Πρώτα αρχίσαμε να φτιάχνουμε όλοι banana bread, μετά συνεχίσαμε με τα pancakes και τώρα η νέα μόδα προτείνει να… καλλιεργούμε τροφές στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας. Τώρα που οι επισκέψεις στο super market δεν είναι είναι και τόσο συχνές, είναι πιο ελκυστική η ιδέα του να καλλιεργεί ο καθένας τα δικά του φρούτα ή λαχανικά. Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις με λαχανικά όπως πατάτες, πιπεριές και κολοκύθες, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο για να αρχίσεις να δημιουργείς τον δικό σου λαχανόκηπο. 

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις

Πριν ρίξεις μία πιπεριά στο χώμα και περιμένεις να φυτρώσει, πρέπει να μάθεις κάποια βασικά πράγματα. Ο Jason De Pecol, Agricultutal Director στο Harlem Grown, αναφέρει στο Kitchn ότι ακόμα κι αν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα μας, είναι πολύ πιθανό να μην έχει την ίδια όψη και γεύση. 

Όταν πρόκειται να καλλιεργήσεις τροφές από το μηδέν, χρησιμοποιώντας σπόρους που βρίσκεις στην εκάστοτε τροφή “πρέπει να είναι οργανικές και να ξέρεις από πού προέρχονται,” αναφέρει ο De Pecol. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις από πού ξεκίνησε η παραγωγή του. “Αυτός ο τύπος φρούτων και λαχανικών είναι δύσκολο να βρεθούν. Ακόμα κι αν αγοράζεις οργανικά προϊόντα, είναι πολύ πιθανό να είναι διασταύρωση δύο ποικιλιών.”

Για να δούμε ποιες είναι αυτές οι 11 τροφές:

Πατάτες

Πάρε το ένα τέταρτο της πατάτας, βεβαιώσου ότι υπάρχουν δύο φύτρες και φύτεψέ το στο χώμα. Θα μπορέσεις μαζέψεις τις πατάτες σου 2-3 εβδομάδες αφού το φυτό σταματήσει να ανθίζει και αν θέλεις να είναι πιο ώριμες μπορείς να περιμένεις 2-3 βδομάδες αφού μαραθεί το φύλλωμα. 

Μέντα, βασιλικό και κόλιαδρο

Η μέντα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των φυτών που μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικό χώρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κόψεις ένα κομματάκι από ένα άλλο φυτό. Σύμφωνα με τον De Pecol, παίρνεις ένα γεμάτο ποτήρι νερό, το σκεπάζεις με μία μεμβράνη και δημιουργείς μία τρύπα. Κόβεις ελάχιστα το κάτω μέρος και το τοποθετείς στην τρύπα. Μόλις αρχίσει να βγάζει ρίζες το τοποθετείς στο χώμα. 

Ο βασιλικός και ο κόλιανδρος παίρνουν περισσότερο χρόνο για να μεγαλώσουν. Μην ξεχνάς να αλλάζεις το νερό συχνά.

Καρπούζι

Έχεις ακούσει ότι αν πάρεις δύο κουκούτσια μπορείς να καλλιεργήσεις καρπούζια; Ισχύει, αλλά όχι 100%. Θα καλλιεργήσεις καρπούζια από κουκούτσια, αρκεί να τα περιποιείσαι κατάλληλα. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι πρέπει να φυτρώσουν πρώτα σε θερμοκήπιο και μετά να τους φυτέψεις στο χώμα τον Μάιο. Έπειτα, θα χρειαστείς περίπου 80 μέρες.

Ντομάτες 

Μια ποικιλία ντομάτας μπορείς να την καλλιεργήσεις σε εξωτερικό χώρο. Για να γίνει από φρούτο, ντομάτα θα χρειαστεί περίπου 90 μέρες. Αν δεν ξέρεις πολλά σχετικά με την επικονίαση της ντομάτας, μπορείς να το αφήσεις στις μέλισσες. Αυτές θα κάνουν την δουλειά του και να μεταφέρουν τον σπόρο και πιο δίπλα. 

Πιπεριές

Σύμφωνα με τον De Pecol, οι πιπεριές χρειάζονται τον χώρο τους για να μεγαλώσουν. Αν υπάρχουν 50 σπόροι μέσα στην πιπεριά και βλαστήσουν οι 40, θα πρέπει απλώς να πάρεις τον σπόρο από το μέρος που τον κρατάς και να τον βάλεις στο χώμα για να αναπτυχθεί. Προτίμησε κυρίως εξωτερικό χώρο.

Φρέσκο κρεμμύδι

Το πιο εύκολο που θα μπορούσες να δοκιμάσεις να καλλιεργήσεις είναι το φρέσκο κρεμμύδι. Όπως όταν πας να το ψιλοκόψεις, κόβεις το κάτω μέρος, για να το καλλιεργήσεις μόνη σου κάνεις ακριβώς το ίδιο. Έπειτα, το τοποθετείς στο νερό σε κάποιο σημείο που χτυπάει ο ήλιος. Όταν οι ρίζες φτάσουν τα 7-8 εκατοστά το φυτεύεις στο χώμα. 

Πράσο

Τα πράσο είναι επίσης κάτι που μπορείς να καλλιεργήσεις σε εσωτερικό χώρο. Ακριβώς όπως και με το φρέσκο κρεμμύδι, κόβεις τη ρίζα, το τοποθετείς στο νερό και το βάζεις σε ένα μέρος που χτυπάει ο ήλιος. Θυμήσου να αλλάζεις το νερό.

Αβοκάντο

Κι όμως, μπορείς να καλλιεργήσεις και αβοκάντο. Οι πιθανότητες να καλλιεργηθεί βέβαια ένα κανονικό αβοκάντο είναι ελάχιστες, αλλά θα έχεις ένα τέλειο φυτό για το σπίτι. Μόλις πλύνεις και στεγνώσεις τον σπόρο, τον τοποθετείς τρυπημένο με οδοντογλυφίδες σε ένα ποτήρι με νερό ώστε να επιπλέει. Αν βρίσκεται στο σωστό μέρος, είναι πιθανό να καρπίσει σε λίγα χρόνια.

Σέλερι 

Άλλη μία καλή επιλογή που μπορείς να καλλιεργήσεις σε εσωτερικό χώρο. Κόψε τη βάση και τοποθέτησέ το σε μία μικρή ποσότητα νερού μέχρι να βγάλει ρίζες. Περίπου για μία εβδομάδα. Θα βγάλει μικρά κίτρινα φιλαράκια και τότε θα ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να το φυτέψεις στο χώμα. 

Κινέζικο λάχανο

Επαναλαμβάνεις ακριβώς την ίδια διαδικασία με το σέλερι. Κόβεις τη βάση, το τοποθετείς στο νερό και περιμένεις να βγάλει ρίζες για να το φυτέψεις.

Κολοκύθα 

Παίρνεις τρεις σπόρους και τους φυτεύεις περίπου στα 2 εκατοστά.  Μπορείς πάντα να εμπιστευτείς κάποιον ειδικό, να πάρεις σπόρους από ανθρώπους που γνωρίζουν ώστε να ξέρεις ακριβώς τι πρόκειται να καλλιεργήσεις. Μη διστάσεις να ξεκινήσεις αμέσως με κάτι που ήδη έχεις στο σπίτι.

Διάβασε ακόμα: Τα αρχικά tips που χρειάζεσαι πριν μετατρέψεις μια γωνία του σπιτιού σου σε κήπο

Πηγή: thekitchn.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Lauren Kolyn