Μάλιστα, πολλοί θεωρούσαν τα οξέα τον πολυτιμότερο σύμμαχο μας για λαμπερό δέρμα. Συγκεκριμένα, τα 2 holy-grail οξέα για όλους ήταν το γλυκολικό (γνωστό επειδή βοηθάει στη μελάγχρωση του δέρματος) και το σαλικυλικό (για τη μείωση των μαύρων στιγμάτων και των ξεσπασμάτων ακμής). Με την υπόσχεση για καθαρή, λεία και λαμπερή επιδερμίδα, δεν είναι περίεργο που όλες θέλαμε τα οξέα στη ζωή μας.
Με την αρχή της πανδημίας και του εγκλεισμού, το trend αυτό αποκορυφώθηκε
Το γεγονός ότι ήμασταν κλεισμένες μέσα στο σπίτι μας άφησε με θαμπό δέρμα, ενώ η συνεχής χρήση μάσκας αύξησε τα σπυράκια. Σε αυτό το πλαίσιο, η online skincare κοινότητα άρχισε να επικεντρώνεται στα οξέα απολέπισης ως λύση για τις δύο αυτές ανησυχίες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα της Google, το Cult Beauty ανέφερε ότι το σαλικυλικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και το αζελαϊκό οξύ ήταν μεταξύ των πιο περιζήτητων συστατικών περιποίησης του δέρματος το 2020.
Παράλληλα, το LookFantastic ανέφερε το AHA Peeling Solution της The Ordinary (ένας συνδυασμός πέντε ισχυρών οξέων) ως το πιο περιζήτητο προϊόν περιποίησης του 2021.
Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του 2022, ωστόσο, όλο και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν για την όχι τόσο λαμπερή πλευρά των οξέων.
Οι κίνδυνοι από τη λανθασμένη χρήση των οξέων στην περιποίηση της επιδερμίδας
Είναι γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα προϊόντων με οξέα απολέπισης που προσφέρονται για καθημερινή χρήση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα οξέα είναι πολύ ισχυρά για να χρησιμοποιούνται καθημερινά. Μάλιστα, η υπερβολική απολέπιση είναι πολύ συνηθισμένη και μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Αν βλέπεις την επιδερμίδα σου ξηρή σαν φιλμ, ξεφλουδίζεις γύρω από τη μύτη και το στόμα ή εμφανίζεις ερυθρότητα, μάλλον το παρακάνεις με τα οξέα.
Υπερβολικά ερεθιστικά οξέα
Πέρα από το ότι είναι καλύτερο να αποφεύγεται η καθημερινή τους χρήση, ορισμένα οξέα είναι υπερβολικά ερεθιστικά για το δέρμα. Για παράδειγμα, το γλυκολικό οξύ μπορεί να είναι πολύ επιθετικό, βλάπτοντας την επιδερμίδα. Αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά ή αν χρησιμοποιηθούν υπερβολικά, το δέρμα σου μπορεί να έχει πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δέρμα απογυμνώνεται από το φυσικό του σμήγμα, ή λάδι, και διαταράσσεται η ισορροπία του pH. Στη συνέχεια, αυτό εκδηλώνεται συχνά ως φραγμένοι πόροι ή πολύ ξηρό δέρμα.
Η φιλοσοφία του less is more στην περιποίηση
Επίσης, δεν είναι μόνο η συχνότητα που μπορεί να βλάψει το δέρμα αλλά και ο συνδυασμός των προϊόντων με βάση τα οξέα με τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης μας. Εδώ, το μυστικό είναι να υιοθετήσεις τη φιλοσοφία του less is more. Για παράδειγμα, αν συνδυάσεις οξέα με άλλα δραστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη, η χρήση τους μπορεί να αποδυναμώσει το δερματικό φραγμό και να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ερυθρότητα, τραχύτητα, ξεφλούδισμα, πληγή, σφίξιμο, κνησμό και μειωμένη ανοχή σε άλλα προϊόντα περιποίησης της ρουτίνας σου. Ένα απλό καμπανάκι κινδύνου είναι το τσίμπημα που νιώθεις όταν εφαρμόζεις κάποια προϊόντα. Αυτό, είναι ένα σημάδι ότι έχεις διαταράξει τον δερματικό φραγμό σου. Επίσης, είναι μια συνηθισμένη ένδειξη ότι το έχεις παρακάνει με τα οξέα απολέπισης.
Όμως, όταν ενσωματώνονται προσεκτικά σε ένα πρόγραμμα περιποίησης, τα οξέα μπορούν να προάγουν ένα πιο λείο και φωτεινό δέρμα. Το μυστικό είναι να επιλέξεις τα κατάλληλα προϊόντα για το δέρμα σου και να μην τα χρησιμοποιείς υπερβολικά. Γι’ αυτό και η βοήθεια του ειδικού είναι καίρια.
Το πρόβλημα με το layering των οξέων
Παρόλα αυτά, τα οξέα είναι ευρέως διαθέσιμα και παραμένουν δημοφιλή, ειδικά μεταξύ των διαδικτυακών skincare influencers. Αυτό αφήνει εμάς τους καταναλωτές ανάμεσα σε διαφορετικές γνώμες και αντιφατικές συμβουλές. Έτσι, συχνά μπορεί να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα με μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένα απολεπιστικό τονωτικό προσώπου που λειτούργησε για μια influencer ή μια φίλη σου μπορεί να μην είναι το κατάλληλο για εσένα. Γι’ αυτό, το καλύτερο είναι προτού συνδυάσεις οξέα ή τα εντάξεις στη ρουτίνα σου να συμβουλευτείς έναν ειδικό.
Τι να κάνεις αν έχεις βλάψει το δέρμα σου με οξέα
Έτσι λοιπόν γεννιέται η εξής απορία. Πώς μπορούμε να είμαστε πιο ήπιοι με τις επιλογές των προϊόντων μας;
Μια λύση είναι να μειώσεις ή να σταματήσεις τελείως τα οξέα απολέπισης, ειδικά αν αντιμετωπίζεις ερεθισμούς. Αυτό θα δώσει στο φραγμό του δέρματος σου την ευκαιρία να ανακάμψει. Πλέον, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία και όχι στην επίθεση του δερματικού φραγμού. Γι’ αυτό συνιστάται να ξεκινάς τη ρουτίνα σου με ένα ήπιο καθαριστικό που δε θα την απογυμνώσει. Μετά τον καθαρισμό, η καθημερινή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την προστασία και την ενίσχυση του δερματικού φραγμού. Φυσικά, δε βγαίνουμε ποτέ από το σπίτι χωρίς ένα καλό αντηλιακό με δείκτη SPF 30 ή 50. Το αντηλιακό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δε, αν χρησιμοποιείς οποιοδήποτε είδος απολεπιστικού οξέος.
CeraVe – Hydrating Cleanser
The Ordinary – Natural Moisturizing Factors + HA
Thank You Farmer – Sun Project Water Sun Cream SPF50
Πώς να εφαρμόσεις τα οξέα με ασφάλεια
Αν δεν είσαι ακόμα έτοιμη να αποχωριστείς τα οξέα, τότε προτίμησε τα πολυ-υδροξυοξέα (PHAs). Αυτά, είναι λίγο πιο ήπια από τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs), όπως το γλυκολικό οξύ, αλλά εξακολουθούν να απολεπίζουν το δέρμα. Το μυστικό είναι να εισάγεις τα απολεπιστικά οξέα στη ρουτίνα σου σταδιακά, 1-2 φορές την εβδομάδα, μόνο τη νύχτα. Αν σε απασχολεί η μελάγχρωση, τα σπυράκια και η ανομοιόμορφη υφή του δέρματος, μπορείς να δοκιμάσεις και το αζελαϊκό οξύ.
Πέρα από πιο ήπια οξέα, μπορείς να δοκιμάσεις κάποια πιο ήπια εναλλακτική όπως τα ένζυμα φρούτων. Τα ένζυμα φρούτων διαλύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος χωρίς να διαταράσσουν το δέρμα. Ακόμα, είναι πιο ήπια για το ευαίσθητο και επιρρεπές στην ακμή δέρμα.
Για παράδειγμα, το Exfolikate Cleanser Daily Foaming Wash της Kate Somerville ή το Cicapair Tiger Grass Enzyme Cleansing Foam της Dr.Jart+, αφαιρούν το μακιγιάζ και το λάδι, αλλά είναι φιλικά προς το δέρμα.
Εν κατακλείδι, τα οξέα έχουν σίγουρα μια θέση στην περιποίηση της επιδερμίδας, αλλά είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Ένας γενικός κανόνας είναι να ξεκινάς από χαμηλότερες συγκεντρώσεις προχωρώντας σταδιακά. Επίσης, η συμβουλή και καθοδήγηση του δερματολόγου είναι απαραίτητη για να έχεις τα αποτελέσματα που ονειρεύεσαι.