Η κερατίνη είναι ένας τύπος δομικής πρωτεΐνης που μπορεί να βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Αρκετά συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κερατίνης, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, της βιοτίνης και της βιταμίνης Α. Τα συμπληρώματα κερατίνης συχνά βοηθούν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, μακραίνουν τα νύχια και βελτιώνουν την υφή του δέρματος.

Ωστόσο, η απόλαυση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτη με τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της παραγωγής κερατίνης στο σώμα.

Πολλές υγιεινές τροφές μπορούν να υποστηρίξουν φυσικά τη σύνθεση κερατίνης από το σώμα σου. Ποιες είναι αυτές;

Αυγά

Η κατανάλωση αυγών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσεις την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο.Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, μιας βασικής θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στη σύνθεση κερατίνης. Ένα μόνο μαγειρεμένο αυγό παρέχει 10 mcg αυτού του θρεπτικού συστατικού, ή 33% της Ημερήσιας Αξίας (DV).

Τα αυγά έχουν και άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο, τη ριβοφλαβίνη και τις βιταμίνες Α και Β12.

Κρεμμύδια

Αυτό το λαχανικό έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε N-ακετυλοκυστεΐνη, ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπει σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-κυστεΐνη – ένα συστατικό της κερατίνης.

Τα κρεμμύδια παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών τριχοθυλακίων.

Σολομός

Ο σολομός είναι γεμάτος πρωτεΐνες, με σχεδόν 17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα (85 γραμμάρια). Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης. Μόλις 85 γραμμάρια κονσερβοποιημένου σολομού περιέχουν 5 mcg, ή το 17% του DV (

Ο σολομός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που είναι ιδανικό για την καρδιά. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών, ενισχύει την πυκνότητα των μαλλιών και προστατεύει από την τριχόπτωση όταν χρησιμοποιείται σε μορφή συμπληρώματος.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ιδανικές για την παραγωγή κερατίνης. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή προβιταμίνης Α. Μια μέτρια γλυκοπατάτα (περίπου 150 γραμμάρια) παρέχει 1.150 mcg — πάνω από το 100% του DV — προβιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α προάγει τη σύνθεση κερατίνης και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών (7 Αξιόπιστη πηγή, 11, 12, 13) .

Κάθε μερίδα γλυκοπατάτας περιέχει επίσης μια πλούσια δόση καλίου, μαγγανίου και βιταμινών Β6 και C.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης και πρωτεΐνης για την υποστήριξη της παραγωγής κερατίνης. Μόλις 1/4 φλιτζάνι (35 γραμμάρια) προσφέρει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,6 mcg βιοτίνης — το 9% του DV.

Επιπλέον, αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μια ποικιλία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο και παντοθενικό οξύ.

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι ένα φρούτο που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης. Συγκεκριμένα, αυτό το τροπικό φρούτο είναι γεμάτο με προβιταμίνη Α, με 89 mcg – σχεδόν το 10% του DV – σε κάθε φλιτζάνι (165 γραμμάρια)

Τα μάνγκο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, όπως βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Σκόρδο

Όπως και τα κρεμμύδια, το σκόρδο μπορεί να υπερηφανεύεται για άφθονη N-ακετυλοκυστεΐνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε L-κυστεΐνη – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στην κερατίνη.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σκόρδου προστατεύει τα κερατινοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κερατίνης, από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το σκόρδο διαθέτει επίσης πολλά ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C.

Kale

Το Kale είναι γνωστό για το εντυπωσιακό θρεπτικό του προφίλ. Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι μια καλή πηγή προβιταμίνης Α για την υποστήριξη της σύνθεσης κερατίνης, με 50 mcg σε μόλις 1 φλιτζάνι (21 γραμμάρια), που είναι περίπου το 6% του DV

To kale είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αυτή η βιταμίνη βοηθά επίσης στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, ενός τύπου πρωτεΐνης που διατηρεί τη δύναμη, τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματός.

Μοσχαρίσιο συκώτι

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές βιοτίνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο.Στην πραγματικότητα, μόλις 85 γραμμάρια μαγειρεμένου συκωτιού βόειου κρέατος περιέχουν 31 mcg βιοτίνης, υπερβαίνοντας τις ημερήσιες ανάγκες στο 103% του DV.

Το συκώτι του βόειου κρέατος είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και ο σίδηρος

Καρότα

Τα καρότα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό που σχετίζεται στενά με το σέλινο, το μαϊντανό και το παστινάκι.

Συγκεκριμένα, τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α, με 1.070 mcg σε 1 ψιλοκομμένο φλιτζάνι (128 γραμμάρια). Αυτό είναι πάνω από το 100% του DV. Είναι επίσης full σε βιταμίνη C, η οποία προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου για να υποστηρίξει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη βοηθά στην επούλωση των πληγών, ανακουφίζει τη φλεγμονή και προστατεύει από βλάβες του δέρματος.

Επιπλέον, τα καρότα προσφέρουν άφθονη βιοτίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και βιταμίνη Κ1.