large

Σου έχει τύχει ποτέ να θεωρείς κάτι τόσο μα τόσο κακό που αυτό-αναιρεί τον εαυτό του και γίνεται καλό; Η ντίσκο για παράδειγμα έχει τόσο κάκιστα τραγούδια, που ξεπερνάνε πλέον τα στενά όρια του «κακού» και γίνονται ένοχες απολαύσεις. Το ίδιο ισχύει και με κάποια λαϊκο-τσιφτετελέ τραγούδια όπως αυτό (ουδεμία ευθύνη φέρω για τυχόν αιμορραγία τυμπάνων). Και βέβαια μην ξεχνάμε κάποιες ταινίες με μηδέν συνοχή, μηδέν υπόθεση, μηδέν ερμηνίες που όμως όσες φορές και αν τις πετύχεις στην τηλεόραση θα κάτσεις να τις δεις.

clockwork_orange

Εγώ εδώ θα περάσω στο επόμενο επίπεδο όμως… θα σου αποδείξω ότι ο πάτος του βαρελιού είναι απλά η αρχή. Θα το τερματίσω βρε αδερφέ! Ετοιμάσου να ακούσεις τα καλύτερα χειρότερα τραγούδια των ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του 80, γνωστή –αδίκως- και ως δεκαετία της βιντεοκασέτας. Τραγούδια που είναι τόσο μα τόσο κακά, τραγουδισμένα από τόσο φάλτσους «ηθοποιούς-τραγουδιστές», με τόσο απύθμενα κακό στίχο και μουσική που βραχυκυκλώνουν την εγκεφαλική μας λειτουργία. Αποτέλεσμα; όχι απλά μας κάνουν να τα γουστάρουμε, αλλά να τα ξέρουμε απ’έξω, να τα τραγουδάμε και –άμα λάχει- να τα χορεύουμε όποτε βρεθεί ντιτζέης με άντερα από ατσάλι για να τα παίξει.

Άντε σπάσε ρε μαλάκα

Ταινία: «Καμικάζι Αγάπη μου»

Στίχοι-μουσική: Του καλύτερου τραγουδοποιού της πολυκατοικίας που έμενε ο Γαρδέλης

Ερμηνευτής: Σταμάτης Γαρδέλης

Νταξ… τι να πω για αυτό το έπος; Καταρχήν όλα ξεκινάνε από το βίντεο… βλέπουμε λοιπόν μια «μπάντα» που αποτελείται από: 2 κιθάρες (ο ένας είναι ο Γαρδέλης, ο άλλος με το τιραντέ και το σορτσάκι είναι ο Τζόννυ Θεοδωρίδης), έναν κιμπορντίστα (με το βρακί) και τον ντράμερ κάπου πίσω. Περνάμε τώρα στο τραγούδι. Στίχοι βγαλμένοι από τη ζωή. Προφανώς κάποιος έψαχνε κάτι και ρώτησε τον Σταμάτη αλλά ο Σταμάτης ψιλιάστηκε ότι πήγε να του κάνει πλάκα και τον «ξεμπρόστιασε» γιατί δεν είναι και ο πρώτος τυχόντας ο Σταμάτης: Ποιος είσαι εσύ που ‘ρθες εδώ σε μας να κάνεις πλάκα; Άντε σπάσε ρε μαλάκα! ΠΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΡΕ ΜΑΔΑΦΑΚΑ;; Επίσης στο δεύτερο κουπλέ καταφέρνει και ταιριάζει το «βλάκα» μαζί με το «μαλάκα» με διαφορά 3 λέξεων. Δες εδώ: Τι μας πουλάς και μας κολλάς, εδώ ψάχνεις για βλάκα; Άντε σπάσε ρε μαλάκα! Double penetration!

Είναι φάση το αγόρι

 

Ταινία: Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ

Στίχοι – μουσική: Επιλέγω να πιστεύω ότι είναι του Φοίβου

Ερμηνευτής: Ρένα Παγκράτη (ρισπέκτ)

Η Ρένα Παγκράτη ομολογεί τον έρωτά της και μας εξηγεί με εύγλωττο τρόπο γιατί αγαπάει το αγόρι. Το τραγούδι μιλάει για το πώς πρέπει να κοιτάμε κάτω από το παρουσιαστικό, να μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο και να ψάχνουμε τον εσωτερικό κόσμο κάθε ανθρώπου. Πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως το «αγόρι» είναι ο “Freddy Krueger” ΑΚΑ Στάθης Ψάλτης ο οποίος στο βίντεο φοράει τη ΜΥ-ΘΙ-ΚΗ φιλέ μπλούζα με τη νεκροκεφαλή. Όσο για τους στίχους;; η δεκαετία των 80s σε λίγες γραμμές! Έχει μέσα από καμικάζι, μέχρι όποια κλισέ φράση θες: «την έχω πέσει», «τη βρίσκω», «είναι φάση», «με φτιάχνει», «μου τη δίνει», «αφασία». Επίσης ξεκινάει με ένα «ΧΕ-ΧΕ» δυνατό α-λα Ρουσλάνα.

Εγώ δε θέλω μεροκάματο

 

Ταινία: Όταν οι ρόδες χορεύουν (say whaaaaaat?)

Στίχοι Μουσική: Sons of Anarchy

Ερμηνευτής: ΟΧΙ ο Σταμάτης Γαρδέλης. Ό,τι και αν μου λέτε άλλος τραγουδάει αλλά δεν μπορώ να τον βρω τον κερατά. Οπότε θα πούμε «αγνώστου ερμηνευτή». Playback Γαρδέλης.

Ο Ελύτης είχε πει πως «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Τρίχες κύριοι. Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα θα σου απομείνει ένας φραπές με γάλα, ένας γύρος χοιρινός απ’όλα και ένα Yamaha XT. Ειδικά για το τρίτο έχουν γίνει ταινίες και ταινίες και μία από αυτές ήταν το «Όταν οι ρόδες χορεύουν», τίτλος που βρωμάει eight-ίλα. Δε θα μιλήσω για την ταινία, είναι θέμα για άλλο άρθρο. Θα μιλήσω όμως για το τραγούδι το οποίο θα μπορούσε άνετα να είναι ύμνος μιας (κάποιας οποιασδήποτε) επανάστασης. Δες εδώ στίχο: Εγώ δε θέλω μεροκάματο. Θέλω χιλιάρα μηχανή και θάνατο. Θέλω βία και αγωνία και σε φτύνω κοινωνία. Εντάξει. Ρισπέκτ και mic drop.

CavernousOptimalHerculesbeetle-size_restricted

Κλεφτρόνι και τζέΝΤΛΕμαν

 

Ταινία: Κλεφτρόνι και τζέΝΤΛΕμαν

Στίχοι Μουσική: Michael Jackson

Ερμηνευτής: Στάθης Ψάλτης

Ο Στάθης μπαίνει σε ένα λούνα παρκ για να εξιχνιάσει ένα κύκλωμα κλοπής μοτοσυκλετών και με το που περνάει την πόρτα αρχίζουν οι χοροί και τα πανηγύρια. Το υπέροχα-ξέμπαρκο εδώ είναι πως το τραγούδι δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την υπόθεση του έργου!!!! Αλήθεια! Στα προηγούμενα όλο και κάπου κόλλαγε το τραγούδι με την υπόθεση. Εδώ τίποτα! Ο Στάθης απλά θέλει να μας δείξει τις φωνητικές του ικανότητας γκαρίζοντας «Κλεφτρόνι3 και ο ΝΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ είναι κλεφτρόνι!». Ξαφνικά μάλιστα φεύγουμε από το λούνα παρκ και πάμε σε μια παραλία… ναι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται αλλά ο στίχος «Κλεφτρόνι και ΝΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ (με τονισμένα τα «ντ») κλεφτρόοοονι, αέρας είναι η ζωή σε έγχρωμο μπαλόνι» μου φαινόταν πολύ ψαγμένος όταν ήμουν μικρός.

Come with me για να τη βρεις

 

Ταινία: Ένα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ

Στίχοι Μουσική: Αντώνης Καλογιάννης (ντου γιου λαηκ μαμζελ δι γκρις;)

Ερμηνευτής: Σταμάτης Γαρδέλης

Εδώ έχουμε έναν ύμνο. Τον ύμνο του καλοκαιρινού καμακιού. Τον ύμνο που κανονικά θα έπρεπε να λένε όσοι θέλουν να ρίξουν γκομενάκιον στα μπιτς μπαρζ, αντί να λένε κολοκύθια για «φεγγαροθεές» (όπως είχε αποκαλέσει κάποιος τη φίλη μου τη Βίνα… μεγάλε με «φεγγαροθεά» δεν πήδηξε κανείς). Εδώ ο Σταμάτης μας για μία ακόμα φορά αποδεικνύει:

  • Ότι δεν μπορεί να τραγουδήσει
  • Ότι δεν μπορεί στοιχειωδώς να κάνει πως παίζει κιθάρα
  • Ότι δεν μπορεί να μιλήσει αγγλικά

Όσο για τους στίχους του τραγουδιού; «Καλημέρα αγάπη, bounjour mon amour, good morning my love, I love you. Σε γουστάρω my darling, je t’ aime mon amour, meine liebe amore, I want you». Νομίζω οτί εκεί στο «σε γουστάρω my darling» το τερματίζει. Και κάπου εδώ τερματίζω και εγώ.