Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, κάποιοι τον απολαμβάνουν με ηρεμία, ενώ άλλοι βασανίζονται μέχρι να αποκοιμηθούν. Κατά καιρούς θα έχεις διαβάσει όλα τα tips για γρήγορο, ποιοτικό και αναζωογονητικό ύπνο. Η αλήθεια είναι ότι μερικές ιδέες λειτουργούν καλύτερα από άλλες. Ή για να το θέσουμε πιο ρεαλιστικά, μερικές μέθοδοι δεν λειτουργούν καθόλου.
Η εφαρμογή διαλογισμού και χαλάρωσης Calm προσπάθησε να διερευνήσει τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όσον αφορά τον ύπνο, ώστε να βοηθηθούν και να κοιμούνται καλύτερα. Για το λόγο αυτό διεξήγαγε μια διεθνή δημοσκόπηση. Σε αυτή συμμετείχαν 4.337 ενήλικες από τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Κατέληξε στους εξής δέκα πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους για τον ύπνο:
Μύθος 1
Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το να κατεβάσεις τα παράθυρα του αυτοκινήτου ή να ανοίξεις το air-condition βοηθάει στο να μένεις ξύπνιος κατά την οδήγηση.
Γιατί είναι λάθος: Αυτές οι λύσεις είναι αναποτελεσματικές και επικίνδυνες. Αντί αυτού, η καλύτερη επιλογή είναι να σταθμεύσεις σε μια ασφαλή περιοχή και να κοιμηθείς γύρω στα 15 με 45 λεπτά.
Μύθος 2
Το 48% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος ξεκουράζεται.
Γιατί είναι λάθος: Το σώμα μπορεί να ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός, επαναφορτίζεται και συνεχίζει να ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες.
Μύθος 3
Το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρέπει ποτέ να ξυπνήσεις έναν υπνοβάτη.
Γιατί είναι λάθος: Ένας υπνοβάτης μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τον ξυπνήσεις. Οι ειδικοί προτείνουν να τον οδηγήσεις πίσω στο κρεβάτι.
Μύθος 4
Το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ονειρευόμαστε μόνο κατά τον πολύ βαθύ ύπνο.
Γιατί είναι λάθος: Μπορείς να ονειρευτείς σε όλα τα στάδια του ύπνου. Ωστόσο, τα όνειρα τείνουν να είναι τα πιο ζωντανά κατά τη διάρκεια του REM (Rapid Eye Movement) που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ελαφρύτερου κύκλου ύπνου.
Μύθος 5
Το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι εάν προσπαθούμε να κοιμηθούμε, είναι καλύτερο να μείνουμε στο κρεβάτι.
Γιατί είναι λάθος: Εάν προσπαθείς να κοιμηθείς για 20 λεπτά και δεν μπορείς, σήκω και κάνε μια χαλαρωτική δραστηριότητα σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Διάβασε ένα βιβλίο ή άκου μουσική. Η παραμονή στο κρεβάτι, όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς, μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει μια ανθυγιεινή σύνδεση ανάμεσα στο να ξαπλώνεις στο κρεβάτι και την αϋπνία.
Μύθος 6
Το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι καταπίνουμε μερικές αράχνες κάθε χρόνο, ενώ κοιμόμαστε.
Γιατί είναι λάθος: Θα χαρείς να μάθεις ότι οι αράχνες του σπιτιού έχουν περισσότερες πιθανότητες να φοβούνται έναν άνθρωπο που κοιμάται παρά να ενδιαφέρονται να τον περιτριγυρίζουν.
Μύθος 7
Το 21% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορείς να αναπληρώσεις τον χαμένο ύπνο με το να κοιμηθείς παραπάνω τα σαββατοκύριακα.
Γιατί είναι λάθος: Αν και αυτός ο μύθος ακούγεται αρκετά λογικός, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology διαπίστωσε το αντίθετο. Η προσπάθεια να αναπληρωθεί ο χαμένος ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν θα αντιστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αντ ‘αυτού, προσπάθησε να έχεις ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου κάθε βράδυ.
Μύθος 8
Το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το αλκοόλ πριν ξαπλώσεις βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα.
Γιατί είναι λάθος: Η κατανάλωση οινοπνεύματος πριν ξαπλώσεις μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των φορών που ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μύθος 9
Το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ροχαλητό είναι πάντα ακίνδυνο.
Γιατί είναι λάθος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα σοβαρής διαταραχής ύπνου που ονομάζεται υπνική άπνοια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Ειδικά αν το ροχαλητό τη νύχτα συνδυάζεται με την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μύθος 10
Το 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατανάλωση τυριού πριν κοιμηθούμε αυξάνει την πιθανότητα να δούμε εφιάλτη.
Γιατί είναι λάθος: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ασυνήθιστο μύθο ύπνου. Αντιθέτως, η κατανάλωση τυριού πριν τον ύπνο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, καθώς περιέχει τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, έναν χημικό διαβιβαστή που βοηθά στον ύπνο).