Ο Ιάσονας Βενετσανόπουλος, κατέχει δυο ιδιότητες: Καλλιτέχνης και Ψυχοθεραπευτής. Στο χώρο που βοηθάει τον κόσμο να εκφράζεται, αλλά και στο χώρο που εκφράζεται ο ίδιος, βρίσκει τη χρυσή τομή. Θεραπεύει και θεραπεύεται.
Για τον Ιάσονα η ζωγραφική είναι η ζωή του, ενώ η ψυχοθεραπεία σε προσωπικό επίπεδο του έδειξε ένα νέο τρόπο ζωής. Και στις δυο περιπτώσεις, η τέχνη και η ψυχοθεραπεία αποτέλεσαν κι αποτελούν κομμάτια του.
Η έκθεση In Between στο Μέγαρο Λυκιαρδόπουλος, που ξεκίνησε από τις 9 Μαρτίου 2023, είναι αυτή που μας παρουσιάζει για πρώτη φορά πως οι έννοιες της τέχνης και της ψυχοθεραπείας, ενώνονται και συνδυάζονται.
Ψυχοθεραπεία και τέχνη, είναι τελικά δυο αλληλένδετες έννοιες;
Ξεκάθαρα! Ακόμα και όταν δεν συμβαίνει με ένα προφανή τρόπο. Η ψυχοθεραπεία είναι πάντα παρούσα στην τέχνη και η τέχνη απαραίτητα παρούσα στο εσωτερικό της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας η τέχνη ήταν αδιαχώριστη από την διαδικασία αναζήτησης του εαυτού, είτε σε πνευματικό είτε σε πιο πρακτικά-καθημερινά ζητήματα.
Πως αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τα δυο αυτά αντικείμενα ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά;
Η ζωγραφική είναι προέκταση του εαυτού μου. Ακόμα και αν δεν το είχα κάνει επάγγελμα. Δύσκολα μπορώ να με φανταστώ να μην ζωγραφίζω. Η ψυχοθεραπεία ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έγινε μέσα από την δική μου θεραπεία, ένας νέος τρόπος να ζω. Από τη στιγμή που προχώρησα στο επόμενο βήμα να μετατρέψω την ψυχοθεραπεία -πέρα από προσωπικό βίωμα- σε επάγγελμα, ήταν αναπόφευκτο να ανακατευτεί με την ζωγραφική. Μονάχα που δεν ήξερα πως. Αυτό διαπραγματεύομαι και σε αυτήν την έκθεση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βλέπεις διαφορές στον τρόπο που δημιουργείς από τη στιγμή που η τέχνη σου έγινε κι επάγγελμα;
Αποφάσισα να γίνω ζωγράφος στα 19. Οπότε δεν ξέρω τον εαυτό μου έξω από αυτήν την απόφαση. Το ότι είναι επάγγελμα σημαίνει ότι μπορώ να αφιερώνω όσο χρόνο θέλω. Σκέφτομαι ότι η ζωή μου θα ήταν πολύ φτωχότερη αν είχα στριμώξει αυτή μου την ανάγκη για ζωγραφική σε ένα χόμπι.
Εκφράζεσαι μέσα από τα έργα σου, αλλά υπάρχει κάποιο έργο κάποιου ξένου ή Έλληνα καλλιτέχνη μέσα στο οποίο βλέπεις τον εαυτό σου;
Αμέ! Ταυτίζομαι ή συνδέομαι με διάφορα έργα, περισσότερο ή λιγότερο. Πρόσφατα έβλεπα τα έργα του Στέφανου Ρόκου. Μπορεί να διαφέρουμε πολύ, όμως κάπως βλέπω τον εαυτό μου εκεί μέσα. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με συγκινεί βαθύτατα και έχω μια αίσθηση ότι καταλαβαίνω τη γλώσσα του και με κάποιο τρόπο με βρίσκω εκεί μέσα. Μετά υπάρχουν παλαιότεροι και κλασικότεροι καλλιτέχνες, που όχι απλά με βλέπω εκεί αλλά γαλουχήθηκα και διδάχθηκα από αυτούς. Όπως ο Klee, ο Matisse, ο Basquiat. Καθώς και από το σινεμά ο Kurosawa, ο Fellini και ο Tarkowsky. Πολλά ακόμα ονόματα με συνοδεύουν στη δημιουργική διαδικασία.
Για το In Between…
Μέσω του In Between βρέθηκα να επεξεργάζομαι οτιδήποτε υπάρχει ανάμεσα. Είτε αυτό ενώνει είτε αυτό χωρίζει. Από τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ενός έργου και του θεατή, το ανάμεσα από το εργαστήρι μου και το γραφείο συμβουλευτικής, το ανάμεσα από εμένα και έναν άνθρωπο, το ανάμεσα από την γέννηση μου και τον θάνατο μου. Βρέθηκα δηλαδή να συναντώ ολόκληρη την ζωή.
Θέλω να συναντηθώ και να συναντήσω. Δεν έχω να περάσω κάποιο μήνυμα. Θέλω να υπάρχω, να με δουν και να δω. Αυτό σαν κατάσταση ας γεννήσει μηνύματα, προτάσεις, θέσεις, συναισθήματα, διαφωνίες, συγκρούσεις και αρμονίες.
Το μαύρο με έχει μαγέψει. Δουλεύοντας πάνω του ανακάλυψα ότι χάρη στο μαύρο το φως λάμπει. Το μαύρο είναι εκεί που κατοικούν τα αστέρια. Χωρίς μαύρο δεν υπάρχει φως. Το μαύρο είναι η μήτρα, το μαύρο είναι εκεί που γεννιούνται όλα.
Για τους συνεργάτες του και τα έργα τους…
Με τον κάθε ένα συνδέομαι διαφορετικά. Με την Όλγα μέσα από το ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο και με το γεγονός ότι όλη της την επαγγελματική ζωή ασχολείται με ένα από τα μεγαλύτερα inbetween που μπορεί να συναντήσει κανείς, το μεταναστευτικό. Με την Έλενα συνδεόμαστε μέσα από το timeforoneself.gr και την θεραπευτική μας ιδιότητα. Με τη Βίκυ μέσα από παλαιότερες συνεργασίες με την φοβερή ομάδα μας Γ.Α.Β, και λόγω του ότι η Βίκυ όπως και εγώ, συνδυάζει επαγγελματικά ταυτόχρονα δυο ιδιότητες: καλλιτέχνη και θεραπευτή.
Τα έργα των συναδέλφων θα είναι η δράση που θα παράγουν μέσα από τα workshops. Από τα δικά μου έργα που εκτίθενται δεν ξέρω πως να διαλέξω ένα μιας και τα αντιλαμβάνομαι ως σύνολο μιας αναζήτησης. Αν σταθείς ανάμεσα του (in between) όλα μαζί δημιουργούν μια συνολική αίσθηση.
#RuleBreakers, εσένα τι θα σε έκανε να σπάσεις τους κανόνες του σήμερα;
Κάθε κανόνας που δεν εξυπηρετεί το σήμερα με κάνει να θέλω να τον σπάσω. Όπως οι φτωχότατοι κανόνες γύρω από την ταυτότητα φύλου, την σεξουαλικότητα και την θέση της γυναίκας. Τους απαρχαιωμένους κανόνες γύρω από το τι θεωρείται παιδεία και τη σχέση μας γύρω από την πνευματικότητα.
Οι κανόνες δεν μπορούν παρά να είναι ετεροχρονισμένοι, μιας και δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες του παρελθόντος. Αν κάτι είναι βέβαιο είναι ότι τα πάντα συνεχώς αλλάζουν. Έτσι λοιπόν και με τους κανόνες, χρειάζεται να τους τσεκάρουμε συνεχώς και όταν ένας κανόνας παύει να μας εξυπηρετεί να τον αλλάζουμε ή να τον καταργούμε. Ζούμε σε μια κοινωνία που υποφέρει από λιμνάζοντες κανόνες. Αυτούς τους κανόνες πιστεύω πως πρέπει να τους σπάμε ξανά και ξανά ευελπιστώντας ότι η επανάληψη θα φέρει ένα νέο κανόνα, πιο κοντά στο σήμερα. Όπου στο μέλλον και αυτός θα έχει γίνει παρωχημένος και θα θέλει ξανά σπάσιμο.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση IN BETWEEN
IN BETWEEN. Solo Art Exhibition by Iason Venetsanopoulos – 9-19 Μαρτίου
Κτίριο Αμαλίας 36, Μέγαρο Λυκιαρδόπουλος – www.iasonvenz.com/inbetween