Είναι πολλές οι φορές που μπορεί να βρέθηκες σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον που να μη σου ταίριαζε ή να μη σου άρεσε καθόλου το αντικείμενο με το οποίο έπρεπε να ασχοληθείς. Ακόμα κι αν έθαψες μέσα σου όλη αυτή τη δυσαρέσκεια σίγουρα υπήρχαν σημάδια που σε πρόδιδαν. Γιατί όταν δεν περνάς καλά στη δουλειά φαίνεται, δε μπορείς να κρυφτείς. Όπως και το αντίθετο. Οι χαρούμενοι υπάλληλοι κάνουν μπαμ από μακριά.
Δε χρειάζεται να μετράς ή όχι τσακωμούς στο γραφείο για να δηλώσεις ή όχι χαρούμενη υπάλληλος. Αρκεί να εντοπίσεις αυτά τα δέκα σημάδια.
Πηγαίνεις στην ώρα σου και πολλές φορές νωρίτερα (χωρίς να στο ζητήσει κανείς)
Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί ταλαίπωροι της μάστιγας του βαρετής εργασίας είναι ήδη στο τρίτο snooze στο ξυπνητήρι τους. Αλλά αν πετάγεσαι πάνω πριν την πρώτη ειδοποίηση και στο μισάωρο μετά είσαι ήδη στο δρόμο και σε mood “τι έχουμε να κάνουμε σήμερα”, τότε ναι. Περνάς καλά.
Προσέχεις αρκετά την εξωτερική σου εμφάνιση
Αυτό είναι κάτι που συνήθως συμβαίνει ασυναίσθητα. Όταν νιώθεις όμορφα όμως θέλεις να είσαι και όμορφη. Θα προσέξεις τι θα φορέσεις, θα φροντίσεις να είναι όλα άψογα. Προχτές πίνοντας καφέ σε μια αυλή (με την ελπίδα πάντα να μη βρέξει) ρώτησα τη σερβιτόρα που τύχαινε να τη γνωρίζω αν περνάει καλά στη δουλειά της.
-“Δε φαίνεται;”, μου απάντησε.
-“Από τι να φανεί;”, την ξαναρώτησα.
-“Αφού με βλέπεις με μακιγιάζ και ισιωμένα μαλλια να ξέρεις πως όλα είναι καλά. Αλλιώς ένα κότσος και μούτρα”.
Αυτό είναι το mood της χαράς στη δουλειά με δύο λέξεις.
Δεν καίγεσαι να πάρεις άδεια αν δεν έχεις κανονισμένο κάποιο ταξίδι
Αν δε μετράς τις ώρες, τις μέρες και τα δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει η άδειά σου, τότε ναι σε ζηλεύουμε λιγουλάκι. Αν δεν κλαις με λυγμούς που η άδεια του Μαρτίου (έπαιρνε και την αργία μέσα) κόπηκε λόγω έλλειψης ατόμων και εσύ απλά γέλασες και παρήγγειλες ένα φρέντο ακόμα, σε μισούμε λίγο (με αγάπη πάντα).
Μιλάς για τη δουλειά σου και εκτός δουλειάς
Αν όταν φεύγεις από το γραφείο κατεβάζεις διακόπτες και υπόσχεσαι πως δεν θα ασχοληθείς με τα της δουλειάς μέχρι την επόμενη μέρα/μήνα/βδομάδα ή έστω μέχρι να τελειώσει το ρεπό σου δεν είναι καλά τα νέα. Αν όμως σου αρέσει να περιγράφεις αυτά που ζεις, να μιλάς για αστείους πελάτες ή για τα πρότζεκτ που κλείνουν με επιτυχία, για τους ανθρώπους που κάθε μέρα μοιράζεστε ένα κοινό στόχο και προσπαθείτε με κόπο και όρεξη να τον φτάσετε στο τέλος.
Έχεις σταματήσει να μπαίνεις σε sites εύρεσης εργασίας
Ισχύει ότι και στις σχέσεις. Αν είσαι ικανοποιημένος απόλυτα με αυτό που έχεις, δε θα κοιτάξεις τι υπάρχει εκεί έξω.
Δεν κοιτάς το ρολόι όταν δουλεύεις
Αν περιμένεις με αγωνία να σχολάσεις μετράς τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα μέχρι και πόσα βήματα μπορείς να κάνεις στους διαδρόμους για να περάσει ένα τέταρτο. Διαφορετικά ο χρόνος είναι φίλος σου ή και ανταγωνιστής γιατί πολλές φορές δε θα σου φτάνει για να τελειώσεις όλες σου τις δουλειές την ίδια μέρα.
Θα πρότεινες χωρίς δεύτερη σκέψη σε κάποιον να έρθει στην εταιρία που εργάζεσαι
Και ξαφνικά βγαίνει αγγελία για θέση εργασίας στην εταιρεία που εργάζεσαι. Δε θα χρειαστεί να ψάξουν για υποψηφίους για πολύ. Αφού εσύ ήδη κάνεις promo σε φίλους- γνωστούς και σε όποιον πιστεύεις ότι έχει τα προσόντα για τη θέση.
Η πρώτη μέρα επιστροφής στη δουλειά μετά από άδεια/αναρρωτική/αργία/γιορτές έχει τη γλύκα της δημιουργικότητας
Η πρώτη μέρα επιστροφής στη δουλειά κυρίως μετά από άδεια ισούται με το άθροισμα των ημερών της άδειάς σου υψωμένο στο τετράγωνο. Δεν το είπα εγώ μια φίλη που είναι στα πρόθυρα παραίτησης. Ο χαρούμενος υπάλληλος μετά τις πρώτες 3-4 μέρες άδειας που ήπιε έφαγε και κρεπάλιασε με την ψυχή του, το νοσταλγεί το γραφείο και την ένταση και την κούραση.
Θέλεις να εξελιχθείς, να μάθεις περισσότερα πράγματα
Ο χαρούμενος μαθητής θα διαβάσει και το παρακάτω κεφάλαιο. Θα προσπαθήσει και τις πιο δύσκολες ασκήσεις. Έτσι κάπως είναι και στη δουλειά. Αν ψάχνεις τρόπους να μάθεις περισσότερα στον τομέα σου, λύσεις σε θέματα που μπορεί και να μη σε αφορούν απόλυτα. Ή αν ονειρεύεσαι να ανέβεις επίπεδο και να διεκδικήσεις άλλη θέση.
Για το τέλος άφησα τον πληθυντικό της ομαδικότητας/οικειότητας/αγάπης
Και ρωτάω τη Μαίρη στην αυλή λίγο πριν τελειώσω τον καφέ μου -γιατί όντως ερχόταν βροχή- “τι κάνετε εδώ αν βρέξει”. “Εμείς εδώ δεν έχουμε τέντες δεν επιτρέπεται από το Δήμο”. Άσχετη πληροφορία, αλλά κάνε focus στο “Εμείς”. Σκέψου το “Εμείς και ο Κόσμος” ή πιο απλά τον πληθυντικό που χρησιμοποιεί η μαμά σου όταν συμβαίνει κάτι ή εσύ όταν σε ρωτάνε τι θα κάνεις με το αγόρι σου στο Σαββατοκύριακο.
Όταν φτάσεις στο σημείο να χρησιμοποιείς τον πληθυντικό στη δουλειά σου σημαίνει πως την αγαπάς πραγματικά. Σημαίνει πως πιστεύεις σε αυτή την ομάδα και της δίνεις το 100%. Πως ακόμα κι αν δεν είναι όλες οι μέρες δυνατές και όλοι οι στόχοι εφικτοί εσύ θα είσαι πρόθυμη να τους παλέψεις. Ίσως τελικά ο πιο δύσκολος στόχος να είναι αυτός με τον εαυτό μας. Να βρεις κάτι να ανήκεις, να πιστεύεις και να προσπαθείς.