Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο πιο άμεσος τρόπος να ηρεμήσει κανείς τη στιγμή που το άγχος χτυπάει κόκκινο, είναι να πάρει μια βαθιά αναπνοή. Διόλου τυχαία, οι ασκήσεις αναπνοής αποτελούν μια αποτελεσματική και εύκολη μέθοδο να μειώσουμε το στρες και το άγχος χρησιμοποιώντας την πιο φυσική και αυτόματη λειτουργία του οργανισμού.
Κυριολεκτικά, το μόνο που χρειάζεσαι για να βοηθήσεις το σώμα σου να συνέλθει από ένα σοκ ή να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι η αναπνευστική σου οδός και ένα ελεύθερο δεκάλεπτο μέσα στη μέρα.
Ένας χαμηλός αιματοκρίτης, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής, μια κρίση άσματος ή μια χρόνια και πιο σοβαρή κατάσταση όπως η ΧΑΠ μπορεί να αποτελέσουν αιτίες να νιώσεις ότι δεν μπορείς να ανασάνεις καλά. Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα οργανικά αίτια, το ασφυκτικό αυτό αίσθημα του να μην επαρκεί ο αέρας που φτάνει στις κυψελίδες των πνευμόνων σου, μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο ψυχοσωματικών εκδηλώσεων άγχους.
Είναι γεγονός ότι το άγχος και το στρες φέρνουν το σώμα στα όρια του. Μια από πλέον συχνές και ίσως ενοχλητικότερες ψυχοσωματικές εκδηλώσεις του άγχους είναι το αίσθημα απώλειας αναπνοής, που μπορεί να είναι είτε παροδικό είτε επαναλαμβανόμενο. Πιο συγκεκριμένα, το άγχος πολλές φορές ωθεί το σώμα σε μια κατάσταση υπεραερισμού. Κατά την κατάσταση αυτή, ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνει και το αποτέλεσμα είναι να εκπνέουμε περισσότερο από όσο εισπνέουμε, κάτι το οποίο σαφώς και αποβαίνει εις βάρος της καλής οξυγόνωσης του οργανισμού.
Λαμβάνοντας βαθιές και αργές αναπνοές, μπορείς να χαμηλώσεις τους καρδιακούς παλμούς και να επιτρέψεις στο σώμα σου να οξυγονωθεί καλύτερα, μιμούμενο μια κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας (fake it till you make it δεν λένε;).
Αναπνέοντας με συχνότητα έξι αναπνοές το λεπτό, μπορούμε να επιφέρουμε στον οργανισμό μας μια κατάσταση χαλάρωσης, η οποία αφορά τόσο τον εγκέφαλο όσο και το υπόλοιπο σώμα
Τι προτείνουμε
Για τη Nahid de Belgeonne, δασκάλα γιόγκα και ιδρύτρια της μεθόδου The Human Method, οι κατάλληλες ασκήσεις αναπνοής μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία των πνευμόνων και να βοηθήσουν αποτελεσματικά όσους βιώνουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω στρες και όχι μόνο. Παράλληλα, ο σωστός ρυθμός αναπνοής μπορεί να επιδράσει ευεργετικά και στην ψυχική και πνευματική υγεία. Τέλος, ασκήσεις αναπνοής έχουν προταθεί και σε ασθενείς που αναρρώνουν από covid-19, και τον οποίων το αναπνευστικό σύστημα δείχνει να μην έχει επιτύχει ακόμη πλήρη ανάκαμψη. Μάλιστα, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, το λεγόμενο σύνδρομο Post-Covid (ή Long Covid) δείχνει να ταλαιπωρεί τον 1 στους 10 ασθενείς που πέρασαν covid, και ο οποίος εξακολουθεί να βιώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου για περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά το πέρας αυτής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο πρώτος στόχος που θέτει η de Belgeonne σε όσους επιθυμούν να επιδοθούν σε ασκήσεις αναπνοής, είναι να μειώσουν το ρυθμό της αναπνοής τους. Η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη συχνότητααναπνοής, η οποία μπορεί να επιφέρει μια κατάσταση χαλάρωσης, τόσο τον εγκέφαλο όσο και το υπόλοιπο σώμα. Η συχνότητα αυτή είναι οι έξι αναπνοές το λεπτό.
Ακούγεται απλό, και με την κατάλληλη καθοδήγηση, είναι. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις διαπιστώσει ότι βιώνεις αναπνευστικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα, και ο γιατρός σου έχει ερευνήσει τα αίτια καταλήγοντας στο ότι η πηγή του προβλήματος είναι το άγχος, τότε δεν έχεις τίποτα να χάσεις με μερικές ασκήσεις αναπνοής. Το πρόγραμμα της de Belgeonne είναι απλό, σύντομο και στοχεύει στο να επιτρέψει στο σώμα σου να ξαναβρεί τους ρυθμούς του. Απλά, φυσικά και απολύτως ακίνδυνα και ανώδυνα.
Featured image: pexels.com/@anete-lusina