Αφράτα και μυρωδάτα μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας μας γαληνεύουν την ψυχή όποτε τα τρώμε! Τα αγαπημένα σουτζουκάκια της γιαγιάς Σοφίας μας έχουν σώσει πολλές φορές μιας και είναι αρκετά εύκολα και γρήγορα ενώ τα παιδιά (και όχι μόνο) τα λατρεύουν!!
Υλικά για 24 σουτζουκάκια:
700 γρ κιμά
6 κ.σ. βρώμη
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 αυγό
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. ξύδι
1/2-1 κ.γ. κύμινο
3/4 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
και λίγο νερό για το ζυμωμα
Πώς θα το φτιάξετε:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ μέσα στο ψυγείο, σκεπασμένο.
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Σε μία πλασωτέ κατσαρόλα (μεγάλης διαμέτρου και σχετικά χαμηλά τοιχώματα) βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, και 1/2 κ.γ. σπόρους κύμινο για 1-2′ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μία συσκευασία ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γλασσάρει η σάλτσα.
Πλάθουμε τα μακρόστενα σουτζουκάκια (με λίγο νερό στα χέρια μας κάθε 2-3 σουτζουκάκια) και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C αέρα για 15′ μέχρι να σκληρύνει το εξωτερικό αλλά χωρίς να στεγνώσουν. Τα θέλουμε πολύ αφράτα και μαλακά σε αυτό το σημείο.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε λίγη κανέλλα και δοκιμάζουμε. Τοποθετούμε σε μονή στρώση τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να καλυφθούν τελείως. Βράζουμε για 10-15′ έως ότου απορροφηθεί το νερό και γλασσάρει ξανά η σάλτσα.
Έχουμε ετοιμάσει και λίγο ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες τηγανητές για συνοδευτικό και έτοιμο το μεσημεριανό (και το βραδινό αφού πάντα περισσεύει)