Όπως οι καλύτερες ιστορίες αγάπης, έτσι και εγώ είχα μάτια μόνο για το γάλα βρώμης όταν “χώρισα” με τα γαλακτοκομικά. Πληροί όλες τις προδιαγραφές για όσους υιοθετούν μια πιο φυτική διατροφή και όσους ανησυχούν για την υγεία τους. Το γάλα βρώμης είναι vegan και φυσικά απαλλαγμένο από γαλακτοκομικά, λακτόζη και σόγια, άλλωστε.

Από όλα τα φυτικά γάλατα, τα οποία μπορείς να καταναλώσεις, δεν προκαλεί άσχημες παρενέργειες σε όσους πάσχουν από αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Και σε αντίθεση με το γάλα αμυγδάλου, το οποίο έχει τεράστιες ποσότητες νερού, το γάλα βρώμης είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον.

Γιατί λοιπόν ξαφνικά υπάρχουν αμφιβολίες για το γάλα βρώμης;

Το γάλα βρώμης αμφισβητείται, σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία, με τους διατροφολόγους να ισχυρίζονται ότι προκαλεί αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ στο TikTok, οι δημιουργοί περιεχομένου δαιμονοποιούν αυτό το φυτικό γάλα επειδή προκαλεί φούσκωμα και ακόμη και φλεγμονή.

Κατά πόσο όμως όλα αυτά βασίζονται σε γεγονότα; Οι ειδικοί απάντησαν.

Μύθος 1: Πρέπει να σταματήσουμε να πίνουμε γάλα βρώμης επειδή ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα

Όταν πρόκειται για το φόβο της αύξησης του σακχάρου στο αίμα, πολλοί άνθρωποι θα ανασύρουν αυτή την ανάρτηση στο Instagram από τη Γαλλίδα βιοχημικό Jessie Inchauspé, όπου λέει: “Για όλους τους λάτρεις του γάλακτος βρώμης: το γάλα βρώμης οδηγεί σε αύξηση της γλυκόζης, επειδή είναι υγρό άμυλο και το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη όταν το χωνεύουμε”.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

Ομοίως, η Courtney Swan, η οποία έχει μεταπτυχιακό στη Διατροφή και την Υγεία, δήλωσε στο Pursuit of Wellness Podcast, ότι “πίνουμε χυμό αμύλου. Κοιτάξτε πόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη γλυκόζη στο αίμα, σε όλο το φάσμα της ημέρας… ξεκινάτε το πρωί με ένα ρόφημα μόνο με υδατάνθρακες”. Το βίντεο έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 15 εκατομμύρια likes στο TikTok.

Αλλά, όπως αποδεικνύεται, το όλο επιχείρημα για το σάκχαρο στο αίμα είναι πιο διαφοροποιημένο από αυτό.

Η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης θεωρούνται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό αλλάζει όταν αλέθονται για την παρασκευή γάλακτος βρώμης, καθώς τα ένζυμα διασπούν το άμυλο της βρώμης σε απλούστερα σάκχαρα, όπως η μαλτόζη, η οποία έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αλλά ακόμη και τότε, “σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το γάλα βρώμης έχει γενικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, λέει η διατροφολόγος και διατροφοθεραπεύτρια Milena Kaler με έδρα το Λονδίνο.

Ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεις το γάλα βρώμης μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη. “Το γάλα βρώμης μπορεί να προκαλέσει αιχμές στο σάκχαρο του αίματος σε ορισμένους ανθρώπους, λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, ιδίως αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή χωρίς να εξισορροπείται με άλλες τροφές”, προσθέτει η Milena.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να μειώσεις την επίδραση του γάλακτος βρώμης στα επίπεδα γλυκόζης. Στην ίδια ανάρτηση, η Jessie συμβουλεύει να το “πίνετε μετά το πρωινό και όχι με άδειο στομάχι” και να “πηγαίνετε μια βόλτα μετά”.

Σύμφωνα με τον Dr. Vijay Murthy, γιατρό λειτουργικής ιατρικής και συνιδρυτή του Murthy Integrative Health, είναι επίσης καλή ιδέα να καταναλώνετε γάλα βρώμης με “φυτικές ίνες και πρωτεΐνες”, καθώς αυτές οι ομάδες τροφίμων επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων και οδηγούν σε μικρότερη αντίδραση του σακχάρου στο αίμα.

@pursuitofwellnesspodcast

The Truth About Oat Milk. #oatmilk #isoatmilkbad #oatmilktiktok

♬ original sound – Pursuit of Wellness Podcast

Μύθος 2: Το γάλα βρώμης προκαλεί πάντα φούσκωμα

Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να συνδέεται με κακή πέψη, καθώς ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν τον γαλακτωματοποιητή καραγενάνη. Αυτό το πρόσθετο τροφίμων από κόκκινα φύκια, δεν βρίσκεται συνήθως στο γάλα από βρώμη.

“Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλά με το γάλα βρώμης και το θεωρούν μια θρεπτική εναλλακτική λύση γαλακτοκομικών προϊόντων”, λέει η Milena. “Αν αισθάνεστε δυσφορία μετά την κατανάλωση γάλακτος βρώμης, ίσως αξίζει να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις ή να μετριάσετε την κατανάλωσή του”.

Εάν είστε ευαίσθητοι στους τύπους σακχάρων που βρίσκονται στο γάλα βρώμης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους. “Το γάλα βρώμης είναι επίσης πλούσιο σε έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών, αλλά αν η διατροφή σας δεν είναι συνηθισμένη σε υψηλές φυτικές ίνες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα”, λέει ο Dr Murthy.

Μύθος 3: Το γάλα από βρώμη περιέχει περισσότερα ανθυγιεινά πρόσθετα από το ζωικό γάλα

“Το κλειδί για την ενσωμάτωση του γάλακτος βρώμης στη διατροφή, είναι το μέτρο και ο ενδελεχής έλεγχος της ετικέτας για πρόσθετα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα”, λέει ο Dr Murthy, ο οποίος υποστηρίζει την παρασκευή γάλακτος βρώμης στο σπίτι.

“Η παρασκευή γάλακτος βρώμης στο σπίτι είναι απλή και ο πιο φυσικός τρόπος για να καταναλώσετε αυτό το φυτικό γάλα χωρίς τα πρόσθετα που υπάρχουν στα προϊόντα του εμπορίου”, λέει. “Ξεκινήστε αναμειγνύοντας ένα φλιτζάνι βρώμης με περίπου τέσσερα φλιτζάνια νερό για έως και ένα λεπτό, κρατώντας το χρόνο ανάμειξης μικρό για να αποφύγετε τη γλοιότητα.

“Στη συνέχεια, σουρώστε το μείγμα μέσα από μια σακούλα για γάλα ξηρών καρπών ή ένα λεπτό σουρωτήρι για να διαχωρίσετε το υγρό από τον πολτό βρώμης. Για πιο λεία υφή, μπορείτε να το στραγγίξετε δύο φορές.

“Εάν επιθυμείτε, ενισχύστε τη γεύση του προσθέτοντας λίγο εκχύλισμα βανίλιας. Αυτό το σπιτικό γάλα βρώμης προσφέρει την κρεμώδη συνοχή και τη λεπτή γεύση του γάλακτος βρώμης, χωρίς τα πρόσθετα σάκχαρα, έλαια και συντηρητικά που συχνά βρίσκονται στις αγορασμένες ποικιλίες του καταστήματος”.

Αν προτιμάτε να αγοράσετε μια έτοιμη επιλογή, ωστόσο, αναζητήστε ένα “εμπλουτισμένο” γάλα βρώμης που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες, ιδίως βιταμίνη D, καθώς και ασβέστιο.

Μύθος 4: Το κραμβέλαιο στο γάλα βρώμης προκαλεί φλεγμονή

Αυτό αποτελεί συχνά θέμα βίντεο στο TikTok, όπου οι δημιουργοί περιεχομένου επισημαίνουν το γεγονός ότι το γάλα βρώμης περιέχει κραμβέλαιο (canola) στον κατάλογο των συστατικών του.

“Το έλαιο κανόλα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονή”, λέει ο Dr Idrees Mughal, γνωστός και ως Dr Idz, γενικός ιατρός με μεταπτυχιακό στη διατροφική έρευνα, ο οποίος συχνά καταρρίπτει διατροφικούς μύθους στο TikTok.

Σε ένα βίντεο, παραθέτει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Diabetes & Metabolic Disorders, η οποία έδειξε ότι μετά από οκτώ εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης κραμβέλαιου, “ο φλεγμονώδης δείκτης αντιδρώσας πρωτεΐνης, στην πραγματικότητα μειώθηκε. Και μάλιστα, μειώθηκε ακόμη περισσότερο από τις ομάδες ελαιολάδου ή ηλιέλαιου.