Οι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, δυστυχώς είναι τέτοιοι, που για να ανταπεξέλθουμε απαιτείται από εμάς συνέπεια και αντοχή. Ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, ο συνεχόμενος ανταγωνισμός εντείνει αυτή την απαίτηση, καθώς όλοι είμαστε αναλώσιμοι.
Ως γνωστόν άλλωστε “ουδείς αναντικατάστατος”. Ακόμα όμως, κι αν δεν υποφέρουμε από το άγχος της αποτυχίας, υπάρχει αυτός ο μικρός (στην περίπτωσή μου τεράστιος) ανταγωνιστικός εαυτός μας, που μας παρακινεί να τα καταφέρουμε και να πετύχουμε.
Τι γίνεται όμως, αν εμείς είμαστε σε φόρμα, αλλά οι συγκυρίες δεν μας αφήνουν; Πάρε για παράδειγμα τον covid-19 και πώς μπήκε ο κόσμος σε pause κατά τη διάρκειά του. Η καριέρα και η επαγγελματική επιτυχία μπήκαν σε κατάσταση αναμονής, καθώς όλα ήταν -κι εξακολουθούν να είναι- ρευστά. Η νέα αυτή κατάσταση άλλαξε για πάντα το επαγγελματικό status κι έθεσε νέες προκλήσεις.
Ωραία. Ακόμα ένα άγχος στη λίστα σου
Κι εκεί λοιπόν, που αρχίζεις να μπαίνεις σε ένα ρυθμό, ξαφνικά νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, ότι είσαι λίγος κι αναποτελεσματικός. Με λίγα λόγια δηλαδή, σε πιάνει κρίση αυτοπεποίθησης κι αμφισβήτησης του εαυτού σου.
Φαντάσου να είσαι και γυναίκα, που ούτως ή άλλως πρέπει να κάνεις τη διπλάσια δουλειά για να αποδείξεις την αξία σου. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Amy Leighton, ειδική σύμβουλος συμπεριφοράς, οι γυναίκες -πολύ περισσότερο από τους άνδρες- πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης, είτε γιατί νιώθουν ότι δεν αναγνωρίζεται η δουλειά τους, είτε γιατί φοβούνται την αποτυχία.
Πώς όμως θα απαλλαγούμε από αυτή την αρνητική ενέργεια;
Καλώς ήρθες στον κόσμο του habit stacking
Για να μπορέσεις να ανασυγκροτήσεις τον εαυτό σου και να γίνεις η warrior princess που ονειρεύεσαι, πρέπει να καταλάβεις ότι, τα συναισθήματά σου αντανακλούν στις πράξεις σου. Αν δηλαδή για παράδειγμα, πας σε ένα σημαντικό meeting με διάθεση ηττημένου, σίγουρα δεν θα έχεις και μεγάλη επιτυχία.
Η λύση λοιπόν στο πρόβλημά σου είναι το habit stacking ή με απλά ελληνικά, η οργανωτική κατανομή των καθημερινών σου συνηθειών. Εδώ θα προσθέσουμε και την ανάγκη να αποκτήσεις νέες συνήθειες, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τους στόχους σου και θα σε γεμίζουν.
Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, το να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και τις συνήθειες σου δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι όμως ένα στοίχημα, που είμαστε σίγουροι ότι θα το κερδίσεις.
Ο τρόπος
Σύμφωνα με τον δημιουργό του όρου S. J. Scott, αλλά και την ανάλυσή από τον James Clear στο βιβλίο του Atomic Habits, ο σκοπός είναι να αποκτήσεις μια νέα συμπεριφορά, ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων, μια νέα οπτική. Απλά συνδέεις στην καθημερινότητά σου ένα νέο χόμπι.
Το πρώτο πράγμα, που πρέπει να κάνεις είναι να οργανώσεις τη μέρα σου σε ζώνες και να συμπεριλάβεις σε αυτή τις υποχρεώσεις σου. Μόλις τελειώσεις κι έχεις έτοιμο το πρόγραμμά σου, μπορείς να προχωρήσεις σε προσθήκες.
Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με το να βρεις τις συνήθειες αυτές, που θα σε ξεμπλοκάρουν και θα σε οδηγήσουν σε ένα νέο επίπεδο αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Προσοχή μην βιαστείς να διαλέξεις, αλλά αντίθετα μελέτησε προσεκτικά τι σου κάνει και τι όχι.
Μην κάνεις υπερβολές. Δεν χρειάζεται να μπουκώσεις με πολλά καθήκοντα. Κράτα το απλό. Ο σκοπός είναι να σπάσεις τη ρουτίνα σου σε μικρά διαχειρίσιμα κομμάτια κι όχι να προσθέσεις νέες αποστολές, στις οποίες δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς.
Μην βιάζεσαι και μην χρονοτριβείς. Ιδανικά, ξεκίνα με το να αφιερώνεις λίγα λεπτά στο νέο σου καθήκον και αύξησε το χρόνο σταδιακά. Για παράδειγμα, ξεκίνα τρέξιμο στον διάδρομο για πέντε λεπτά και σταδιακά πρόσθετε ένα δίλεπτο, έτσι για να συνηθίζει και ο οργανισμός.
Απαραίτητο εργαλείο σε αυτή σου την προσπάθεια και ακλόνητος συναγωνιστής σου θα είναι το organizer σου. Κάνε μια λίστα με τις δουλειές σου και μόλις τις ολοκληρώνεις βάζε ένα τικ. Θα δεις στο τέλος της ημέρας, πόσο κουλ θα αισθάνεσαι με τον εαυτό σου.
Πόσο αποτελεσματικό είναι;
Πίστεψέ με είναι. Κι αν ακόμα δεν πιστεύεις εμάς, πίστεψε τους life coaches, που πίνουν νερό στο όνομά του.
Το να υιοθετείς και να παρεμβάλεις στην καθημερινότητα σου νέες συνήθειες, διεγείρεις τον εγκέφαλό σου. Σκέψου ένα τρίχρονο παιδί, που του βάζεις να κάνει νέα πράγματα. Μόλις, εξοικειωθεί με αυτό που του ανέθεσες, προχωράει στο επόμενο επίπεδο.
Το ίδιο θα συμβεί και στην επαγγελματική σου κατάσταση. Όταν υιοθετείς νέες συνήθειες, αυτομάτως επαναπρογραμματίζεις και τον τρόπο σκέψης σου. Κι αυτό σου δίνει ξεκάθαρα το πλεονέκτημα να είσαι πιο εφευρετικός και πιο αποτελεσματικός. Πόσο μάλλον, σε συνδυασμό με την αναβαθμισμένη αυτοπεποίθησή σου· η λέξη αποτυχία και η μεμψιμοιρία δεν θα ανήκουν στο νέο σου πνευματικό statement.
Αρκεί να μείνεις πιστή στη νέα αυτή καθημερινότητα και να τολμήσεις να αλλάξεις αυτά που δεν σου αρέσουν.