Άγχος, κόπωση, ανασφάλεια, stress, burnout, αβεβαιότητά. Κοινός παρονομαστής; Η πανδημία.
Υψηλότερη συναισθηματική επιβάρυνση, σωματικές αντιδράσεις, δυσκολία λήψης αποφάσεων, καθημερινά ερωτήματα, νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις, διαφορετική καθημερινότητα, διαφορετική συμπεριφορά. Κοινός παρονομαστής; Ξανά η πανδημία. Ναι, ακόμα και μετά από τόσους μήνες η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί την πηγή των περισσότερων προβλημάτων μας.
Κι αν αναρωτιέσαι εάν είσαι μόνη/μόνος σε όλο αυτό, όχι δεν είσαι.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία The Harris Poll, για λογαριασμό του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα άγχους διατηρούν μια σταθερή προς ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, παρά τη φαινομενική αισιοδοξία που διακατέχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι επιπτώσεις του στρες και οι απότομες διακυμάνσεις της συμπεριφοράς, αποτελούν καθολική ανησυχία για τους Αμερικανούς πολίτες. Για παράδειγμα, οι μικρές και φαινομενικά εύκολες εργασίες ή η λήψη αποφάσεων, έχουν αποκτήσει υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το άγχος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον, φαίνεται να πλήττει ολοένα και περισσότερο την ανθρωπότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλικών (32%), αισθάνονται τόσο αγχωμένοι για την πανδημία που η λήψη ακόμα και των πιο βασικών αποφάσεων φαντάζει μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Μάλιστα, οι Millennials φαίνεται να κατέχουν τα ηνία στην προκειμένη περίπτωση (48%), ενώ ακολουθούν οι γενιές Gen Z, Gen Xers, Boomers και τέλος οι μεγαλύτεροι ενήλικες.
Η ζωή μετά την πανδημία
Δυστυχώς, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα καθημερινά ερεθίσματα έχει αλλάξει ριζικά. Και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση μοιάζει περισσότερο αξιόπιστη τους τελευταίους μήνες, αυτό δεν παύει να κατατάσσει την πανδημία ως ένα θολό πεδίο το οποίο μας βομβαρδίζει με αβεβαιότητα, άγχος και ανασφάλεια. Μάλιστα, φαίνεται πως η πανδημία έχει επιβάλει κατά κάποιον τρόπο μια συνεχή αίσθηση κινδύνου. Η καθημερινή μας ρουτίνα έχει ανατραπεί και οι άλλοτε «ασήμαντες» αποφάσεις έχουν αποκτήσει μια αναπάντεχη βαρύτητα. Φυσικά, είναι ανθρώπινο να ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές όλα όσα μας ανησυχούν είναι πέρα των δυνάμεών μας. Ακόμα κι έτσι όμως, μπορούμε με μικρά βήματα να κατευνάσουμε αυτό το συναίσθημα της αβεβαιότητας και να ανακτήσουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Τον τρόπο θα τον βρεις σε προηγούμενο άρθρο.