Η μουσική θεραπεία είναι εδώ και χρόνια μια μέθοδος, που χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία παράλληλα, ως μέσο προσέγγισης του ασθενή και ως “φάρμακο” για την κατάθλιψη, το στρες και την τόνωση της διάθεσης.
Εκτός από αυτό, έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, καθώς μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και κρατάει την πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι ανακουφίζει τους πόνους της πλάτης και χαλαρώνει τους μύες.
Γενικά λοιπόν, τα οφέλη της μουσικής είναι πολλά και μη αμφισβητήσιμα. Το ίδιο βέβαια, συμβαίνει και με τη σωματική άσκηση και την εντατική γυμναστική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι όταν γυμναζόμαστε ή ακόμα κι όταν περπατάμε ακούμε μουσική.
Αυτό συμβαίνει λοιπόν, γιατί η μουσική μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με την άσκηση, με το σώμα, με το περιβάλλον, ακόμα και με τους άλλους. Ουσιαστικά, σου αποσπάει την προσοχή από σκέψεις και σε ωθεί να “ανοίξεις” το πεδίο σου σε ότι σε περιτριγυρίζει.
Επίσης, σε βοηθάει να νιώθεις με μεγαλύτερη ένταση τα συναισθήματά σου. Σκέψου για παράδειγμα, πώς θα ήταν οι ταινίες χωρίς να παίζει από πίσω κάποιο soundtrack. Αν λοιπόν, συνδέσεις τη μουσική με οποιαδήποτε δράση σου, η διάθεσή σου θα βελτιωθεί και ταυτόχρονα, θα αυξηθεί η παραγωγικότητά σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
5 Tips για να κάνεις τη μουσική, ψυχοθεραπεία.
1. Διάλεξε τα είδη μουσικής που σου αρέσουν και φτιάξε λίστες με τα αγαπημένα σου κομμάτια, ανά είδος.
2. Συνέδεσε κάθε λίστα με κάθε σου δραστηριότητα. Για παράδειγμα, όταν κάνεις εντατική γυμναστική επέλεξε κάτι έντονο κι ανεβαστικό. Αν πάλι πας για περίπατο, διάλεξε κάτι πιο χαλαρωτικό.
3.Βάζε μουσική όταν νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, ακόμα κι αν είσαι στη δουλειά σου. Είναι ένας τρόπος εκτόνωσης, που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το στρες και τον εκνευρισμό πολύ γρήγορα.
4.Μην ντραπείς να χορέψεις ή να τραγουδήσεις δυνατά. Η μουσική είναι βασικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικότητας. Αυτό ισχύει, τόσο για τ@ν δημιουργό, όσο και για το άτομο, που απολαμβάνει το έργο.
Αν πάλι είσαι από τους πολύ ντροπαλούς τύπους, τότε τραγούδα άφοβα στο μπάνιο σου.
5.Βάλε μουσική όταν κάνεις κάτι απαιτητικό.
Όταν για παράδειγμα, γράφεις κάτι σημαντικό ή κάνεις κάτι για τη δουλειά σου, παράλληλα άκου και μουσική. Θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να αποδόσεις καλύτερα.
Η μουσική είναι θεραπεία και είναι free. Αξιοποίησε την.