Υπάρχει κάτι που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια από τους επιστήμονες και έχει ανατρέψει λίγο τα δεδομένα: πως όλο και περισσότερο ενήλικες γυναίκες αναζητούν θεραπεία κατά της ακμής. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως οι γυναίκες σε αυτό το ηλικιακό group φροντίζουν πιο σχολαστικά και νοιάζονται περισσότερο για την υγεία τους, αλλά και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες.

#1. Ορμόνες

Όταν προκαλείται ανισορροπία ορμονών για ποικίλους λόγους, αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος στην επιδερμίδα, κι έτσι φράσσουν οι πόροι και δημιουργούνται μολύνσεις και σπυράκια που εν τέλει καταλήγουν σε ακμή. Επιπλέον, και στα στάδια της εμμηνόπαυσης παρατηρείται η τάση προς ακμή είτε λόγω της αυξημένης λιπαρότητας, είτε λόγω της ξηρότητας που προκαλεί ευαισθησία στο δέρμα.

Πολύ συχνή αντιμετώπιση για αυτή την περίπτωση, είναι η πρόσληψη αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία πέρα από την αντισύλληψη που προσφέρουν, εξισορροπούν και τις ορμόνες. Για αυτό και στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, άρα και περισσότερο σμήγμα, η λήψη αυτών των χαπιών έχει αποδειχθεί σωτήρια.

#2. Άγχος

Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια αγχωτική κατάσταση, ο εγκέφαλος στέλνει σήμα σε όλο το σώμα απελευθερώνοντας κορτιζόλη. Η ορμόνη του άγχους προκαλεί ξηροδερμία και υπερπαραγωγή σμήγματος στην επιδερμίδα, και αυτή είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης ακμής στις ενήλικες γυναίκες.

Γιατί η ακμή είναι πλέον συχνότερη σε μεγαλύτερη ηλικίαa (1)
unsplash.com/@mattmoloney

#3. Η δίαιτα, το πολύ αλκοόλ και η υγεία του εντέρου

Η κακή διατροφή, είτε αφορά ποσοτικά είτε και ποιοτικά, συνδυαστικά με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για την ύπαρξη της ακνεϊκής επιδερμίδας. Το αλκοόλ «κοιμίζει» τις ορμόνες κι έτσι προκαλεί ανισορροπία και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτό, καθώς επίσης η διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και συντηρητικά αυξάνει το ποσοστό ύπαρξης φλεγμονών στο σώμα μας.

Κατ’ επέκταση όλων αυτών, παρατηρείται δυσλειτουργία του εντέρου, αφού η χλωρίδα του αποδιοργανώνεται τελείως και δεν κάνει σωστή πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η αυξημένη πρόσληψη αντιβιοτικών η οποία παρατηρείται πιο συχνή σα φαινόμενο στις γυναίκες από ότι στους άντρες, είναι ένας ακόμα βασικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την επιδερμίδα και τις ορμόνες.

#4. Περιποίηση προσώπου, μαλλιών και το μακιγιάζ

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά ντουζίνες από προιόντα περιποίησης τα οποία είναι λάθος για την επιδερμίδα και τις ανάγκες τους. Ειδικά μετά την πανδημία, η τάση να αγοράζουν προιόντα τα οποία δε χρειάζονται ή δεν ωφελούν το δέρμα τους είναι ακόμα πιο αυξημένη- χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντηλιακού, όπου η ανεξέλεγκτη εφαρμογή μεγάλης ποσότητας συνδυαστικά με τον ιδρώτα προκαλεί σμήγμα και ακμή.

Ξεχνούν πάντα το σημαντικότερο: όλα αυτά τα προιόντα τα απορροφά το σώμα μας μέσω της επιδερμίδας μας και όταν σα σύνθεση είναι βλαβερά, βλάπτουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα και μετά απορούμε γιατί συνέβη.

#5. Η επίμονη εφηβική ακμή

Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό γυναικών οι οποίες δεν φρόντισαν όσο έπρεπε την ακνεϊκή τους επιδερμίδα στην εφηβική ηλικία, είτε γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα είτε γιατί δεν ήταν “in” για τον φιλικό τους κύκλο, κι έτσι καλούνται να την αντιμετωπίσουν τώρα με τις κατάλληλες θεραπείες και τα προϊόντα που τους ταιριάζουν. Παρόλα αυτά, η ακμή είναι πολύ συχνή αλλά θεραπεύσιμη πάθηση σε κάθε ηλικία και περίπτωση.