Ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει, η θερμοκρασία πέφτει, το ίδιο και το ηθικό μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να γυρίζεις σπίτι και να περιμένεις να ετοιμαστεί το φαγητό δίπλα στην κατσαρόλα που αχνίζει. Με ένα πιάτο σούπα πάνε κάτω όλα τα φαρμάκια.

Creme d’ asperges

asparagus-cream-soup-recipe

Υλικά:

1kg πράσινα σπαράγγια

30g βούτυρο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

4 κούπες ζωμό κότας

1/4 κούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι αλάτι

1 κούπα κρέμα γάλακτος

Προετοιμασία:

1.    Κόβεις τις πάνω άκρες (μύτες) από τα σπαράγγια και τις βάζεις σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά. Όταν τις βγάλεις θα τις βάλεις σε ένα μπολ με κρύο νερό και θα τις αφήσεις στην άκρη. Ύστερα, θα κόψεις τον κορμό από τα υπόλοιπα σπαράγγια σε μεγάλα κομμάτια.

2.   Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε μέση- χαμηλή θερμοκρασία, ή μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Προσθέτεις τα μεγάλα κομμάτια από τα σπαράγγια και τα μαγειρεύεις για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τα.

3.    Ρίχνεις τον ζωμό κότας, το βασιλικό και το αλάτι στο ίδιο τηγάνι, προσθέτοντας τα κρεμμύδια με τα σπαράγγια, τα σιγοβράζεις για 30 λεπτά.

4.   Μόλις διαπιστώσεις πως τα σπαράγγια έχουν μαλακώσει, κλείνεις την φωτιά και το αφήνεις στο μάτι. Αν τα σπαράγγια δεν έχουν μαλακώσει, το αφήνεις για ακόμη 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά.

5.    Ύστερα το βάζεις σε δόσεις μέσα στο μίξερ ώστε να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή και τα ρίχνεις σε μια καθαρή κατσαρόλα. Ανάβεις πάλι το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτεις την κρέμα γάλακτος. Η σούπα ωστόσο, δεν πρέπει να βράσει.

6.    Βάζεις αλάτι και πιπέρι, και την σερβίρεις αμέσως, με τις μύτες από τα σπαράγγια που σε περιμένουν ήδη από το βήμα 1.

Σούπα βελουτέ με γλυκιά κολοκύθα, τζίντζερ και κάρδαμο

 IMG_1546

Υλικά:

Κολοκύθα περίπου 2,5 κιλά, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους

2-3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι μέτριο, χοντροκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρή ρίζα τζίντζερ κομμένη σε φέτες

7 κούπες ζωμό λαχανικών

7 σπόρους κάρδαμο (τους ανοίγουμε και κοπανίζουμε στο γουδί)

αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

1. Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο και αφού λιώσει βάζουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για 3 λεπτά.

2. Προσθέτουμε την κολοκύθα, τις πατάτες και τις φέτες τζίντζερ και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά.

3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και κάρδαμο και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά.

4. Αν η πατάτα και η κολοκύθα έχουν μαλακώσει, κλείνουμε τη φωτιά και περνάμε την σούπα σε δόσεις, από το μίξερ ώστε να γίνει βελουτέ.

5. Την ξαναβάζουμε στην φωτιά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αλάτι ή πιπέρι και αν την επιθυμούμε πιο αραιή προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.

6. Την σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.