Η σκόνη χαρουπιού, που ονομάζεται επίσης χαρουπάλευρο, είναι μια εναλλακτική λύση σε σκόνη κακάο. Είναι φτιαγμένο από αποξηραμένους, ψημένους λοβούς χαρουπιών και χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό σε αρτοσκευάσματα, καθώς έχει γλυκιά γεύση.
Τι οφέλη έχεις όμως για την υγεία σου, και γιατί αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου;
Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
Σύμφωνα με μελέτες, οι ίνες χαρουπιού είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Στις συγκεκριμένες μελέτες εντοπίστηκαν 24 πολυφαινολικές ενώσεις στις ίνες χαρουπιού, κυρίως γαλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Τόσο το γαλλικό οξύ όσο και τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Το γαλλικό οξύ έχει επίσης βρεθεί ότι «καθαρίζει» τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και νευροπροστατευτικές ικανότητες.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες
Δύο κουταλιές της σούπας σκόνη χαρουπιού έχουν σχεδόν 5 γραμμάρια φυτικών ινών, πάνω από το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Οι φυτικές ίνες σε βοηθούν να παραμείνεις χορτάτη/ος, μειώνουν τις λιγούρες σου ελέγχοντας καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου σου, προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα, και μειώνουν τη χοληστερόλη.
Δεν περιέχει γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη. Σε μερικούς ανθρώπους, η γλουτένη ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα με σκοπό να επιτεθεί στο λεπτό έντερο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κοιλιοκάκη. Εάν έχεις διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη , θα πρέπει να ακολουθείς μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης, και το χαρούπι αποτελεί μία γλυκιά επιλογή που μπορείς να κάνεις. Επίσης, αν έχεις εντοπίσει ευαισθησία στη γλουτένη, (με καούρες, διάρροιες, φουσκώματα) καλύτερα να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο γιατί ίσως χρειαστεί να αποφύγεις την γλουτένη ή να μειώσεις την ποσότητα που μέχρι τώρα καταναλώνεις.
Βοηθά στην ανακούφιση από τη διάρροια
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε τανίνες, η σκόνη χαρουπιού έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για τη διάρροια. Οι τανίνες είναι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά. Μπορείς να την προσθέσεις σε νερό ή να την χρησιμοποιήσεις σε μπισκότα και μπάρες ώστε να βελτιώσεις το πεπτικό σου σύστημα, ειδικά αν πάσχεις από δυσκοιλιότητα.
Δεν περιέχει καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι μια καλή επιλογή, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως: αυπνία, γρήγορος καρδιακός ρυθμός , νευρικότητα , ευερέθιστο έντερο, στομαχικές διαταραχές. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει καφεΐνη και για τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη αλλά αναζητούν ένα υποκατάστατο σοκολάτας, το χαρούπι είναι η ιδανική λύση.
Είναι υγιεινό το χαρούπι;
Λόγω της παρόμοιας γεύση του με το κακάο, συχνά συγκρίνεται το χαρούπι με τη σοκολάτα. Ωστόσο, είναι πιο υγιεινό από τη σοκολάτα.
Κακάο VS χαρούπι
Χαρούπι
· έχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σύγκριση με το κακάο
· είναι απαλλαγμένο από μια ένωση που προκαλεί ημικρανία
· είναι χωρίς καφεΐνη και λιπαρά
VS
Κακάο
· περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου
· μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους
· έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος
Πως να το εντάξεις στη διατροφή σου:
· Πρόσθεσε σκόνη χαρουπιού στα smoothies
· Πασπάλισε με σκόνη από χαρούπι το γιαούρτι σου
· Πρόσθεσε σκόνη χαρουπιού στο αγαπημένο σου μπισκότο
· Φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα με χαρούπι αντί για ζεστή σοκολάτα
· Αντικατέστησε τις μπάρες που φτιάχνεις με μπάρες χαρουπιού από σκόνη χαρουπιού και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
· Φτιάξε ένα brownies από χαρούπι
Η σκόνη χαρουπιού είναι μια υγιής εναλλακτική λύση στη σκόνη κακάο, αν και η ελάχιστα επεξεργασμένη σκόνη κακάο έχει επίσης κάποια οφέλη για την υγεία σου. Δεδομένου ότι η σκόνη χαρουπιού είναι φυσικά γλυκιά, δεν χρειάζεται να προσθέσεις ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά όταν τη χρησιμοποιείς στις αγαπημένες σου συνταγές. Αυτό, συγκαταλέγεται στα θετικά του χαρουπιού, εάν θέλεις να χάσεις βάρος και να απαλλαγείς από την περιττή ζάχαρη στην διατροφή σου. Τέλος, η σκόνη χαρουπιού θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση, ενώ οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν χαρούπι σε μεγάλες ποσότητες.