Ένα πρόσφατο ταξίδι στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη, κατάφερε να μου ξυπνήσει μνήμες από παλιά, όταν είχα πρωτοεπισκεφτεί την Ιταλία και είχα μυηθεί στην ιταλική κουζίνα. Πολλά είδη μακαρονιών, η πίτσα, τα ελαφριά και κρεμώδη γλυκά με βάση κυρίως τυριά (μασκαρπόνε και ρικότα) και φυσικά τα αγαπημένα των ιταλών, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια. Γυρνώντας πίσω και σε μια προσπάθεια να κρατήσω τις αναμνήσεις μέχρι το επόμενο ταξίδι στην Ιταλία αποφάσισα να φτιάξω τα μπισκότα που λατρεύουν οι ιταλοί, τα biscotti. Με φρέσκα αμύγδαλα και λικέρ αμυγδάλου (amaretto). Πολύ εύκολα και πολύ νόστιμα.
υλικά (για περίπου 40 biscotti) 110 γρ βούτυρο ανάλατο (λιωμένο) 1 κούπα ζάχαρη καστανή 1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα 3 κουταλιές αμαρέττο 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας 3 αυγά 2 ¾ κούπες αλεύρι 1 ½ κουταλάκι baking powder ¼ κουταλάκι αλάτι Διαδικασία 1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο, το αμαρέτο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, προσθέστε τα αμύγδαλα που θα τα έχετε καβουρδίσει και χοντροκόψει. 2. Τέλος, προσθέστε στο μπολ σε μικρές ποσότητες το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι, έως σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Καλύψτε το μπολ με μια ζελατίνα και αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει. 3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 C και καλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Έπειτα, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και κόψτε την στα δύο. Σχηματίστε με τα χέρια σας δύο μικρά και μακρόστενα καρβελάκια ζύμης (σε σχήμα ψωμιού) και ψήστε τα για 30 λεπτά. 4. Αφού ψηθούν βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τις ζύμες να κρυώουν για 10-15 λεπτά. Κατόπιν, κόψτε το κάθε καρβελάκι σε μικρές φέτες (κομμάτια). Όταν τελιώσετε τοποθετήστε τα biscotti σας σε καθαρό ταψάκι με χαρτί ψησίματος από την μεριά της μεγάλης επιφάνειάς τους. Ψήστε στους 175 C για ακόμη 20-25 λεπτά ή έως να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα biscotti. Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα με ένα ζεστό εσπρέσσο. Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο meliandcinnamon.blogspot.com