Αν προσπαθείς να αυξήσεις τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σου, τότε θα πρέπει να δημιουργήσεις στρατηγικές και συστήματα που είναι υπέρ σου και μπορούν να συμβάλλουν στο στόχο σου.
Πολλοί από τους τρόπους με τους οποίους οι επιτυχημένοι άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν πράγματα είναι ακριβώς αυτή η δημιουργία στρατηγικών και συστημάτων που λειτουργούν υπέρ τους και όχι εναντίον τους.
Με τον ίδιο τρόπο που θα βοηθούσες τον εαυτό σου να τρώει υγιεινά καθαρίζοντας τα ντουλάπια από τα πατατάκια και τις σοκολάτες, έτσι μπορείς να κάνεις το ίδιο με τον ψηφιακό σου χώρο για να διευκολύνεις τη συγκέντρωσή σου.
Εδώ θα δεις 6 τρόπους με τους οποίους το κινητό θα γίνει σύμμαχός σου στη συγκέντρωση ή τη μελέτη σου.
1. Καθάρισε την ακαταστασία
Κάνε συνήθεια το να καθαρίζεις την ακαταστασία στο τηλέφωνό σου. Τις εφαρμογές που δεν χρειάζεσαι ή τις φωτογραφίες που έχεις ήδη δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.
Ένας καθαρός χώρος κάνει το μυαλό πιο καθαρό. Και αν διαπιστώσεις ότι υπάρχουν εφαρμογές που σου απορροφούν εντελώς τον χρόνο, διαγραψέ τις. Αν διαπιστώσεις επίσης, ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθείς και δεν σε εμπνέουν, ήρθε η ώρα για mute ή unfollow. Ο ψηφιακός σου χώρος είναι δικός σου και μπορείς να επιλέξεις να τον φτιάξεις όπως ακριβώς θέλεις.
2. Χρήση της λειτουργίας «Μην ενοχλείτε»
Η λειτουργία «Μην ενοχλείτε» ουσιαστικά «σιωπά» το τηλέφωνό σου από τις ειδοποιήσεις. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και στον υπολογιστή, όπου οι ειδοποιήσεις μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου.
3. Όρισε τον «Χρόνο επί οθόνης»
Στις Ρυθμίσεις μπορείς να βρεις το «Χρόνο επί οθόνης», όπου το κινητό σου σου επιτρέπει να ορίσεις όρια για εφαρμογές ή επαφές. Έτσι, αν διαπιστώνεις ότι ξοδεύεις πάρα πολύ χρόνο στο Instagram για παράδειγμα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα όριο για να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο σου. Με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους περνάς πάρα πολύ χρόνο στέλνοντας μηνύματα και θέλεις να είσαι πιο προσεκτικ@ με τον χρόνο σου, όρισε ένα όριο με βάση τις επαφές σου.
4. Χρήση της «Λειτουργίας Πτήσης»
Όταν χρειάζεσαι ένα γερό διάλειμμα από τον κόσμο, τότε χρησιμοποίησε τη λειτουργία πτήσης. Η λειτουργία πτήσης είναι ιδανική όταν θέλεις να αποσυνδεθείς από το Wi-Fi, αλλά και γενικότερα από το κινητό σου για λίγο. Δεν θα λαμβάνεις εισερχόμενες κλήσεις ή οτιδήποτε άλλο και οι κλήσεις δεν θα πραγματοποιούνται, ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
5. Όρισε ώρες χωρίς εισερχόμενα μηνύματα
Χρειάζεται πραγματικά να διαβάζεις τα email σου κάθε λίγα λεπτά; Είναι σημαντικό όταν εργάζεσαι πάνω σε κάτι συγκεκριμένο, όταν μελετάς ή όταν αφοσιώνεσαι στο πρόγραμμά σου, να κλείνεις το πρόγραμμα περιήγησης στο email σου. Πρέπει να καθιερώσεις κανόνες για τον εαυτό σου και συγκεκριμένες ώρες και χρόνο όπου θα τσεκάρεις τα εισερχόμενα μηνύματα.
6. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις
Αν δεν έχεις ήδη απενεργοποιήσει όλες τις ειδοποιήσεις σου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή! Μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε είδους ηχητική ειδοποίηση επηρεάζει την απόδοσή σου στην εργασία.
Ακόμη και αν απενεργοποιήσεις τον ήχο, θα διαπιστώσεις ότι και πάλι αποσπάται η προσοχή σου βλέποντας ότι έχεις ειδοποιήσεις στις εφαρμογές των Social Media. Έτσι, απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις, έχεις εσύ τον έλεγχο του πότε θα ασχοληθείς με αυτές.