Θα μπορούσαν οι φήμες να είναι αληθινές; Είναι το ανθρακούχο νερό κατά κάποιο τρόπο κακό για την υγεία σου;
«Σου καταστρέφει τα δόντια. Καταστρέφει την πέψη σου. Είναι κακό για τα οστά σου», σύμφωνα με το Διαδίκτυο και ανθρώπους που εκπέμπουν τις αυτόκλητες απόψεις τους. Αλλά, εντάξει, ηρέμησε. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις το ανθρακούχο νερό. Εδώ, μερικοί ειδικοί εξηγούν γιατί.
Ανθρακούχο νερό και τα δόντια σου
«Το ανθρακούχο νερό, από μόνο του, δεν θα πρέπει να είναι επιβλαβές για τα δόντια», λέει στο SELF ο Augusto Robles, D.D.S., M.S., επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος σπουδών χειρουργικής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham School of Dentistry.
Ο φόβος για την επίδραση του ανθρακούχου νερού στα δόντια οφείλεται στην οξύτητα του ροφήματος. Το 2016, το Journal of the American Dental Association (JADA) δημοσίευσε μια μελέτη που αναλύει τα επίπεδα pH 379 ποτών. Το νερό της πηγής είχε pH 7,4 καθιστώντας το ουδέτερο, ενώ διάφορες μάρκες αφρώδους νερού είχαν τιμές pH γύρω στο 5, τοποθετώντας τα σταθερά σε όξινη περιοχή.
Αν και η μελέτη εξέτασε μόνο μερικές μάρκες ανθρακούχου νερού, υπογράμμισε αυτό που οι οδοντιάτροι γνώριζαν ήδη: το ανθρακούχο νερό είναι γενικά πιο όξινο από το κανονικό νερό, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA).
Ωστόσο, σημειώνει η ADA, καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ακλόνητα στοιχεία ότι η κατανάλωση κανονικών ποσοτήτων ανθρακούχου νερού είναι πιο επιβλαβής για το σμάλτο από το να πίνεις κανονικό νερό. (Εννοούμε ανθρακούχο νερό χωρίς ζάχαρη. Η προσθήκη ζάχαρης προφανώς μπορεί να βλάψει το σμάλτο και να οδηγεί σε τερηδόνα.)
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πίνετε αφρώδες νερό όλη μέρα, κάθε μέρα. «Το pH θα μπορούσε να είναι επιζήμιο εάν είναι αρκετά χαμηλό και η συχνότητα κατανάλωσης είναι υψηλή», λέει ο Dr. Robles. Στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με την παραίτηση από κανονικό νερό για να πίνεις αποκλειστικά έναν τόνο ανθρακούχου νερού με γεύση εσπεριδοειδών. Ναι, η γεύση που θα επιλέξεις θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Πέρα από τη φυσική οξύτητα του ανθρακούχου νερού, οι εκδόσεις με γεύση εσπεριδοειδών περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο μειώνει το pH τους και αυξάνει τις δυνατότητές τους να επηρεάσουν τα δόντια. Τα ποτά με άλλες γεύσεις μπορεί να περιέχουν άλλα οξέα, λέει ο Dr. Robles, αλλά η μελέτη JADA επισημαίνει το κιτρικό οξύ ειδικά ως μια μεγάλη αιτία διάβρωσης της αδαμαντίνης.
Εάν πρόκειται να πιεις ανθρακούχο νερό με γεύση εσπεριδοειδών, η ADA συνιστά να τρως μια μερίδα ταυτόχρονα αντί να την πίνεις όλη την ημέρα, ώστε να μην εκθέτεις συνεχώς τα δόντια σου σε οξύτητα.
Πέρα από αυτό, η ADA συνιστά να πίνεις φθοριούχο νερό της βρύσης (αν είναι διαθέσιμο όπου ζεις) εκτός από το ανθρακούχο νερό. Το φθόριο προστίθεται συχνά στα δημόσια συστήματα ύδρευσης επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του σμάλτου.
Συνολικά, μπορείς να απολαύσεις κανονικές ποσότητες ανθρακούχου νερού χωρίς να ανησυχείς για τα δόντια σου. Η μόνη σημαντική εξαίρεση είναι τα άτομα που έχουν ξηροστομία, η οποία συμβαίνει λόγω της μειωμένης παραγωγής σάλιου που μπορεί να προκληθεί από ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτης, παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το ροχαλητό και μια σειρά φαρμάκων, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Το σάλιο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας εξουδετερώνοντας τα οξέα. Η έλλειψη σάλιου συν το να πίνεις πολύ αφρώδες νερό (ειδικά γεύσεις εσπεριδοειδών) μπορεί να κάνει το στόμα ένα ακόμα πιο όξινο περιβάλλον, εξηγεί ο Dr. Robles. Εάν έχεις ξηροστομία, αγαπάς το ανθρακούχο νερό και ανησυχείς ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά σου, επικοινώνησε με τον οδοντίατρό σου για καθοδήγηση.
Το ανθρακούχο νερό και η πέψη σου
Εάν έχεις ένα υγιές πεπτικό σύστημα, γενικά δεν θα πρέπει να ανησυχείς για το πώς θα το επηρεάσει το ανθρακούχο νερό, εκτός εάν είσαι σθεναρά ενάντια στο ρέψιμο.
Πιθανότατα θα αφήσεις μερικά ρέψιματα αφού πιείς ανθρακούχο νερό, κάτι που είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι καταπίνεις φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του CO2 απελευθερώνεται όταν ανοίγεις το δοχείο -εξ ου και αυτό το απολαυστικό σφύριγμα-ρωγμή – έτσι ένα μικρότερο μέρος φτάνει πραγματικά στο στομάχι, λέει στον SELF ο Saleem Chowdhry, M.D., γαστρεντερολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ. Ενώ πιθανότατα θα βγάλεις το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περίσσειας CO2, λίγο μπορεί να συνεχιστεί στον γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας μέτριο φούσκωμα, μετεωρισμό και άλλα συμπτώματα αερίων, λέει ο Δρ Chowdhry.
Άτομα με ορισμένες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος δεν πρέπει να το παρακάνουν με τα αφρώδη εν μέρει λόγω αυτών των αερίων. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).
Ο Δρ Chowdhry λέει επίσης στους ασθενείς του με καταστάσεις που προκαλούν ήδη υπερβολικό φούσκωμα, αέρια και φλεγμονή (όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) να μειώσουν τα όξινα και ανθρακούχα ποτά για να αποφύγουν πρόσθετη ενόχληση.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια «χούφτα» ομολογουμένως παλαιότερες και μικρές μελέτες υποδηλώνουν ότι το ανθρακούχο νερό θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους στην πέψη τους. «Θεωρητικά, μπορεί να μειώσει το pH στο στομάχι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αρχική διαδικασία πέψης» προάγοντας τις συσπάσεις των μυών που κινούν την τροφή, λέει ο Δρ Chowdhry. Ωστόσο, σημειώνει ο Δρ Chowdhry, δεν υπάρχει ισχυρή βάση στοιχείων για αυτό. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε να προτείνουμε ανθρακούχο νερό για καλύτερη πέψη.
Ανθρακούχο νερό και τα οστά σου
Η ανησυχία ότι η υπερκατανάλωση ανθρακούχου νερού θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας των οστών όπως αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης φαίνεται να προέρχεται από έρευνα που δείχνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόλα και της χαμηλής οστικής πυκνότητας στις γυναίκες.
Ορισμένες μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της κόλα αλλά όχι άλλων ανθρακούχων ποτών και της χαμηλότερης πυκνότητας οστικής μάζας καθώς και αυξημένου κινδύνου καταγμάτων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Αρχικά διατυπώθηκε η θεωρία ότι η υψηλή ποσότητα φωσφόρου που προστέθηκε στην κόλα έφταιγε επειδή μείωσε τα επίπεδα ασβεστίου. Ωστόσο, το NIH λέει τώρα ότι η συσχέτιση μεταξύ της κόλα και της χαμηλής οστικής πυκνότητας είναι πολύ πιθανή επειδή οι άνθρωποι αντικαθιστούν το γάλα με κόλα.
Το γάλα περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών και βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με το NIH. Το γάλα και το εμπλουτισμένο φυτικό γάλα είναι συχνά πρωταρχικές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D στη δίαιτα πολλών ανθρώπων και η βιταμίνη D ειδικά μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί σε τρόφιμα που δεν είναι γαλακτοκομικά ή εμπλουτισμένα.
Οπότε, ναι, η αντικατάσταση γαλακτοκομικών ή εμπλουτισμένου γάλακτος φυτών με ανθρακούχο νερό χωρίς να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D αλλού θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ελλείψεων και συναφών προβλημάτων υγείας των οστών, εξηγεί ο Δρ. Abelson.
Αλλά αυτός είναι ένας κίνδυνος εάν καταναλώνεις λιγότερα θρεπτικά συστατικά για την οικοδόμηση των οστών λόγω οποιουδήποτε ποτού, όχι μόνο του αφρώδους νερού. «Εφόσον οι άνθρωποι λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες [ασβεστίου και βιταμίνης D], θα πρέπει να είναι εντάξει»,. Επίσης, μερικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά περιέχουν στην πραγματικότητα λίγο ασβέστιο, οπότε μπορείτε να προσπαθήσετε να το αναζητήσετε αν θέλετε.
Τι να κρατήσεις απ΄όλα αυτά;
Αν δεν έχεις συγκεκριμένες οδοντικές, πεπτικές ή οστικές ανησυχίες δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό το συγκεκριμένο είδος νερού. Ας ελπίσουμε ότι έχει ακόμα καλύτερη γεύση με αυτή τη γνώση στο μυαλό.