Η ερώτηση “Γιατί νιώθω πάντα κουρασμέν@;” έχει πληκτρολογηθεί στο Google κατά 5.000 τοις εκατό περισσότερο από ό,τι συνήθως τον τελευταίο μήνα. Γιατί, λοιπόν, νιώθουμε όλ@ τόσο κουρασμέν@, ακόμη και αν πολλ@ από εμάς αισθανόμαστε ότι κοιμόμαστε πολύ τη νύχτα; Δυστυχώς, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι.

Η Dr. Harpal Bains, γιατρός μακροζωίας και ιατρική διευθύντρια στην Harpal Clinic, έχει παρατηρήσει αύξηση των ασθενών που παραπονιούνται ότι αισθάνονται συνεχώς κουρασμέν@, σημειώνοντας ότι αυτή η ανοδική πορεία ανεβαίνει σταθερά από την πανδημία και μετά. Από τις διατροφικές ελλείψεις μέχρι το στρες και τις ορμονικές ανισορροπίες, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς από τους συνήθεις λόγους που μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμέν@, και αν αισθάνεσαι, πώς να βγεις από αυτό.

Κόπωση των επινεφριδίων

“Πιο επίσημα γνωστή ως δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, αυτό συμβαίνει όταν το σύστημα των επινεφριδίων σου έχει συνεχώς υπερφορτωθεί… έτσι για όσ@ έχουν βιώσει περιόδους επίμονα υψηλού ή χρόνιου στρες”, εξηγεί η Dr Bains.

Τι πρέπει να κάνεις: Διαχειρίσου τα επίπεδα του στρες σου. “Η αναγνώριση ότι αρχίζεις να αισθάνεσαι αγχωμέν@ είναι το κλειδί -είσαι πιο εκνευρισμέν@ από ό,τι συνήθως; Ξυπνάς μεταξύ 2 και 4 π.μ. τα περισσότερα βράδια; Ξυπνάς κουρασμέν@ το πρωί; Όπου είναι δυνατόν, προσπάθησε να αναγνωρίσεις ότι η κατάσταση άγχους που βιώνεις είναι προσωρινή και ότι, προκειμένου να την αντιμετωπίσεις, μπορεί να χρειαστεί να αναστείλεις άλλες δραστηριότητες”, προτείνει η Dr Bains.

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών

Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε κόπωση και να επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας. Η Rhiannon Lambert, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Science Of Plant-Based Nutrition, αναφέρει τη βιταμίνη D ως βασικό θρεπτικό συστατικό. “Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με κόπωση”, λέει. “Η βιταμίνη Β12 είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μας βοηθά να νιώθουμε ενέργεια, καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος και στη μετατροπή της ενέργειας των τροφίμων σε αξιοποιήσιμη ενέργεια”.

Τι πρέπει να κάνεις: Εκτός από τη διασφάλιση ότι έχεις μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη υγιεινά λίπη, άπαχη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πολλά λαχανικά, η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη. Όσον αφορά τη βιταμίνη D, μπορείς να καταφύγεις σε συμπληρώματα υπό την επίβλεψη γιατρού όπως επίσης και βιταμίνη Β12, το μαγνήσιο και το σίδηρο.

Κακή ποιότητα ύπνου

Είναι αυτονόητο ότι αν ο ύπνος σου είναι ανεπαρκής ή κακής ποιότητας, είναι πιθανό να αισθάνεσαι κουρασμέν@ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι να κάνεις: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σβήνεις τα φώτα και να μην έχεις χρόνο για οθόνη τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείς για να προετοιμάσεις το σώμα σου για ύπνο.

Ορμονικές ανισορροπίες

“Οι ορμονικές ανισορροπίες -είτε στις ορμόνες του φύλου, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη, είτε με τη βασική ορμόνη του μεταβολισμού, τον θυρεοειδή- μπορούν επίσης να προκαλέσουν κούραση”, λέει η Dr Bains.

Τι να κάνεις: Έλεγξε τις ορμόνες σου με έναν γιατρό για εξατομικευμένες συμβουλές.

Ιογενείς λοιμώξεις

Οι λανθάνουσες ιογενείς λοιμώξεις γίνονται επίσης γνωστές ως ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη χρόνια κόπωση, προσθέτει η Dr Bains. “Ορισμένες γνωστές λοιμώξεις που το προκαλούν αυτό είναι ο ιός Epstein Barr και ο ιός Covid-19”.

Τι πρέπει να κάνεις: Μίλησε με έναν γιατρό για τις επιλογές σου, αλλά προσπάθησε να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να διασφαλίσεις ότι τα επίπεδα άγχους σου είναι χαμηλά και η κυτταρική υγεία είναι βελτιστοποιημένη.

Στρες

Όταν είμαστε στρεσαρισμέν@, το σώμα μας εισέρχεται σε μια φυσιολογική κατάσταση “μάχης ή φυγής”, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η ενέργεια – είναι μια έμφυτη αντίδραση που έχει ενσωματωθεί στο σώμα για κάποιο λόγο: για να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο.

“Όταν ο κίνδυνος έχει φύγει, το σώμα θα επανέλθει σε κατάσταση ανάπαυσης και πέψης με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο το πρόβλημα προκύπτει όταν η στρεσογόνος κατάσταση δεν εξαφανίζεται εντελώς και το σώμα παραμένει σε υψηλή επιφυλακή. Είναι σε αυτό το σημείο που βλέπουμε καμένους ασθενείς που είναι συνεχώς κουρασμένοι επειδή τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών τους είναι χαμηλά, η καλή ποιότητα του ύπνου έχει μειωθεί, οι αντιδράσεις του νευρικού συστήματος είναι απορρυθμισμένες και οι ορμόνες είναι εκτός ισορροπίας”, λέει η Dr Bains.

Τι να κάνεις: Η Dr Bains συνιστά την καταπολέμηση του οξέος στρες με τη χρήση τεχνικών αναπνοής. Ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις το στρες στο σώμα είναι να εξασφαλίσεις ότι τα κύτταρα λαμβάνουν τα σωστά θρεπτικά συστατικά προκειμένου να αυτοεπισκευαστούν. Παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή, συνιστά τη χρήση στοχευμένων συμπληρωμάτων ή ενδοφλέβιων σταγόνων θρεπτικών ουσιών και “την υποστήριξη της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος μέσω της προσεκτικής διατροφής”.

Διατροφή

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς κινούμαστε στον κόσμο. Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης αυτή τη στιγμή είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν βιομηχανικά παρασκευασμένες ουσίες που δεν θα έβρισκες φυσικά στην κουζίνα σου (ή στο σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια). “Οι υψηλά επεξεργασμένοι, εξευγενισμένοι υδατάνθρακες (όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά) μεταβολίζονται γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος, ακολουθούμενες από απότομες πτώσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κόπωση”.

Τι πρέπει να κάνεις: Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και βάλε στη διατροφή σου περισσότερα φρούτα, λαχανικά και τροφές που έχουν να σου προσφέρουν ενέργεια αντί για κόπωση. Περιόρισε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες και την καφεΐνη.

Αφυδάτωση

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ο λήθαργος, επειδή το νερό είναι απαραίτητο για πολλές φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων “των κυτταρικών λειτουργιών, της μεταφοράς θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου και της απομάκρυνσης αποβλήτων”, λέει η Bain.  Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, η αρτηριακή πίεση μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο αίμα αντλείται στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης και υποτονικότητας, καθώς η αποτελεσματικότητα του σώματος μειώνεται.

Τι πρέπει να κάνεις: “Πίνε τακτικά νερό και κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε νερό (όπως αγγούρι και καρπούζι) και παρακολούθησε τα σημάδια αφυδάτωσης, όπως τα σκούρα ούρα ή το ξηρό στόμα – όλα αυτά είναι τρόποι με τους οποίους μπορείς να διατηρήσεις τη βέλτιστη ενυδάτωση και να βελτιώσεις τα επίπεδα ενέργειας”.

Καθιστικός τρόπος ζωής

Όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο πιο κουρασμένοι νιώθουμε – και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής να περιστρέφεται γύρω από τις δουλειές γραφείου, πολλοί από εμάς κάνουμε περισσότερη καθιστική ζωή απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Τι να κάνεις: Κινήσου. Προσπάθησε να κάνεις τακτικά διαλείμματα για περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας – το να βγαίνεις έξω ενώ το κάνεις αυτό, έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και δημιουργικότητας, οπότε είναι ένα win-win.

Ιατρικές παθήσεις

Εάν η κόπωση σου είναι επίμονη ή ανεξήγητη, τότε μπορεί να συνδέεται με μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση. Φρόντισε να επισκεφθείς τον παθολόγο σου για περαιτέρω εξετάσεις.