Ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι μπορεί να κάνει θαύματα και στο μυαλό σου. Είναι λογικό το να μπορείς να λειτουργήσεις με περισσότερη ηρεμία και διαύγεια όταν δεν περιβάλλεσαι από περιττά πράγματα. Για αυτό, οι παρακάτω μινιμαλιστικοί τρόποι να κάνεις ένα καλό declutter στο σπίτι σου θα σου δημιουργήσουν τη διάθεση να ξεκινήσεις τώρα κιόλας.
Πέταξε οτιδήποτε παλιό
Μια από τις βασικότερες ιδέες του μινιμαλισμού είναι να βγάζουμε οτιδήποτε παλιό και αχρησιμοποίητο εδώ και καιρό. Φτιάξε λοιπόν μια στοίβα με τα αντικείμενα (από ρούχα μέχρι και έπιπλα) που δε χρησιμοποιείς και έχουν υπάρξει στο χώρο σου εδώ καιν αρκετά χρόνια. Έπειτα, δες τι από αυτά θα πετάξεις και τι από αυτά μπορείς να χαρίσεις.
Ταμπέλες
Οι μικρές ταμπελίτσες θα φανούν χρήσιμες και στα ντουλάπια του μπάνιου σου και σε εκείνα της κουζίνας σου. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις πως όλα είναι στη θέση τους και θα τα βρίσκεις όποτε χρειάζεσαι. Αυτό το σύστημα θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο αν έχεις μικρά παιδιά.
Γυάλινα Jars
Πρόκειται για μια ιδέα που λογικά έχεις ζηλέψει αρκετές φορές στο Pinterest ή σε κάποιο αγαπημένο σου coffee shop. Η ιδέα του να οργανώσεις την κουζίνα σου με γυάλινα δοχεία, είναι και πρακτική και in style. Το πρακτικό κομμάτι έχει να κάνει με το ότι έτσι θα αποφύγεις “διαρροές” και υπολείμματα τροφών (πχ. μισάνοιχτες συσκευασίες αλευριού ή σπασμένα μακαρόνια μες στα ντουλάπια).
Κουτιά αποθήκευσης
Αυτός ο τρόπος αφορά περισσότερο μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως αυτά που έχεις στο μπάνιο σου. Σίγουρα θα κάνει την εικόνα της τουαλέτας σου αισθητικά καλύτερη, δίνοντάς σου και εσένα την αίσθηση πως δεν επικρατεί ένα χάος εκεί μέσα. Χωρίζεις, λοιπόν, περιοδικά, χαρτιά υγείας, πετσέτες σε διαφορετικά κουτιά αποθήκευσης και σταματάς να χαώνεσαι.
Κάνε αγορές με σκοπό
Με το να κάνεις κάποιες σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι, θα φροντίσεις με έναν παράξενο τρόπο να είναι το σπίτι σου πάντα καθαρό. Τα καταναλωτικά πρότυπα έχουν αλλάξει, για αυτό είναι SOS το να έχεις πλήρη επίγνωση του τι χρειάζεσαι πραγματικά καιν να κάνεις αγορές με έναν πραγματικό σκοπό.
Προγραμμάτισε τακτικά declutters
Το να ξεφορτώνεσαι άχρηστα αντικείμενα σου δίνει ένα ασύγκριτο συναίσθημα. Νιώθεις πως ο χώρος σου γίνεται περισσότερος και πιο καθαρός. Μπορείς να οργανωθείς, ώστε να κάνεις αυτή τη διαδικασία σε τακτικά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα μια φορά το δίμηνο, ή σε κάθε αλλαγή σεζόν.
Βάλε την ποιότητα πάνω από την ποσότητα
Ποιο είναι το νόημα του να αγοράσεις κάτι εξαιρετικά φτηνό, όταν ξέρεις πως θα χαλάσει και πολύ σύντομα; Είναι προτιμότερο να αγοράσεις κάτι ακριβότερο, για να αποφύγεις το να χρειαστεί να κάνεις μια αντίστοιχη αγορά πολύ σύντομα. Με αυτή τη λογική θα οδηγηθείς σε λιγότερα items, καλύτερης ποιότητας και έναν πιο καθαρό, minimal χώρο.
Shelving
Πώς θα σου φαινόταν το να αντικαθιστούσες τα ντουλάπια σου με απλά ράφια; Στα ντουλάπια έχουμε την τάση να “κρύβουμε” ένα μικρό χάος, που θεωρούμε ότι είναι ΟΚ, μιας και καλύπτεται. Αν όμως τη θέση των ντουλαπιών, πάρουν κάποια απλά ράφια, το χάος εξαφανίζεται και αναγκάζεσαι να έχεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα σε αυτά. Τα απολύτως απαραίτητα.
Καθάρισε το ψυγείο σου
Το ψυγείο ίσως να είναι και το πιο παραμελημένο σημείο κάθε σπιτιού. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να το καθαρίσεις, πετώντας παράλληλα και οτιδήποτε ξεχασμένο εκεί μέσα. Άδειασε το τελείως και διάλεξε προσεκτικά τι θα βάλεις και πάλι μέσα. Οργάνωσε τα προϊόντα σου και φτιάξε ειδικά σημεία για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά σου.
Αποθηκευτικά έπιπλα
Η χρήση επίπλων με αποθηκευτικούς χώρους θα σε γλιτώσει από το περιττό clutter στον χώρο σου. Ένα coffee table με συρτάρια, θα εξαφανίσει όλο το χάος στις επιφάνειες του σαλονιού σου για παράδειγμα.