Οι αγαπημένοι γίγαντες είναι ιδανική περίπτωση meal prep μιας και μπορείς να έχεις έτοιμα τα όσπρια και τη σάλτσα σε δύο διαφορετικές φάσεις και απλά να βάλεις στον φούρνο λίγο πριν να είναι ώρα φαγητού.
Υλικά για 4 άτομα:
350-400 γρ γίγαντες
5-6 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, περασμένες από τον τρίφτη ή το multi (ή μια συσκευασία “ντομάτα στον τρίφτη”)
2 κ.σ. ελαιόλαδο + έξτρα πριν μπουν στον φούρνο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 καρότα σε λεπτές ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
προαιρετικά:
1-2 καυτερές πιπεριές ξεσποριασμένες
2-3 κόκκοι μπαχάρι
Πώς θα το φτιάξεις:
Βάζουμε σε λεκάνη με νερό για 12 ώρες περίπου.
Βράζουμε σε κρύο, καθαρό νερό για 45′ περίπου. Ελέγχουμε εάν είναι έτοιμοι, διαφορετικά συνεχίζουμε λίγο ακόμα. Ξαφρίζουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού. Σουρώνουμε και τοποθετούμε σε ταψί ή γάστρα.
Σε μία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σωτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο για 7-8′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την πιπεριά (και την καυτερή) και συνεχίζουμε για άλλα 2′ και τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό και τα καρυκεύματα. Αφήνουμε για 10′ και ρίχνουμε στο ταψί μαζί με τους γίγαντες.
Προσθέτουμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο και λίγο νερό (1/2 ποτήρι) εάν χρειαστεί. Ψήνουμε στους 200°C, πάνω κάτω πυρά, με σκεπασμένο ταψί (με αλουμινόχαρτο ή καπάκι) για 45′ περίπου.
Εάν θέλουμε να κάνουμε προετοιμασία, αφήνουμε να κρυώσουν οι γίγαντες και η σάλτσα και φυλάμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, μέχρι να τα χρειαστούμε. Συνεχίζουμε με το ψήσιμο στον φούρνο, όπως αναγράφεται παραπάνω.