Σε έναν κόσμο με viral skincare ρουτίνα στα social media, σειρές skincare από διάσημους και εξαντλημένα τα προϊόντα CeraVe και The Ordinary, είναι ασφαλές να πούμε ότι όλοι έχουμε απόλυτη ανάγκη να περιποιηθούμε το δέρμα μας καθώς αντιμετωπίζουμε την ακμή της μάσκας ή αλλιώς “maskne” και το συνεχές άγχος που μας έχει προσφέρει το 2020.
Το skincare υπήρξε η τελευταία τάση και ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος τα τελευταία χρόνια και, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε εμμονή με το να βρούμε ό, τι μας λένε οι αγαπημένοι μας beauty gurus. Είτε πρόκειται για αυτο-φροντίδα, αυτοσυντήρηση ή και για τα δύο, η ρουτίνα φροντίδας του δέρματος όλων πρέπει να έχει τα σωστά συστατικά και οδηγίες. Εδώ είναι 10 είδη που χρειάζεται ο καθένας μας στη ρουτίνα του.
#1 Το σωστό καθαριστικό σαπούνι
Οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν γνωρίζαμε ότι αυτό το πρώτο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας περιστρέφεται γύρω από το πόσο ξηρό ή πόσο λιπαρό είναι το δέρμα μας. Για να ξεκινήσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα καλύτερα καθαριστικά πρέπει πάντα να είναι απαλά σε όλους τους τύπους δέρματος. Όσον αφορά το λιπαρό δέρμα, η σύσταση του καθαριστικού σου πρέπει να είναι αφρώδης ή να μοιάζει με τζελ για να καταπολεμήσει το υπερβολικό λάδι που παράγει το δέρμα σου. Το ξηρό δέρμα, από την άλλη πλευρά, θέλει ενυδατικά συστατικά με κρεμώδη υφή που να ενισχύουν το φράγμα υγρασίας του δέρματος. Τώρα, εάν έχεις μικτό δέρμα, θα πρέπει να ψάχνεις για υαλουρονικό οξύ στο καθαριστικό σου, καθώς και τυχόν συστατικά που βρίσκονται σε καθαριστικά τόσο για λιπαρό όσο και για ξηρό δέρμα!
#2 Serum με βιταμίνη C
Για λαμπερό δέρμα, πρέπει να χρησιμοποιείς ορό βιταμίνης C μετά τον καθαρισμό για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών καθημερινά. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που το σώμα μας παράγει φυσικά ως απόκριση στις ακτίνες UV του ήλιου, τη ρύπανση, ακόμη και το άγχος, βλάπτοντας την υγεία μας με την τάσεις για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και υπερχρωματισμό ή μέλασμα (κατάσταση που σκουραίνει το δέρμα). Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση αυτού είναι να εφαρμόσεις έναν καλό ορό βιταμίνης C που περιέχει το δραστικό συστατικό L-ασκορβικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίρνει άμεσα στις ελεύθερες ρίζες, αφήνοντας το δέρμα ομοιόμορφο και προστατευμένο από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς στρες. Ενώ ο ορός βιταμίνης C είναι αντιγηραντικός και απαραίτητος στη ρουτίνα σου, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι είναι ασταθής, γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην εκτίθεσαι μετά στον ήλιο για μαύρισμα και να αγοράσεις επίσης ένα καλό προϊόν που βρίσκεται σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Οι εταιρίες πωλούν ακόμη και σκόνες L-ασκορβικού οξέος, ώστε να μπορείς να δημιουργήσεις τον δικό σου ορό βιταμίνης C, όμως απαιτούν μεγάλη προσοχή.
#3 Απολεπιστικά AHA και BHA
Τα AHAs και BHAs είναι οξέα που λειτουργούν ως χημικές απολεπιστικές ουσίες που αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια και βαθιά μέσα στο δέρμα (το οποίο ισχύει μόνο για τα AHAs). Τα AHA μπορεί να είναι συνθετικά ή φυσικά, έχοντας τη δυνατότητα να μειώσουν τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου για άτομα με ξηρό έως κανονικό δέρμα. Αυτά τα οξέα περιλαμβάνουν το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Από την άλλη πλευρά, τα BHA λειτουργούν καλά σε λιπαρό ή / και επιρρεπές στην ακμή δέρμα και επίσης λειτουργούν καλά για το ευαίσθητο και το ανοιχτόχρωμο δέρμα. Το πιο συνηθισμένο και χρησιμοποιημένο BHA είναι το σαλικυλικό οξύ, το κύριο συστατικό σε πολλά καθαριστικά προσώπου για ακμή. Τόσο τα AHA όσο και τα BHA είναι οξέα που βρίσκονται σε μορφή toner, καθαριστικά, ορούς, μάσκες προσώπου κ.λπ.
#4 Αζελαϊκό οξύ
Ο υπερχρωματισμός στο δέρμα που προκαλείται από ουλές ακμής ή κάποιο είδος φλεγμονής μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατο να εξαφανιστεί, ειδικά για έγχρωμα δέρματα. Ενώ οι οροί βιταμίνης C φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα, το αζελαϊκό οξύ λειτουργεί ως μια πιο ήπια και πιο σταθερή εναλλακτική λύση για σκουρόχρωμα δέρματα και επιρρεπή στην ακμή. Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα αντιφλεγμονώδες, δικαρβοξυλικό οξύ που θα ξεθωριάσει τα σκοτεινά σημεία με τη θεραπεία των βακτηρίων στο πρόσωπο. Το οξύ δεν είναι καθόλου σκληρό, παρά το ότι έχει απολεπιστικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τον καθαρισμό του δέρματός σου τη νύχτα.
#5 Ένα ξυράφι Dermaplanning
Συχνά χρησιμοποιείτε για ένα ωραίο καμβά πριν από την εφαρμογή μακιγιάζ, μιας και πολλές γυναίκες έχουν αρχίσει να «ξυρίζουν» το πρόσωπό τους με dermaplanning στο σπίτι. Ακριβώς όπως η χρήση οξέων μετά τον καθαρισμό του προσώπου, το dermaplaning είναι μια μορφή απολέπισης που βοηθά στην προετοιμασία για τα επόμενα μη-απολεπιστικά / απαλών βήματα στο skincare. Παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι έναν ειδικό για την περιποίηση της επιδερμίδας για να το κάνεις , είναι πολύ σημαντικό να μην κάνεις απότομες και επίπονες κινήσεις όταν το χρησιμοποιείς.
#6 Νιασιναμίδη
Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β που ανακουφίζει αισθητά τον ερεθισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία με τη μορφή ορών, toners και κρεμών. Μπορείς επίσης να τη βρεις και σε καθαριστικά. Λειτουργεί καλύτερα ως ορός ή κρέμα για όσους έχουν επιρρεπές στην ακμή δέρμα και συνδυάζεται καλά με ρετινόλη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την εφαρμογή χημικών απολεπιστών. Η νιασιναμίδη είναι μια ενεργή θεραπεία που πρέπει να χρησιμοποιείται μετά τον καθαρισμό του δέρματος, μετά την απολέπιση και πριν από την εφαρμογή ρετινόλης τη νύχτα ή / και την καθημερινή σου ενυδατική κρέμα το πρωί.
#7 Ένα Jade Roller
Ένα προαιρετικό και αποτελεσματικό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι ένα jade roller για να κάνεις μασάζ με όλα τα συστατικά στο δέρμα σου. Αυτό το εργαλείο, που είναι κατασκευασμένο από νεφρίτη και μερικές φορές ροζ χαλαζία,, είναι ένα αρχαίο κινεζικό σύνεργο που μοιάζει με ένα μικρό ρολό βαφής που ξεπρήζει το δέρμα και βοηθά στην λεμφική αποστράγγιση. Αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάτω από τα μάτια, καθώς συνήθως έχει ένα μικρότερο κύλινδρο στο άλλο άκρο για να κάνει ακριβώς αυτό. Ορισμένοι κύλινδροι jade μπορεί να είναι υπερβολικά ακριβοί, οπότε φρόντισε να αγοράσεις τους πιο προσιτούς που μπορείς να βρεις για τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου!
#8 Ρετινόλη
Είτε έχεις σοβαρή κυστική ακμή είτε έχεις περάσει τα 25, η ενσωμάτωση της ρετινόλης στη skincare ρουτίνα σου είναι απαραίτητη! Η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α που είναι απίστευτη όταν πρόκειται για παραγωγή κολλαγόνου, ανανέωση κυττάρων στο δέρμα και το ξεμπλοκάρισμα των πόρων. Αυτό, με τη σειρά του, κάνει το δέρμα σου να φαίνεται απαλό και ομοιόμορφο. Ενώ έχει πολλά πλεονεκτήματα για το δέρμα, έχει και κάποια μειονεκτήματα, όπως αυξημένη ευαισθησία του δέρματος και αδυναμία χρήσης της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι ένα προϊόν που πρέπει να αναφέρεις στον δερματολόγο σου, τον αισθητικό σου ή να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία φροντίδας του δέρματος πριν το χρησιμοποιήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόν με μεγάλη περιεκτικότητα.
#9 Ενυδάτωση
Μια καλή skincare ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει ενυδατικές κρέμες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τώρα υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ενυδατικών που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση του δέρματος, ο ένας είναι οι μαλακτικές. Είναι οι κρέμες και τα λάδια που χρησιμοποιείς στο τέλος της νυχτερινής σου ρουτίνας και το δεύτερο έως τελευταίο βήμα στην πρωινή ρουτίνα σου. Βοηθούν στην απόσβεση και λείανση του δέρματος, διατηρώντας σε νέα και ενυδατωμένη. ακολουθεί μια άλλη μορφή, οι μαλακές, που είναι βασικά η βαζελίνη ή το Aquaphor που κυκλοφορούν στο σπίτι σου. Είναι παχιά ενυδατικά προϊόντα που βοηθούν σημαντικά στην απώλεια νερού στο δέρμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξηρά σημεία, σκασμένα χείλη και επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα. Τέλος, οι υγραντικές είναι ενυδατικές που βρίσκονται φυσικά στο σώμα. Ενυδατώνουν και εξομαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, με το πιο γνωστό υγραντικό να είναι το υαλουρονικό οξύ!
#10 Αντηλιακό
Το αντηλιακό είναι το πιο σημαντικό προϊόν και συχνά το πιο παραμελημένο προϊόν. Ο μέσος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται ότι οι ακτίνες UV του ήλιου προκαλούν καρκίνο, γήρανση και υπερχρωματισμό του δέρματος. Πρέπει επίσης να εφαρμόζεις ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες όταν βρίσκεσαι στον ήλιο για να προστατεύεσαι ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ελέγχεις το αντηλιακό που αγοράζεις διασφαλίζοντας ότι είναι ευρέος φάσματος, προστατεύει από UVA και UVB ακτίνες, ενώ σιγουρέψου ότι γνωρίζεις τι είδους αντηλιακό είναι: χημικό ή φυσικό.