Είτε αγοράζεις έτοιμο τον καφέ σου από κάποιο μαγαζί, είτε τον φτιάχνεις μόνη σου στο σπίτι, σου έχουμε δέκα λάθη που πρέπει να αποφύγεις, ώστε να πίνεις τον καφέ σου απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη του.
Αγοράζεις αλεσμένο καφέ
Οι κόκκοι όταν είναι ολόκληροι και φρέσκοι περιέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών. Παρόλο που είναι πιο εύκολο να έχεις αλεσμένους τους κόκκους, μπορεί να χάσεις μερικά από τα θρεπτικά τους συστατικά.
Η λύση: Η Frances Largeman-Roth ειδικός στη διατροφή και την ευεξία και συγγραφέας του βιβλίου ‘Eating in Color’, προτείνει στο Live Strong να αγοράζεις τους κόκκους ολόκληρους, αποθηκεύοντάς τους σε ένα αεροστεγές δοχείο και να αλέθεις την ποσότητα που χρειάζεσαι κάθε φορά.
Αποφεύγεις το φίλτρο
Αν ο καφές που πίνεις είναι Γαλλικός (όχι σε ηλεκτρική καφετέρια, αλλά σε χειροκίνητη) ή espresso, μπορεί άθελα σου να κάνεις «κακό» στον εαυτό σου.
Ερευνητές οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε περίπου 20 χρόνια, ανακάλυψαν ότι αυτοί που έπιναν φιλτραρισμένο καφέ είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτούς που έπιναν αφιλτράριστο ή ακόμα και καθόλου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκα τον Απρίλιο του 2020 στο ευρωπαϊκό περιοδικό Preventive Cardiology.
Η λύση: Ξεκίνα να χρησιμοποιείς φίλτρο.
Προσθέτεις ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες
Η ζάχαρη όχι απλά περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό σου, όπως η φθορά των δοντιών, η δημιουργία φλεγμονής και η αύξηση βάρους, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.
Παρόλο που οι γλυκαντικές ουσίες αποτελούν καλύτερη επιλογή για τους διαβητικούς, έχουν επίσης αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως οι αλλαγές στα καλά βακτήρια που έχεις στο έντερο.
Η λύση: Ο ιδανικός τρόπος να πιεις καφέ, είναι σκέτος, χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.
Υπερβολική ποσότητα κρέμας
Μπορεί η κρέμα στον καφέ να μην είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας, όσο στην Αμερική. Ωστόσο η υπερβολική χρήση της είναι μια θερμιδική βόμβα και καλό θα ήταν να την αποφύγεις.
Η λύση: Για έναν υγιεινό καφέ, προτίμησε πιο ελαφριά υλικά όπως το άπαχο γάλα ή ακόμα και γάλα αμυγδάλου.
Αντιμετωπίζεις τον καφέ σαν γλυκό
Με όλες τις επιλογές που υπάρχουν πια στα cafe, είναι εύκολο να πέσεις στην «παγίδα» να παραγγείλεις καφέ που θυμίζει παγωτό, με διάφορα σιρόπια, σαντιγί και σοκολατένια τρούφα.
«Ενώ ο σκέτος καφές έχει αμελητέες θερμίδες, εκείνος που θυμίζει γλυκό μπορεί να φτάσει τις 500 θερμίδες» αναφέρει ο Roger Adams, διαιτολόγος, στο Live Strong. «Όποια υγιεινά προνόμια έχει ο καφές θα τα καταστρέψει το λίπος (από το γάλα ή τη σαντιγί), η ζάχαρη και οι θερμίδες» προσθέτει.
Η λύση: Απόφυγε όλα αυτά τα ζαχαρώδη και προτίμησε λίγη κανέλα ή μια δόση φυσικού αρώματος βανίλιας.
Χρησιμοποιείς κάψουλες
Έρευνα έχει δείξει ότι το να τρως και να πίνεις από οποιαδήποτε θερμαινόμενο πλαστικό, ακόμα και αυτά που είναι χωρίς BPA, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σου.
«Ακόμα και τα πλαστικά χωρίς BPA μπορούν να απελευθερώσουν οιστρογονικά χημικά μέσα στα υγρά, τα οποία ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα με το πέρας των χρόνων», λέει ο Adams και συμπληρώνει ότι: «Αυτά τα χημικά μπορεί να προκαλέσουν ενδοκρινική (ή ορμονική) διαταραχή, αν εκτεθείς πολύ σ’αυτά».
Η λύση: Απόφυγε τις κάψουλες ή δοκίμασε κάποιον άλλον τρόπο παρασκευής του καφέ. Ίσως σκεφτείς διπλά αν θα βάλεις καπάκι πάνω στον ζεστό καφέ σου.
Ξεχνάς να καθαρίσεις τη μηχανή του καφέ
Κάθε οικιακή συσκευή η οποία περιέχει νερό για την χρήση της, χρειάζεται συχνό καθάρισμα, ώστε να μη συγκεντρώσει βακτήρια. Αυτό ισχύει ειδικά για τις μηχανές του καφέ, καθώς η ζέστη και η υγρασία που έχουν δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
«Οι μικρές ποσότητες (των μικροοργανισμών) δεν δημιουργούν πρόβλημα στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας, αλλά αν η μηχανή του καφέ έχει μεγάλες ποσότητες, μπορεί όντως να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας» αναφέρει ο Adams.
Η λύση: Προσπάθησε να καθαρίζεις την μηχανή σου τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Αν φοβάσαι ότι θα το ξεχάσεις, μπορείς πάντα να βάλεις μια υπενθύμιση στο κινητό σου.
Πίνεις καφέ πολύ αργά μέσα στη μέρα
Πολλοί από εμάς πίνουμε έναν καφέ ή και έναν δεύτερο το απόγευμα για εξτρά ενέργεια. Ωστόσο η λήψη καφεΐνης αργά μέσα στην ημέρα, μπορεί να σου δημιουργήσει διαταραχές στον ύπνο.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Science Translational Medicine, συνέδεσε την κατανάλωση καφεΐνης αργά το βράδυ με την καθυστέρηση του ανθρώπινου κιρκαδικού ρυθμού, η οποία συμβάλει στα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες. Είναι γνωστό ότι ο κακός ύπνος, έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας.
Η λύση: Προτίμησε την κατανάλωση καφέ τις πρωινές ώρες και το απόγευμα επίλεξε snacks τα οποία θα σου δώσουν ενέργεια.
Αγοράζεις χύμα
Παρόλο που το προϊόν μένει για αρκετό καιρό στα ράφια του σούπερ μάρκετ, δε θα έπρεπε να αποθηκεύεται για μεγάλο διάστημα σπίτι μας.
Επίσης η Largeman-Roth προτείνει να μην αποθηκεύεις τους κόκκους του καφέ στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο θα χάσουν την υγρασία τους και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους.
Η λύση: Αγόραζε μικρότερες ποσότητες, ώστε κάθε φορά η ποσότητα που χρησιμοποιείς να είναι φρέσκια και γεμάτη αντιοξειδωτικά.
Δεν επιλέγεις καβουρδισμένο καφέ
“Όταν οι κόκκοι καφέ ψήνονται προκύπτουν κάποιες αντιδράσεις γνωστές ως maillard. Παράγονται μελανοειδείς ουσίες οι οποίες προσθέτουν στους κόκκους αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις,” εξηγεί ο Adams. Έτσι, όσο πιο πολύ ψήνονται οι κόκκοι (Dark Roast), περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Δεν σταματάνε εδώ οι καλές ιδιότητες του καβουρδισμένου καφέ. Σύμφωνα με μελέτη του European Journal of Nutrition, ο καλοψημένος καφές μπορεί να βοηθήσει το DNA σου, ώστε να μην αλλοιωθεί.
Η λύση: Είτε φτιάχνεις στο σπίτι, είτε παίρνεις απ’έξω, επίλεξε καβουρδισμένο καφέ.