εισπνοή και έπειτα εκπνοή για κάποια δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να ανακουφιστεί και να αδειάσει το μυαλό του. Μην υποτιμάς τη δύναμη της αναπνοής, όσο απλό κι αν φαίνεται το να το γράψεις σε ένα μήνυμα.
Όταν περάσει το ξέσπασμα, πρότεινε κάτι
Θυμήσου, δεν δουλεύουν όλα για όλους. Μπορεί ο συγκεκριμένος φίλος να ηρεμεί με το να μένει μόνος ενώ κάποιος άλλος με το να είναι με παρέα. Αναλόγως λοιπόν το άτομο που έχεις απέναντι σου, κάνε προτάσεις. “Πάμε μία βόλτα στο διάλειμμα σου;” “Πάμε για παγωτό;” “Έρχομαι σπίτι σου σε δέκα λεπτά”. Οτιδήποτε πιστεύεις ότι μπορεί να ανακουφίσει καλύτερα τον φίλο σου. Να που το texting μπορεί να γίνει άμεσο και ζωντανό!
Ασχολήσου και με τα πρακτικά
Ρώτα τον φίλο σου πώς μπορείς να φανείς χρήσιμος αυτή τη στιγμή στη ζωή του. Αν μπορείς να απαντήσεις σε κάποια emails του, να σηκώσεις κάποια τηλέφωνα, να κλείσεις κάποια ραντεβού. Αν επίσης χρειάζεται βοήθεια στο σπίτι για παράδειγμα. Το να οργανώσετε έστω κάτι μικρό, δίνει μία μικρή δόση ανυπομονησίας και τον βοηθά να ξεχαστεί για λίγο από ό,τι σκέφτεται.