Όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, οι «μικρές απολαύσεις» της ζωής, μπορεί να είναι μικρές, αλλά μας φέρνουν χαρά, και μια νότα ζωντάνιας στην – πολλές φορές – δύσκολη καθημερινότητα.
Αυτές όμως οι απολαύσεις μπορεί να ξεκινούν έχοντας ένα μικρό κόστος, αλλά σύντομα μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά.
Tο μικρό κόστος (δυστυχώς) αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους στόχους σου – γεγονός που έχουν μοιραστεί πολλοί οικονομολόγοι στο παρελθόν. Αν και η ιδέα της αποφυγής μικρών εξόδων μπορεί να φαίνεται αρκετά λογική, μπορεί να είναι δύσκολο να τη θυμάσαι αυτή τη στιγμή, ειδικά εάν έχεις τη νοοτροπία του να περιποιηθείς τον εαυτό σου που και που μέσα στην ημέρα.
Αυτά τα καθημερινά 5 ευρώ για καφέ και 30 ευρώ για ποτά με φίλους το σαββατοκύριακο, μπορούν γρήγορα να προσθέσουν εκατοντάδες ευρώ το μήνα που δεν παρατηρείς ότι ξοδεύεις. Αυτά είναι χρήματα που, εάν τοποθετηθούν σε λογαριασμό ταμιευτηρίου θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου.
Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποταμίευση για το μέλλον σε βάρος της σημερινής ευτυχίας.
Σε αυτό το σημείο, αγγίζουμε την έννοια της καθυστερημένης ικανοποίησης. Φαίνεται προφανές, αλλά όσο περισσότερο εξοικονομείς (ή μάλλον επενδύεις) τώρα, ειδικά με το χρόνο στο πλευρό σου, τόσο περισσότερο θα είσαι προετοιμασμέν@ για επιτυχία αργότερα (ναι για σύνθετο τόκο!).
Με αυτή τη λογική, θα μπορούσες να κόψεις ΟΛΑ τα περιττά έξοδα και να φτάσεις στον στόχο σου πιο γρήγορα.
Απλά μαθηματικά, χωρίς να χάσεις τις «μικρές απολαύσεις» σου
Ας υποθέσουμε ότι εξοικονομείς αυτήν τη στιγμή το 10% του μισθού σου. Εάν αποφασίσεις να αξιολογήσεις τις μη βασικές δαπάνες σου και να περικόψεις μερικά πράγματα, θα μπορούσες να αυξήσεις το ποσοστό αποταμίευσής σου στο 20%. Ωστόσο, η σχέση αποταμίευσης-επιστροφών δεν είναι γραμμική, όπου φτάνουμε στο σημείο να μειώνονται οι αποδόσεις.
Εάν ξεκινάς από ένα ήδη αρκετά υψηλό επιτόκιο αποταμίευσης, η αύξησή του δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο επειδή θα επωφεληθείς ήδη από σημαντικό ανατοκισμό. Αυτή τη φορά, ας υποθέσουμε ότι εξοικονομείς το 45% του εισοδήματός σου και μετά αποφασίζεις να κόψεις τα κουρέματα και τα μανικιούρ που αγαπάς για να φτάσεις σε ποσοστό εξοικονόμησης 50%.
Σε αντίθεση με το παραπάνω παράδειγμα 10% έως 20%, αυτή τη φορά αυτή η αύξηση της εξοικονόμησης μειώνει μόνο δύο χρόνια από το χρονοδιάγραμμα του στόχου σου. Εξαρτάται από εσένα φυσικά, αλλά θα δεν χρειάζεται να μην απολαμβάνεις και ένα καλό μανικιούρ μια φορά το μήνα.
Εάν δίνεις προτεραιότητα σε πολλές αγορές «περιποιήσεων» αυτή τη στιγμή σε βάρος της εξοικονόμησης, μπορεί να έχει νόημα να αξιολογήσεις τις δαπάνες σου για να δεις πού μπορείς να περικόψεις και να δώσεις στα χρήματά σου περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσεις σύνθετο τόκο.
Εάν εξοικονομείς ήδη ένα καλό ποσό του εισοδήματός σου, το να κόψεις ακόμη περισσότερα πράγματα μπορεί να μην αξίζει τον κόπο.
Πώς να έχεις το καλύτερο και από τους δυο «κόσμους»
Αφού καταλάβεις πού ταιριάζεις όσον αφορά το ποσοστό αποταμίευσης και δαπανών που λειτουργεί για εσένα, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις για να διασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις σε καλό δρόμο.
Ξόδεψε με προσοχή
Αφιέρωσε λίγο χρόνο σκεπτόμεν@ τι σε κάνει πραγματικά χαρούμεν@, είτε πρόκειται για ευκολία, ημερήσιες εκδρομές έξω από την πόλη σου, ωραία εστιατόρια κ.λπ., και στη συνέχεια μείωσε σιγά σιγά οτιδήποτε άλλο δεν σου προσφέρει τόση απόλαυση. Η περιποίηση του εαυτού σου θα πρέπει να εφαρμόζεται περιστασιακά σε μερικές βασικές κατηγορίες, όχι σε κάθε τομέα (ή κάθε μέρα!) της ζωής σου.
Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή προϋπολογισμού ή τα υπολογιστικά φύλλα της Google
Είναι σημαντικό να παρακολουθείς πού θέλεις να πάνε τα χρήματά σου και πού πηγαίνουν πραγματικά. Θα εκπλαγείς όταν αρχίσεις να κάνεις track το τι ξοδεύεις, καθώς θα παρατηρήσεις ότι ενδεχομένως να φεύγουν χρήματα σε μικρές άσκοπες αγορές.
Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας έλεγχο στα οικονομικά σου μια φορά την βδομάδα, σημειώνοντας τα έξοδα σου (αλλά και τα έσοδα). Αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον παλιό καλό τρόπο του ημερολογίου, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές προϋπολογισμού, αλλά και τα υπολογιστικά φύλλα της Google, που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Ρύθμισε τις αυτόματες μεταφορές
Μόλις ολοκληρώσεις τη βαριά άρση του να υπολογίσεις πόσα χρήματα θέλεις να εξοικονομήσεις, ο καλύτερος τρόπος για να το πραγματοποιήσεις είναι να ρυθμίσεις τις αυτόματες μεταφορές, ώστε τα χρήματα να μετακινούνται από τον λογαριασμό σου και να τοποθετούνται σε αποταμιεύσεις ή να επενδύονται.
Μια συνηθισμένη παγίδα της εξοικονόμησης χρημάτων είναι να περιμένεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή του μήνα για να μετακινήσεις τις αποταμιεύσεις σου, πράγμα που συχνά σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν εξοικονομείς αυτό που νόμιζες ότι θα κάνεις επειδή προκύπτουν τυχαία έξοδα.
Εάν θέλεις να εξοικονομήσεις το 20% του εισοδήματός σου, καθόρισε τι είναι αυτό ανά μισθό και ρύθμισε τις αυτόματες μεταφορές για να το αφαιρέσεις αμέσως μόλις πληρωθείς. Στη συνέχεια, μένει να ξοδέψεις μόνο το υπόλοιπο ποσό.
Κάνε επανεξέταση στις συνήθειες σου
Η ζωή είναι πραγματικά σαν ένα κουτί σοκολατάκια στο οποίο ποτέ δεν ξέρεις τι θα διαλέξεις. Θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή που θα χρειαστεί να διαθέσεις περισσότερα από τον προϋπολογισμό σου για «περιποιήσεις» (ίσως βίωσες πρόσφατα έναν χωρισμό ή απώλεια εργασίας και απλώς χρειάζεσαι περισσότερη φροντίδα) και μπορεί επίσης να υπάρξουν στιγμές που να μην σου φέρει ένα κούρεμα το ίδιο επίπεδο χαράς.
Ανατρέχοντας τακτικά σε τι ξοδεύεις χρήματα και αν το απολαμβάνεις πραγματικά, θα βρεις ευκαιρίες να ανανεώσεις τις δαπάνες σου, ώστε να λειτουργούν για εσένα τώρα και στο μέλλον.
Η κατώτατη γραμμή
Στο τέλος της ημέρας, η αποταμίευση είναι σημαντική, αλλά η ζωή είναι εξίσου σημαντική. Διαφορετικά, για τι εξοικονομείς; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν πολλή ευτυχία όταν αφιερώσουν το 50% του εισοδήματός τους για να επιτύχουν έναν οικονομικό στόχο πιο γρήγορα και δεν έχουν πρόβλημα να παραιτηθούν από σπιτικά smoothies μετά την προπόνηση και παρορμητικές αγορές ρούχων για να φτάσουν εκεί.
Ωστόσο, όπως δείχνει η έρευνα, αυτή η προσέγγιση δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχεις τους στόχους σου. Η φροντίδα του εαυτού σου και ο προϋπολογισμός για σκόπιμες, διασκεδαστικές αγορές μπορεί να σε βοηθήσει να τηρήσεις τους στόχους σου χωρίς να καείς. Οπότε, όταν μπεις σε σειρά μη διστάζεις να πιείς ένα παραπάνω ποτό στο happy hour.